24 Mayıs 2014 06:00

Buzlar eridi işçi yandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ford Otosan Yeniköy fabrikasının açılışına katılması, sermaye medyasınca Gezi eylemleri döneminde araları açıldığı iddia edilen Koç Grubu ile Hükümet arasındaki buzların eridiği şeklinde yorumlandı.

Buzlar eridi işçi yandı
Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ford Otosan Yeniköy fabrikasının açılışına katılması, sermaye medyasınca Gezi eylemleri döneminde araları açıldığı iddia edilen Koç Grubu ile Hükümet arasındaki buzların eridiği şeklinde yorumlandı.
Tarafların birbirlerine methiyeler dizdiği açılışta yaşananlar, söz konusu işçiler olunca nasıl bir uyum içinde davrandığının göstergesi.
Açılışın kendisi tam da bu sınıfsal ayrım üzerine kurgulanmış. Protokol koltuklarında oturan Koç Topluluğunun her düzeyde yöneticileri, Ford Motor Company Başkanı Bill Ford, Başbakan Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve hükümet temsilcileri. Hemen yanı başlarında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ve sendika yöneticileri.

ONLAR YEDİ İŞÇİLER BAKTI

Ve olanı biteni aralarına çekilen şeffaf perdenin arkasından izlemeye çalışan ve saatlerce ayakta bekletilen işçiler. Sermayenin her türden sözcüleri perdenin ardında kokteyle katılırken o yenilen her lokmada alın teri, emeği olan ve yaşananları izlemek zorunda bırakılan işçiler. Kendi fabrikalarına Başbakan geleceği için tek tek üzerleri aranarak alınan işçiler. İşte ‘büyüyen Türkiye’nin’ Ford Otosan’dan yansıyan fotoğrafı…
Evet, Başbakan önceki gün Gölcük’teydi. Ford Otosan’ın ülkemizde üçüncü fabrikası olma unvanını taşıyan Yeniköy Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Konuşmasında Ford Otosan’ın Avrupa’da önemli bir pazar payına sahip olmasının kendilerini gururlandırdığını belirtirken istihdamının da takdire şayan olduğunu dile getirdi. 16 ayda tamamlanan fabrikanın 110 bin araçlık kapasitesiyle Courier’in dünyadaki tek üretim merkezi olmasının önemine vurgu yaparak “Dünya ülkelerinde Ford Otosan araçlarının dolaşacağını bilmek bizleri mutlu ediyor” dedi.

7 GÜN, GÜNDE 12 SAAT, BAYILANA KADAR

Bir an olsun o şeffaf perdenin ardından bekleyenlere baktı mı bilinmez ama o açılışını gerçekleştirdiği fabrikadaki çalışma koşullarını bir işçinin anlattıklarıyla aktaralım: “Biz o fabrikada 7 gün evet yanlış duymadınız haftanın 7 günü sabah 8, akşam 8 çalışıyoruz. Öyle mesaiye kalmama lüksümüz yok çünkü bize aylar öncesinden fazla çalışma yönetmeliğinin
9. maddesine göre fazla çalışmayı kabul ettiğimize dair kağıtlar imzalatıldı. Bu tempoya dayanamayarak bayılan arkadaşımızın ustabaşıların omuzlarında ambulansa götürüldüğünü kendi gözlerimle gördüm ben. 19 Mayıs’ta resmi tatilde işe gelmeyen arkadaşımızdan savunma alındığına da tanığım.”
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün yatırım, üretim, satış ve ihracatlarıyla Türkiye’nin ticari gücü haline geldiklerini belirtirken, bu güce ulaşmalarını sağlayan işçilere değinmedi bile. Açılış günü yaşadıklarını en iyi anlatansa yine işçiler: “Bize insan muamelesi yapmadılar. Biz bu sınıf ayrımını iliklerimize kadar hissettik. Sabah 8’de işbaşı yaptık 10’a kadar çalıştık. 10’dan sonra açılış için bize ayrılan bölmeye gittik. Onlar protokol koltuklarında otururken biz perdenin ardında saatlerce ayakta bekledik. Beklediğimiz bölümde hoparlör olmadığı için konuşmaları duyamadık bile. Onlar kokteylde yedi, içti biz onları izledik. Aylar sonra ilk kez 18.00’de çıktık işten ama çalışsaydık daha iyiydi diyoruz. Hiç olmazsa bu çileyi çekmezdik.”


ZORLA GETİRİLDİLER DİDİK ARANDILAR

Sadece Yeniköy fabrikasından değil Gölcük fabrikasından da işçiler katılmış açılışa. Onlarda turnikelerden tek tek aranarak içeri girebilmiş. Alınan güvenlik önlemleri sadece üst aramayla sınırlı da değilmiş. Yol boyu sağlı-sollu belli aralıklarla dizilen polisler, her iki fabrikanın çatısına yerleştirilen keskin nişancılar, fabrika içinde işçilere göre sayıları bin 500’ü bulan çevvik kuvvet ve özel hareket timleri.
Fabrikanın açılışına gelen Başbakan için bunca güvenlik önlemi alınması, kapalı bir alana bu kadar polis konuşlarınılması karşısında şaşkınlıklarını gizlemeyen işçilerin kafasındaki soru ise “Başbakan neden bu kadar korkuyor?​” olmuş.
İşte başka bir Ford işçisinin aktardıkları: “Bizler zaten o fabrikanın işçileriyiz. Yıllardır orada çalışıyoruz. Yok, tek tek üst aramalar, yok keskin nişancılar neden bu kadar önlem? Zaten saatlerce Başbakan’ın gelişini bekledik, konuşmalar derken saat 17.00’de anca bitti bu hengâme. Güvenlik önlemleri o kadar abartılıydı ki Yeniköy’den, Gölcük’e kendi fabrikamıza gittiğimizde saat 18.05’di. Saat 19.00’da anca evimizde olduk. Ayakta kaldığımıza mı yanalım. İnsan yerine konulmadığımıza mı? İşte Başbakan’ın da, Ford’un da işçiye bakışı bu.”
Fazla söze gerek bırakmayacak bu tabloda, Koç Topluluğu ve Başbakanın arasındaki buzların bu açılışla eridiğini iddia edenlere söylenecek tek söz ise dünden bugüne ‘Batı cephesinde değişen hiçbir şey yok.’

ÖNCEKİ HABER

Soma katliamını da böyle mi aklayacaksınız?

SONRAKİ HABER

Uğur Kurt\'un katledilmesi Elazığ\'da yürüyüşle protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...