25 Mayıs 2014 17:53

Nikel madenine ÇED süreci tepkisi

Manisa’nın Turgutlu ilçesi Çaldağı’daki nikel madeni için şirketinin yeni ÇED başvuru raporu yaşam savunucularının tepkisiyle karşılandı.

Nikel madenine ÇED süreci tepkisi
Paylaş

Manisa’nın Turgutlu ilçesi Çaldağı’daki nikel madeni için şirketinin yeni ÇED başvuru raporu yaşam savunucularının tepkisiyle karşılandı.

Turgutlu’da Türkiye Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından düzenlenen panelde, ‘İkinci ÇED süreci ve Turgutlu’yu bekleyen tehlikeler’ ele alındı ve Çaldağı’daki nikel maden işletmesinin yaratacağı tehditler konuşuldu. Panelin açılışında konuşan TURÇEP Dönem Sözcüsü Yıldız Aktaş, Soma’daki maden faciasına değindi. Soma faciasının sadece bir maden kazası olmadığını, ‘vahşi madenciliğe’ prim veren bir anlayışın sonucu olduğunu belirten Aktaş, “Soma’daki facianın ardında yatan neden alın yazısı veya kader değil, vahşi madencilik anlayışıdır. Çünkü, tıpkı Turgutlu Çaldağı’nda uygulanmak istenen madencilik projesinde olduğu gibi, en yüksek kar elde etmek için en düşük yatırımı yapma anlayışı yer almaktadır” dedi.

‘ŞİRKET YENİ OYUN PEŞİNDE’

Aktaş, “Şirket önce isim değiştirdi, tabela değiştirdi, sonra kimlik değiştirdi, el değiştirdi. Halkımızın sağduyusu, birlik ve mücadele anlayışı karşısında her defasında başarısızlığa uğradılar. Artık halkımızın gözünde hiçbir inandırıcılıkları ve güvenilir tarafları kalmadı” diye konuştu. Maden şirketinin şansını son bir defa daha deneyebilmek için yeni bir oyun peşinde olduğunu ifade eden Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maden şirketi, şimdi de 7 yıldır çok bilimsel ve çok güzel diye savunduğu ÇED raporundan vazgeçip, bu defa da ÇED değişikliği yapacaklarını söyledi. İyice köşeye sıkışan maden şirketi şimdi de böyle bir manevrayla sıyrılmaya çalışıyor. Yaptıkları şey, mevcut ÇED raporu üzerinde birtakım rötuşlar yapıp, sonra da bu vahşi madencilik projesini yeni bir ambalaja sarmak. Yaptıkları değişiklikler ise sadece işletmeyi kendileri açısından daha karlı bir hale getirmek için.” (Manisa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çocuğu ölen Amerikalı baba: Sorumlu alçak politikacılardır

SONRAKİ HABER

Açığa çıkarılmayan on binlerce iş cinayeti var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...