25 Mayıs 2014 06:00

Mecliste taşeron skandalı

Soma’daki katliamın ardından TBMM’nin hizmet satın aldığı taşeron firmanın çalışanlarına meydana gelebilecek iş kazalarında sorumluluğu işçiye yükleyen taahhütname imzalatıldığı ortaya çıktı. Taahhütnameyi çalışanlarına dayatan şirket, iş kazalarından çalışanı sorumlu tutmanın yanı sıra çalışanlara iş sırasında konuşmayı bile yasaklıyor

Mecliste taşeron skandalı
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara


Soma’daki katliamın ardından TBMM’nin hizmet satın aldığı taşeron firmanın çalışanlarına meydana gelebilecek iş kazalarında sorumluluğu işçiye yükleyen taahhütname imzalatıldığı ortaya çıktı. 23 Mayıs 2014 tarihinden başlayarak taahhütnameyi çalışanlarına dayatan Baytekin Temizlik Gıda Yemek Üretim Nakl. Güv. ve Bilgi Hizm. San. Tic. Ltd. Şti, iş kazalarından çalışanı sorumlu tutmanın yanı sıra çalışanlara iş sırasında konuşmayı bile yasaklıyor.

Meclisteki taşeron şirketin işçilere yönelik bu uygulamasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e verdiği soru önergesiyle gündeme getiren CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na ayıkırı olarak, iş kazalarından sorumluğun taahhütnameyle çalışanlara dayatıldığını ifade etti.  Yasaya göre işverene ait olan iş güvenliği kuralları işçiye devredilemez. Bu duruma dikkat çeken Dibek, Soma’daki işçi katliamından sonra şirketin işçilerine alelacele bir metin çıkartarak bunu imzalattığını ve imzalamayanları da işten atmakla tehdit ettiğini belirtti.

İŞÇİYE ‘GEREKSİZ YERE KONUŞMA’ DENDİ

İşçilere imzalatılmak istenen taahhütnamede ise gün içerisinde konuşmasından tutun da ne giyeceğine kadar müdahale ediliyor. Belgede işçilere “Çalışma sırasında sosyal diyaloglarda bulunmak, gereksiz yere konuşmak” gibi maddelerle gün içerisindeki diyalogları yasaklanıyor.
Konuştukları için iş kazası geçirebilecekleri ileri sürülen belgede, bundan doğacak iş kazalarının sorumlusu olarak da işçiler gösteriliyor.

İŞVERENİN AHLAKI, İŞÇİYE DAYATILDI!

Ayrıca iş yerinde giyilecek kıyafetlerin de işverenin iznine bağlandığı belgede, “İş yerinden amirlere ve çalışma arkadaşlarıma karşı ahlak kurallarına uygun olarak çalışacağım” maddesiyle keyfi ahlak kuralları uygulanacağı ve işverenin ahlaksızlık olarak gördüğü şeylerde işçinin atılabileceği öngörülüyor.
CHP Milletvekili Dibek’in, Meclis Başkanı Çiçek’e verdiği soru önergesinde ise şunlar yer alıyor:
“Başkanlığınızın böyle bir taahhütnameden haberi var mıdır?
Yasaya aykırı hükümler içeren ve hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan bu taahhütnameyi imzalatan şirket hakkında bir işlem yapmayı düşünmekte misiniz?
Yasa yapıcı kurum olan TBMM’de yasaya aykırı taahhütname imzalatılmasını nasıl değerlendirmektesiniz?
 Bu taahhütnameyi kaç işçi imzalamıştır? Taahhütnameyi imzalamadığı için taşeron firmaca işten çıkarılan kaç işçi vardır?​”

ÖNCEKİ HABER

Geride kalanlar güvence istiyor

SONRAKİ HABER

Dış basına da ayar vermeye kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...