25 Mayıs 2014 17:34

Ayrımcılığa ve polis şiddetine ‘dur’ dediler

İstanbul’da Okmeydanı Cemevi’nde polis kurşunuyla Uğur Kurt’un öldürülmesi ve Başbakanın polislere sahip çıkması üzerine Türkiye’de Alevi vatandaşlar meydanlara çıktı. Binlerce Alevi vatandaş, Hükümetin baskılarına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Ayrımcılığa ve polis şiddetine ‘dur’ dediler
Paylaş

İstanbul’da Okmeydanı Cemevi’nde polis kurşunuyla Uğur Kurt’un öldürülmesi ve Başbakanın polislere sahip çıkması üzerine Türkiye’de Alevi vatandaşlar meydanlara çıktı. Binlerce Alevi vatandaş, Hükümetin baskılarına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

İstanbul’da Şişli Camii önünde toplanan vatandaşlar, yoğun yağmura rağmen Halaskargazi Caddesi üzerinden Pangaltı’ya doğru yürüdü. Eyleme Alevi örgütlerinin yanı sıra çok sayıda sol siyasi parti ve kitle örgütü de destek verdi.

“Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı eylemde polis de Osmanbey metrosu önüne TOMA’lar ve bariyerlerle barikat kurdu. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte Soma katliamında ve Gezi direnişinde yaşamını yitirenler de unutulmadı. Alevi örgütleri adına yapılan açıklamada “Alevileri ve cemevleri hedef gösteren Hükümeti kınıyoruz. Yaşanan cinayetlerin ve katliamların sorumluları unutturulmasın” denildi.

ANKARA’DA OTURMA EYLEMİ

Alevi örgütleri Ankara’da oturma eylemi yaptı. Soma’da katledilen madencilerin, Gezi’de öldürülenlerin ve polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt’un katillerinin bulunması istenilen eylem Güvenpark’ta yapıldı. AKP Hükümeti ve Erdoğan’a yönelik tepkilerin yansıdığı dövizler taşındı ve sloganlar atıldı.

Öncesinde semah çekilen eyleme siyasi partiler ve emek, demokrasi güçleri ve temsilcilerinin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Sanatçı Ferhat Tunç da katıldı.

‘DEVLET TERÖRÜNE DUR!’

Alevi örgütleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, gençlerin öldürülmesine, inançlarına ve cemevlerine yönelik saldırılara ve ‘devlet terörüne’ ‘dur’ demek için alanlarda olduklarını söyledi. Ülkenin giderek kutuplaştığına dikkat çeken Doğan, yaşanan çatışmaların ve ölümlerin sorumlusunun AKP olduğunu ifade etti.

Erdoğan’ın Almanya gezisi sırasında dışarıda onu protesto eden kitlelerin “Sen demokrat değilsin” dediğini vurgulayan Doğan, Cannes’da ödül alırken Somalı madencilere ve Gezi’de ölenleri anan Nuri Bilge Ceylan’a da selam yolladı. Yeni bir Türkiye için aleviler olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Alevi Bektaşi Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise “Çatışmaya, ötekileştirmeye değil herkesi olduğu gibi kabul etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZDAN ELİNİ ÇEK’

İzmir’de de Alevi örgütlerinin çağrısıyla Alsancak Sevinç Pastanesi önünde toplanan yüzlerce kişi, üzerinde Haziran direnişinden bu yana öldürülen gençlerin ve Uğur Kurt’un fotoğraflarının bulunduğu, ‘Elini çocuklarımızdan çek, katil diktatör” yazılı pankart arkasında Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı.

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamayı okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, “Biz Başbakan’a neden Mısır’a, Filistin’e ağlıyorsun diye sormuyoruz. Biz de onlara ağlıyoruz. Ama Mavi Marmara’da ortalığı ayağa kaldıranlar, Madımak’ta karanfil koyan annelerimizi coplayıp, gaz sıktılar” dedi. Türkiye’de barış süreciyle birlikte cenazelerin gelmediğinin söylendiğini hatırlatan Özel “Bizim cenazelerimiz gelmeye devam ediyor. Türkiye’de gerçek bir barış olmalıdır” dedi.

ADANA’DA 5 OCAK MEYDANI’NA YÜRÜNDÜ

Adana’da Alevi Platformu’nun çağrısıyla Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kitle örgütleri ve siyasi partiler Adana Demokrasi Platformu pankartı arkasında 5 Ocak Meydanı’na yürüdü.
5 Ocak Meydanında kurumlar adına açıklamayı okuyan Alevi Bektaşi Platformu Bölge Sorumlusu Miktad Öztürk, Başbakanın Alevilere karşı nefret dilini kullandıkça Alevilerin polisler tarafından hedef haline getirildiğini belirterek, “Gazi Mahallesi, Gülsüyu, Okmeydanı gibi Alevi mahallelerinde polis cinayet işleme konusunda daha cesur davranıyor” dedi. Cemevilerini terör merkezi, güvensiz ortamlar gibi göstererek Alevilerin cemevlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Öztürk, Aleviler olarak huzur için var olduklarını, eşit yurttaşlık istediklerini söyledi.

Bursa Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri de dün alanlardaydı. Kent Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını okuyan Hüseyin Olgun, “Yüzyıllardır süren inkar, imha, asimilasyon, katliam mirasına sahip çıkan AKP Hükümeti ve onun güdümündeki polis, saldırılarına, şiddete, can almaya devam ediyor” dedi.

UĞUR KURT'UN KATLEDİLMESİ MALATYA'DA PROTESTO EDİLDİ

Uğur Kurt'un katledilişi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüş ile protesto edildi. Paşaköşkü Mahallesi Umut Kıraathanesi önünde toplanan ve buradan kente merkezine doğru yürüyüşe geçen kitle, "Cinayeti gördük katili tanıyoruz" yazılı pankartını taşırken sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Tayyip elini inancımdan çek", "Uğur canımız ölümsüzdür", "Roboski'den Soma'ya hesap sormaya” sloganlarını attı. Kitle, Emeksiz Üst Kavşağı'na polis tarafından durdurularak yürüyüşe izin verilmeyeceği belirtilmesi üzerine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Songül Tunçdemir ile polis amirleri arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. Kent merkezine kadar yürümekte ısrar eden kitle dernek yöneticileri öncülüğünde yürüyüşlerine devam etti.

AKP il binası önünden geçerken kitle "İşte burası işbirlikçi yuvası" diye slogan atarak AKP'lileri yuhaladı.

'ALEVİLER TOPLU KATLİAMLARLA KARŞI KARŞIYA'

Yürüyüşün ardından kent merkezinde kitle adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Songül Tunçdemir, Gezi Parkı eylemlerinde katledilen gençlerin neredeyse tamamının Alevi olduğuna dikkat çekerek, Alevilerin sabırlarının daha fazla zorlanmaması, suçluların cezalandırılmaması durumunda tek tek öldürülen Alevilerin yine bir toplu katliamla karşılaşma riskinin olduğuna vurgu yaptı. Tunçdemir, AKP hükümetinin toplumu böldüğünü vurgulayarak, "Sokakta vurulup düşen genç insan bedenlerine dahi 'Alevi mi? Sünni mi acaba?' gözüyle bakar olduk" dedi.

KESK: SORUMLULAR BULUNUP YARGILANSIN

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, polis tarafından işlenen cinayetlerin sorumlularının bulunup yargılanmasını istedi.
Belediye İş Hanı önünde toplanan KESK’liler adına basın açıklamasını okuyan KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Gülüzar Ateş, Hükümetin emek örgütlerini, işçileri, üniversite öğrencilerini, Alevileri, Kürtleri, yani kendisi gibi düşünmeyenleri, sıkıyönetim koşullarında şiddet, baskı, korku yöntemleri kullanarak sindirmeye çalıştığını ifade etti. Ateş, “KESK olarak AKP iktidarını uyarıyoruz. ‘Her ölüm hadisesinde bir tören mi düzenlenir ölmüştür, geçmiştir’ diyen Başbakan şunu bilmelidir ki bizim fıtratımızda öldürülen canlarımızı unutmak yoktur. Bugün polis kurşunlarıyla ölen insanların evlerinde gözyaşları ve ağıtlar yükselmektedir. Cinayeti işleyenler yargılanmamakta, suçlular ortaya çıkarılmamaktadır” dedi.

 

TOKAT'TA 'UĞUR KURT' PROTESTOSU

Tokat'ta Pir Sultan Abdal Derneği üyesi bir grup, İstanbul Okmeydanı'nda meydana gelen olaylarda Uğur Kurt’un başından vurularak öldürülmesini protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kitle, 'Katiller bir gün hesap verecek' sloganı attı. Yağmur altında yapılan eylemde basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Derneği Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan okudu. Uğur Kurt'un ölümünün kabul edilemez olduğunu söyleyen Erkan, "İbadethanemiz olan cemevlerimize ve canlarımıza yapılan bu saldırıların failleri Aleviler tarafından bilinmektedir. Aleviler bu oyunların ve karanlığın farkındadır. Uyarıyoruz, Aleviler bu ülkenin barışı, huzuru için vardır. Aleviler eşit yurttaşlık istemektedir. Devlet hükümet ise bölücülük, ayrımcılık yapıyor, çatışma istiyor. Hükümet bu tavrını birinci elden Başbakan'ın ağzından söylüyor. 'Polisler nasıl tahammül ediyor bu denli sabırla davranabiliyor şaşırdım' diyor. Bu söylem aslında eli silahlı polislere ateş emridir. Hükümeti uyarıyoruz, elinizi Alevilerin üzerinden çekiniz" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Taşerona karşı kampanya

SONRAKİ HABER

Çocuğu ölen Amerikalı baba: Sorumlu alçak politikacılardır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...