26 Mayıs 2014 15:15

Nasrallah: 25 Mayıs zaferlerin temelidir

Lübnan Hizbullahı’nın genel sekreteri Hasan Nasrallah İsrail askerlerinin Lübnan’dan çekilme günü olan 25 mayıs gününü “zaferlerin temeli” olarak nitelendirdi.

Nasrallah: 25 Mayıs zaferlerin temelidir
Paylaş

Ali KARATAŞ

Lübnan Hizbullahı’nın genel sekreteri Hasan Nasrallah İsrail askerlerinin Lübnan’dan çekilme günü olan 25 mayıs gününü “zaferlerin temeli” olarak nitelendirdi. Lübnan’ın güneyinde yer alan Bint el Cebil kentinde Hizbullah’ın organizasyonu ile 14.'sü gerçekleşen kutlamalara on binlerce kişi katıldı.

Nasrallah, 25 mayıs 2000 tarihinin İsrail’in planlarının çöküşünde en önemli tarih olduğunun hatırlanması gerektiğini söyledi.  Zaferler döneminin güneyin kurtuluşu ile başladığını vurgulayan Nasrallah 2006’da Hizbullah İsrail savaşını hatırlatarak, bunu yeni Ortadoğu projesinin başarısızlığının bir örneği olarak değerlendirdi.

HER SİLAHLI GRUP BİR EMİRLİK

Konuşmasında Nasrallah ilginç bir noktaya da değindi. Nasrallah bugün yeni projenin daha önce söylendiği gibi Libya’nın ikiye, Suriye’nin üçe bölünmesi olmadığını her silahlı grubun bir emirlik olduğu bir plan olduğunu söyledi. Nasrallah; “bugün yeni konu(plan), Arap ülkelerinin, İslam ülkelerinin Irkların ve mezheplerin sayısına göre değil, silahlı gruplar kadar emirliklere bölünmesi. Zaferler döneminden bu yana bu projenin çökeceğini size söylüyorum. Suriye kazanacak, zafer ekseni kazanacaktır” dedi.

DİRENİŞ EKSENİ KAZANACAK

Nasrallah, “Bütün teröristler ve aşır grupların Suriye’de, İsrail’i tehdit eden direniş eksenini siyasi ve ekonomik olarak harap etmek için bulunduğunu söyledi. Suriye’ye gelenlerin, onları destekleyenleri, onları gönderenleri, onları teşvik edenleri tehdit eder bir noktaya geldiğini ekledi. Nasrallah; “batının projesi kaybedecek ve direniş ekseni kazanacaktır, “İsrail’in planlarının başarısızlığının bir delili olarak her yıl, her kuşak bu kutlamalarda bir araya gelecek” dedi.


İSRAİL HAVAYA UÇURARAK ÇEKİLMİŞTİ

İsrail ordusu 22 yıl süren işgalden sonra 25 mayıs 2000’de Güney Lübnan’dan çekildi. Ordu çekilirken terk ettiği mevzi ve üsleri tesisat ve malzemelerle birlikte havaya uçurdu. Çekilme işlemi tamamlanınca İsrail, Güney Lübnan sınırını kapattı.
Hizbullah, çekilmenin hemen akabinde kutlamalara başladı. Çekilmenin her yıl döneminde gerçekleşen kutlamaların bu yıl 14. yapıldı.
İşgalin 22 yıllık geçmişi
İsrail, 22 yıl işgal altında tuttuğu Güney Lübnan'dan çekildi. 1978'de başlayan işgalin kronolojisi şöyle:
1978: Filistinli militanların İsrail'e sızarak 37 kişiyi öldürmelerinden 5 gün sonra, İsrail Lübnan'da Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) karşı saldırı başlattı. İsrail, Lübnanlı Hıristiyan müttefiklerinin kontrolünde güneyde 10 kilometre derinliğinde bir bölge oluşturdu.
1979: Güney Lübnan ordusu (GLA)'nun öncüsü olan Özgür Lübnan Ordusu'nun kurucusu Saad Haddad, İsrail sınırı yakınında "bağımsız özgür Lübnan" ilan etti. Orduya bağlı milisler İsrail ile ittifak kurdular.
1982: İsrail askerleri, Filistinlileri 'temizlemek' amacıyla yeniden Lübnan'a girerek Beyrut'a kadar ilerledi. İşgal sırasında İsrail yanlısı aşırı sağcı Lübnanlı Hristiyan Falanjist milisler Batı Beyrut'ta Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dâhil yüzlerce kişiyi katletti.
1991: İsrail, Madrid Barış Konferansı çerçevesinde Lübnan ile doğrudan barış görüşmelerine başladı.
1993: İran destekli Hizbullah gerillalarının roket saldırılarına karşılık İsrail; hava, kara ve denizden bir hafta süren operasyon başlattı. Saldırıda çoğu sivil 130 kişi öldü, 300 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
1996: İsrail, Hizbullah'ın kuzeydeki yerleşim yerlerini bombalamasına misilleme olarak, 17 gün süren 'Gazap Üzümleri' operasyonuna girişti. Operasyonda 200'den fazla Lübnanlı öldü. Ateşkes mutabakatında, sivillerin yaşadığı yerlere saldırı düzenlenmesi yasaklandı.
Mayıs 1999: İşçi Partisi Genel Başkanı Ehud Barak başbakan seçildi ve bir yıl içinde Güney Lübnan'dan çekileceklerini açıkladı.
7-8 Şubat 2000: Hizbullah'ın 5 İsrail askerini öldürmesi üzerine İsrail, temmuzdan beri en büyük saldırıyı yaparak Lübnan'daki 3 elektrik santralini bombaladı.
5 Mart: İsrail bakanlar kurulu, İsrail askerlerinin Güney Lübnan'dan temmuzda çekilmesini onayladı.
22 Mayıs: İsrail ordusu, belirlenen tarihten önce, Haziran başında çekilmeye hazır olduğunu açıkladı.
25 Mayıs: İsrail, Güney Lübnan'dan çekilmeyi tamamladı.

 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Çavuşoğlu Der Spiegel’e tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Okul bizim karar bizim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...