25 Mayıs 2014 14:09

'Soma'da dayıbaşılar işçileri SMS'le madene çağırıyor'

Soma’da yaşanan katliamın ardından birçok yetkili ve milletvekili’nin söz vermiş olmasına rağmen Soma Kömürcülük A.Ş’ye ait ışıklar ve atabacası ocakları için işçilere Dayıbaşılar tarafından mesaj gönderildi. İşçilerin dün gece iş başı yapacağını haber veren mesajlar dışında aranan işçilere de ‘gelen gelir gelmeyen kendi bilir’ denildi. İşçiler ise kendilerine verilen sözlere rağmen madenlere çağrılmasına tepkili.

\'Soma\'da dayıbaşılar işçileri SMS\'le madene çağırıyor\'
Paylaş

Soma’da yaşanan katliamın ardından birçok yetkili ve milletvekili’nin söz vermiş olmasına rağmen Soma Kömürcülük A.Ş’ye ait ışıklar ve atabacası ocakları için işçilere Dayıbaşılar tarafından mesaj gönderildi. İşçilerin dün gece iş başı yapacağını haber veren mesajlar dışında aranan işçilere de ‘gelen gelir gelmeyen kendi bilir’ denildi. İşçiler ise kendilerine verilen sözlere rağmen madenlere çağrılmasına tepkili.

İşçilere yaşanan patlamanın ardından AKP Milletvekilleri başta olmak üzere yetkililer bir takım sözler vermiş ve işçilerin tüm denetimler yapılmadan ve 1 Haziran’dan önce madenlere inmeyeceğini söylenmişti.

MİLLETVEKİLİ’NDEN ÖNCE ŞİRKET YETKİLİSİ GELDİ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile görüşmek üzere Kaymakamlık önüne gelen işçiler Soma Kömürcülük A.Ş’nin yetkilisi ile karşılaştı. Burada işçilere seslenen şirket yetkilisi gönderilen mesajların aksine kimsenin işe zorla çağrılmadığını fakat psikolojik olarak çalışmaya hazır işçilerle maden yollarının kapanmaması için çalışmak zorunda olduklarını belirtti. İşçilerin tepkileri nedeniyle konuşması sık sık kesilen firma yetkilisi işçilerin "işe gelmezsek paramız yatacak mı?" "dayıbaşılar neden sizden farklı konuşuyor" "gelmeyen işçilere ne olacak" gibi çeşitli soruların hepsine "bu konuda bilgim yok" şeklinde cevap verdi. İşçiler ise kendilerine verilen sözler olduğunu ve denetimler yapılıp eksiklikler giderilmeden madenlere inmeyeceklerini ifade ettiler.

DENETİMLER OLMADAN HİÇ BİR İŞÇİ MADENE İNMEMELİ

Şirket yetkilisinin konuşmasından sonra Kaymakamlık önüne gelen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel işçilerin kendi aralarında temsilciler seçerek Ankara’da Bakanlar ve Başbakan ile görüştüğünü, belediye önünde devam eden oturma eylemi sırasında da AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve iktidar Milletvekillerinin madenci arkadaşların isteklerinin yerine getirileceği sözü verdiğini hatırlattı. İşçilerin taleplerinin en önemlisinin ise ‘istemeyen işçilerin madene inmeye zorlanmayacağı’ şeklinde olduğunu aktaran Özel hatta 1 Haziran’a kadar herkesin izinli olduğunun söylendiğini aktardı. Dayıbaşı diye tabir edilen taşeronlardan gelen mesajları gösteren Özel, hükümet yetkililerinin işçilere bir açıklama borçlu olduğunu aktardı. Kendisini teminat gösteren şirket yetkililerine güvenilmemesi gerektiğini ifade eden Özel bağımsız kuruluşlar madenler için rapor vermedikçe ve denetimler yapılmadan hiçbir işçinin madene inmemesi gerektiğini belirtti.

'İYİLEŞTİRMELER YAPILMADAN MADENLERE GİRMEYECEĞİZ'

Ankara’ya giderek Başbakan ve bakanlarla görüşen işçi temsilcilerinden Sevrat Çül, kendilerine verilen sözler olduğunu ve bu sözler yerine getirilmeden, gerekli denetimler ve iyileştirmeler yapılmadan madenlere inmeyeceklerini ifade etti. İşçilere 1 Haziran tarihine kadar denetimlerin yapılacağı sözü verildiğini hatırlatan işçiler, verilen zamanın dolması için 8 günün olduğunu  ve 1 Haziran’a kadar verilen sözler tutulmazsa madenlere girmeyeceklerini dile getirdiler

'İŞÇİLER ÇALIŞMAMA HAKKINA SAHİPTİR'

Konuyla ilgili konuştuğumuz Soma İçin Adalet Platformu, Soma Kömür İşletmelerine bağlı Atabacası, Işıklar maden ocakları ve İmbat Kömür İşletmesinde çalışan işçilerin ekipbaşı denilen taşeronlar tarafından işe çağrıldığı yönünde çok fazla telefon aldıklarını söyledi. İşçilerden,  platform tarafından kurulan kriz masasına çok sayıda telefon geldiğini söyleyen Platform üyeleri, “Bir hafta boyunca arama kurtarma çalışmalarına ve üst üste cenazelere katılan işçiler bu koşullarda çalışmak istemediklerini her fırsatta dile getirmiştir.” dedi. İşçilerin büyük bir travma yaşadığını belirten Platform üyeleri, “Gerekli tüm denetimlerin yapılarak güvenlik önlemlerinin alınmasını istiyorlar. Ancak hala bir denetim yapılmış değil. İşçiler, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetmeliğinin 13. maddesi gereği iş güvenliği önlemleri alınmadığı sürece işe gitmeme hakkına sahipler. Bu haklarını kullanmaları işten atılmalarına yol açamaz. Aynı zamanda işverenler bu süre içerisinde işçilerin ücretlerini de ödemek zorundadır” diye konuştular. (Soma/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy\'de emekçiler \'taşeron yasaklansın\' dedi

SONRAKİ HABER

Arjen Ari şiir yarışması ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...