26 Mayıs 2014 06:00

‘Dayı’lanmaya devam!

Soma’da dayıbaşı baskısı devam ediyor. 301 işçinin ölümünün ardından hâlâ temel işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı Soma’daki madenlerde, dayıbaşıların daha fazla ve daha hızlı kömür çıkarma baskısı yeni facialara davetiye veriyor.

‘Dayı’lanmaya devam!
Paylaş

Vedat YALVAÇ
Soma

Soma yavaş yavaş eski haline dönüyor. Bir taraftan Somalılar yaralarını sarıp yastan çıkarken bir taraftan da, “Çalışmadan eve ekmek gelmiyor. Mecburuz” diyen işçiler madenlerde çalışmaya devam edi-yor. İmbat’da çalışan Erdal Aşkın da çalışmak zorunda kalan bu işçilerden biri. İmbat’ın kuruluşundan beri de çalışıyor. Kınık’ta oturuyor. “Çalışmadan olmaz. Bir sürü borcumuz var. Mecburuz çalışmaya.”

Yetkililerin eskisi kadar baskı yapmadığını anlatan Aşkın, dayıbaşıların baskısının ise devam ettiğini söyledi. “Onlar senin acını bilmez. Onlar çıkacak kömüre bakar” dedi. “Ben ustayım. 10 yıldır çalışıyorum. Günde 10 kasa attığım oluyor. 10 kasa da 20 ton kömür çıkıyor. Ama dün az attığım için dayıbaşı, iki de bir yanıma gelerek manalı bir şekilde; ‘Akşama kadar daha kaç kasa atacaksın’ diye soruyor.” “Yapamıyorsan çık” baskıları yavaş yavaş başlıyor.

DAHA BÜYÜK TEHLİKELER

Soma’daki katliamdan sonra şirketlerin “Sağı solu biraz daha toparladıklarını” kaydeden Aşkın, temel önlemlerin hâlâ alınmadığını vurguladı. İmbat’ta çalışmaya başladığının 3. gününde denetleme için gelindiğini ifade eden Erdal, “Aşağı inmemişler. Biz yarın gelelim diyerek geri dönmüşler” dedi.

Erkan isimli diğer bir işçi söze giriyor. Soma’da facianın yaşandığı madenin işçisi. İmbat’ın daha sıkıntılı bir maden olduğunu söyleyen Erkan, “İmbat’ın bizden olumlu tek yanı. Biz Soma AŞ’de sürünerek iniyoruz, İmbat’ta yürüyerek iniliyor. Ama iyi bir şey değil bu.” dedi. İmbat’ta bir patlama olması durumunda daha büyük bir facianın yaşanacağını iddia eden Erkan, “Gidilen yol daha büyük olduğu için hava akımı da daha fazla olur. Hava akımının fazla olması da büyük bir tehlike madenler için” diye konuştu.

Erkan kurtarma ekibiyle birlikte madene tekrar girdiğini de anlatıyor. İçeride fenalaşmış ve ailesine “öldü” haberi verilmiş. Kendisiyle birlikte giren AKUT görevlilerinden dördünün öldüğünü de iddia etti. “Bir patlama yaşandı. Biz 15 dakika farkla kurtulduk” diyor. Açıklanan resmi rakamlara da inanmadığını kaydeden Ercan, yetkilerden sağ kalanların isimlerinin verilmesini talep etti.

ÖNCEKİ HABER

Dayıbaşılığı Soma’ya devlet getirdi

SONRAKİ HABER

Madende tuvalet bile yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...