25 Mayıs 2014 14:58

Arjen Ari şiir yarışması ödülleri verildi

Diyarbakır TÜYAP Kitap Fuarı'nda Evrensel Basım Yayın tarafından Kürt Yazarlar Derneği, Lis Yayınları, Ronahi Yayınları ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen 1. Arjen Ari şiir yarışmasının ödül töreni yapıldı. TÜYAP konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.

Arjen Ari şiir yarışması ödülleri verildi
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır

Diyarbakır TÜYAP Kitap Fuarı'nda Evrensel Basım Yayın tarafından Kürt Yazarlar Derneği, Belkî Yayınevi, Lis Yayınları, Ronahi Yayınları ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen 1. Arjen Ari şiir yarışmasının ödül töreni yapıldı. TÜYAP konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı.

ARJEN ARİ YARIŞMASI GELENEKSELLEŞMELİ
Ödül töreninde konuşan jüri üyesi Şair Berken Bereh, Arjen Ari'yi anmanın önemli olduğunu söyleyerek, ödül töreninde emeği geçen herkese teşekkür etti. Arjen Ari'nin önemli bir yazar olduğunu kaydeden Bereh, ödül töreninin her yıl geleneksel olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

ARJEN ARİ’NİN ŞAİİRİMİZ OLMASINDAN GURURLUYUZ
Evrensel Basım Yayın adına konuşan Cavit Naci Tarhan, “Kendi anadiline yürekten bağlanmış şairimizin ödül töreni hepimiz için çok önemli” diye konuştu. Yarışmaya dair bilgiler veren Tarhan, “Yarışmaya 23 dosya katıldı. Seçici kurulumuzun titiz çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum. 11 No’lu dosya Selami Esen’in dosyasıydı. Seçim kurulumuzdan üç birincilik, iki de derece aldı” dedi. Yarışmaya destek veren yayın evlerine, Arjen Ari ailesine, Kürt yazarlar derneğine, TÜYAP’a ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Tarhan, “Arjen Ari’nin yayın evimizin yazarı olmasından onur duyduk ama asla kibirlenmedik, çıkar gözetmedik bunu herkesin bilmesini istiyoruz” sözlerini kullandı.

KURUMLARIN ÖDÜL TÖRENİNE SAHİP ÇIKMASI GEREKİR
Etkinlikte konuşan yazar Şeyhmus Diken, “Arjen Ari çok değer verdiğimiz bir yazar arkadaşımızdı. Ben ona hala Kürtçe’nin aristokrat şairi diyorum” sözlerini kullandı.”Arjen Ari adına düzenlenen ödül töreninin kamusallaşması ve gelenekselleşmesi çok önemlidir” sözlerini kullanan Diken, “Yarışmanın birincisinde kesilmemesi gerekir. Kurumların buna sahip çıkması gerekir. Evrensel’in bu tavrını altına imza atacak kadar önemsiyor ve değerli buluyorum” diye konuştu.

YARIŞMAYA ÇOK İYİ DOSYALAR KATILDI
Diken’in ardından konuşan jüri üyesi yazar, çevirmen Şener Özmen, “Selami Esen bir parça umut veriyor. Dosyaların üzerinde hiç isim yoktu. 11 No’lu dosyaya geldiğimde Evrensel’e de uzunca bir mail atmıştım neden bu dosyayı seçtiğime dair” dedi. Esen’in Arjen Ari gibi kendisinden emin yazdığını kaydeden Ari, “Bu diğer dosyaların kötü olduğu anlamına gelmemeli. Gelenler arasında çok iyi dosyalar vardı. Evrensel’in ilk olarak düzenlediği yarışma için herkese teşekkür ediyorum. Bunun devamı gelecek” diye konuştu. Özmen’in ardından konuşan Lal Laleş de Arjen Ari’nin şairliğini ve şiirlerini anlatırken, Arjen Ari ailesi adına konuşan oğlu da babasını anlattı ve yarışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

BU ÖDÜL YOLLARIN ÖNÜNÜ AÇACAK
Selami Esen, “Arjen Ari ile daha önceden tanışıyorum. Sohbet ettik, yanında bulundum. Bir hikâyesinde şöyle demişti yüz çeşit hırsızla mücadele edebilirsin ama mücadele etmenin en zor olduğu hırsızlık edebiyat ve sanat hırsızlığıdır” diye konuştu. “O kadar şanslıyım ki bu ödül benim için birçok yolun önünü açacak” sözlerini kullanan Esen şöyle dedi: “Şanslıyız ki dünyaca ünlü yazarların eserlerini Kürtçe çevirileriyle de okuyabiliyoruz. Bizim gibi genç edebiyatçılar için bir şanstır” dedi. “İyi şiir yazmak için ne yapmam gerektiğini düşündüm. Örneğin Roboski için yazdığım şiirde iki klişe yol vardı önümde. Birincisi; öldük, katledildik gibi mağdur edebiyatıydı diğeri ise Kürtler ölmez gibi hamaset edebiyatıydı” diye konuşan Esen, “İkisini de tercih etmedim. Kürt edebiyatı mağdur yâda hamaset edebiyatı değildir. Roboskî’de mesele madem sınırdır, heronlardır şiirimin ismini heron ve okey diye koydum. Okey bildiğimiz gibi 34’ü tamamlayınca açılan bir oyundur. Şiire böyle bakıyorum” sözlerini kullandı. Kendisini şanslı hissettiğini de kaydeden Esen, “20 yıl önce gençler Kürtçe ile uğraştıkları zaman aileleri destek vermezlerdi. Tehlikeli işlerle uğraşıyorsunuz diye çekinirlerdi ama bugün ailem, arkadaşlarım bu ödül töreninde bana destek veriyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

\'Soma\'da dayıbaşılar işçileri SMS\'le madene çağırıyor\'

SONRAKİ HABER

Bölünmüş Köln’den geriye kalanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...