26 Mayıs 2014 12:20

Ethem'i vuran polisin avukatlığı hakimden!

Gezi direnişi sırasında Ankara'da silahıyla işçi Ethem Sarısülük'ü başından vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davanın 5. duruşması görüldü. Duruşmada yine sanık polis hakkında tutuklama kararı çıkmazken, olayı aydınlatacak sorulara da sanık polis cevap vermedi. Mahkeme Başkanı Afak İllez'in tutumu, sanık Şahbaz'ın ifade vermemesine imkan sağladığı gerekçesiyle eleştirildi. Sarısülük ailesi avukatlarının yönelttiği sorulara karşılık Hakim İllez, "susma hakkını kullanabilirsin" diyerek defalarca uyarıda bulundu. Sanık polis de her soruya, "susma hakkımı kullanıyorum" yanıtını verdi. İllez tepkiler karşısında "Bakın susma hakkını kullanıyor işte. Israr etmenin anlamı yok" demesi şaşkınlık yarattı.

Ethem\'i vuran polisin avukatlığı hakimden!
Paylaş

Gezi direnişi sırasında Ankara'da silahıyla işçi Ethem Sarısülük'ü başından vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davanın 5. duruşması görüldü. Duruşmada yine sanık polis hakkında  tutuklama kararı çıkmazken, olayı aydınlatacak sorulara da sanık polis cevap vermedi. Mahkeme Başkanı Afak İllez'in tutumu, sanık Şahbaz'ın ifade vermemesine imkan sağladığı gerekçesiyle eleştirildi. Sarısülük ailesi avukatlarının yönelttiği sorulara karşılık Hakim İllez, "susma hakkını kullanabilirsin" diyerek defalarca uyarıda bulundu. Sanık polis de her soruya, "susma hakkımı kullanıyorum" yanıtını verdi. İllez tepkiler karşısında "Bakın susma hakkını kullanıyor işte. Israr etmenin anlamı yok" demesi şaşkınlık yarattı.

2 BİNİ AŞKIN POLİS

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma için sabah saatlerinden itibaren emniyet 'güvenlik' önlemleri aldı. Çelik bariyerlerle çevrilen Ankara Adliyesi çevresinde sık sık kimlik kontrolü yapıldı. Adliye çevresinde ve içerisinde olmak üzere 2 bini aşkın polis, 4 TOMA, 2 akrep adı verilen araç, 2 de itfaiye aracı bulunduruldu. Duruşma salonu ve koridorlarda ise 200'ü aşkın Jandarma görevlendirildi.

JANDARMA BARİKATIYLA SANIK GİZLENDİ


Duruşma salonunda yine köpekli ekiplerle 'bomba araması' yapıldı. Saat 10.30'da başlayan duruşmaya sanık polis Ahmet Şahbaz da getirildi. Şahbaz'ın bu kez peruğu ve takma kaşları ve gözlüğü olmadığı görüldü. Duruşma salonu içerisinde bulunan 100'e yakın Jandarmanın ön kısımlara konumlanışı mahkeme heyeti ve sanığı adeta gizledi. Dört sıralık  Jandarma barikatına avukatlar tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Afak İllez, "sakin olun" diyerek başlattığı duruşmada ilginç bir uyarıda da bulundu.

SALONDA 'İNTERNET YASAK' UYARISI


İllez, mahkeme salonunda olup biteni internette paylaşmanın yasak olduğunu söylemesi dikkat çekti. Avukat Murat Yılmaz, güvenlik önemlerinin abartılı olduğunu belirterek, "Bu güvenlik önlemleriyle bir yere varamazsınız. Salona geçmek istiyorum, jandarma beni itiyor. Buraya bu kadar jandarma getirerek bu işler halledilemez" diyerek tepki gösterdi.

Avukat Kazım Genç de, "Size sesimizi iletemiyoruz. Yüzünüzü göremiyorum. Önümde dört sıralık Jandarma ordusu var. Sağlanması gereken hukukun güvenliği. Bu şekilde adaleti sağlamanız söz konusu değil. Avukatların rahat çalışabilecekleri ortamı yaratın" diyerek Jandarma ablukasına itiraz etti. Hakim İllez ise, "Özel durumlarda bu tür güvenlik önlemleri alınabileceğini ve kendilerinin de öyle yaptığını belirterek, itiraz edilmemesini söyledi. Salonun çeşitli yerlerine duruşmayı izlemeye gelenler tarafından Ethem Sarısülük maskeleri asıldı.

ANNE SARISÜLÜK: 'NASIL KIYDIN YAVRUMA'


Sanık avukatları tarafından duruşmanın kapalı yapılmasının istenmesi tepkilere neden oldu. Avukat Kazım Bayraktar, sanık polisin avukatlarının bu taleple provokasyon ortamı oluşturmayı amaçladığını söyledi. Daha sonra sanık polisin savunmasına geçildi. Sanık Ahmet Şahbaz  için önce avukatları söz aldı ve sanığın "susma hakkını kullanacağını ve bu konuda kimsenin ısrarcı olmaması gerektiği"ni söylediler. Daha sonra sanık Şahbaz, "susma hakkımı kullanıyorum" dedi. Bu sözlere karşılık anne Sayfı Sarısülük, gözyaşları içersinde, "katil, katil bu tarafa bak, gözümün içine bak, nasıl kıydın sen benim yavruma anlat" diye tepki gösterdi.

'HAKİM, SANIĞA BİLAL'E ANLATIR GİBİ ANLATTI'


Avukat Kazım Bayraktar sanığa çapraz sorgu hakları gereğince sorularını yönelteceklerini bildirdi. Bayraktar sorularını yöneltirken, Hakim İllez, sanığa dönerek, "susma hakkını kullanabilirsin" diye uyarıda bulundu. Sarısülük ailesi avukatları bu duruma itiraz etti. Sanığın mahkemede olmasının bir fırsat olduğunu dile getiren avukatlar, "gerçeklerin açığa çıkması için sanık polisin ifadeleri bu duruşmada çok önemli bir yer tutuyor. Ancak sizde bu gayret ve çaba yok. Aksine sanığa neredeyse sus diyorsunuz" diyerek tepki gösterdiler. Salondan, "hakim katil polise Bilal'e anlatır gibi anlatıyor ne yapması gerektiğini" yorumları gülüşmelere neden oldu.

HAKİM: SUSMA HAKKINI KULLANIYOR İŞTE, ISRAR ETMEYİN!

Avukat Kazım Bayraktar, sanık polise sırasıyla şu soruları yöneltti:

"Ethem’i vurduktan sonra geride duran polis birlikleri arasına kaçtığını biliyoruz. Kaçtıktan sonra nereye gitti? Hastaneye nasıl götürüldü? Ambulans içinde tek miydi? Kaçtıktan sonra kaskını çıkardı mı? Hangi amirinin yanına gitti? Hastaneye kaçta gitti? Kaç defa rapor aldı? Silahı hangi tarihte teslim ettin? Tutanakta Ethem'i vuran şahıs olarak tespit edildin, 24.06'ya kadar nerede kaldın?".

Sanık polis her soruya, "susma hakkımı kullanıyorum" diye yanıt verirken, hakim Afak İllez'in  de "bakın susma hakkını kullanıyor işte. Israr etmenin anlamı var mı" demesi tepki çekti. Bunun üzerine İllez soruların ardından sadece, "sanıktan soruldu" ifadelerini tekrarladı. Salonda bulunan avukatlardan, "sanığa ne yapması gerektiği iyi anlatılamamış demek ki, heyet dayanamıyor kendisini açığa vuruyor" yorumları yapıldı.

ETHEM'İN VURULMA ANI GÖRÜNTÜLERİNE BAKAMADI BİLE...


Daha sonra avukatlar tarafından duruşma salonuna sinevizyon kurularak, Ethem'in vurulma anına ilişkin yavaşlatılmış ve analizi yapılmış görüntüler izletildi. Avukatlar görüntüleri tek tek anlattı. Anne Sayfı Sarısülük görüntüleri izlerken gözyaşlarını tutamadı. Sanık polis Ahmet Şahbaz'ın ise uzun süre ekrana bakamadığı ve yere baktığı gözlendi. Anne Sarısülük, "Şu görüntülere bakın. Oğlumu aldı bu katil elimden. Vicdana gelin" dedi. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da dayanamayıp, "işte benim oğlumu da böyle öldürdüler. Benim oğlumu da katlettiler. Biz sizden vicdan istiyoruz" diyerek göz yaşı döktü. Daha sonra sanık avukatları mahkeme heyetine taleplerini sundu.

SABİT İKAMET ADRESİ VAR' İDDİASIYLA TUTUKLANMADI

Sanık avukatları sanık polisin tutuklama talebinin hiç bir hukuki dayanağı olmadığını iddia ederek duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Mahkeme heyeti kararında, sanığın sabit ikamet adresinin olması, kaçma ve delilleri karartma şüphesinin olmadığını iddia ederek tutuklanma talebini reddetti. Şahbaz’ın duruşmadan vareste tutulması talebi de reddedildi.

HALBUKİ URFA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ DIŞINDA BİR ADRESİ YOK

Duruşma 7 Temmuz 2014 tarihine ertelendi.  Mahkeme heyetinin sabit ikamet adresinin bulunduğu iddiası daha önceki duruşmalarda tartışma yaratmıştı. Sanık polisin Urfa Emniyet Müdürlüğü adresi haricinde sabit bir ikamet adresi bulunmuyor.

DAVAYA GENİŞ KATILIM

CHP Milletvekilleri, Hüseyin Aygün, Levent Gök, Aylin Nazlıaka, Mahmut Tanal, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık'ın yanı sıra, İHD Genel Sekreteri İsmail Boyraz, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, Abdullah Cömert'in ağabeyi Zafer Cömert gibi çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi de duruşmayı takip etti. Duruşma salonu dolup taştı. Salonun kapıları açık bırakıldı, koridordan da dava izlendi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Subcomandante Marcos veda etmedi, Galeano oldu

SONRAKİ HABER

İşçinin öfkesi Maden-İş’i sarstı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...