23 Mayıs 2014 11:09

Uğur Kurt'un öldürüldüğü yere 24 saat sonra gelen savcıya tepki

Uğur Kurt'un vurulduğu Okmeydanı Cemevi avlusunda Alevi dernekleri yöneticileri açıklama yaptı. Hacı Bektaş Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, '24 saat geçmesine rağmen savcılar cemevine gelme cesaretini göstermediler' dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel ise Erdoğan'ın nefret suçu işlediğini söyledi.

Uğur Kurt\'un öldürüldüğü yere 24 saat sonra gelen savcıya tepki
Paylaş

Polisin açtığı ateş sonucu boynundan vurularak yaşamını yitiren Uğur Kurt'un cenazesi otopsi işlemlerinin ardından Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak Okmeydanı Cemevi'ne getirildi.

Okmeydanı'nda Berkin Elvan için eylem yapan gençlere polisin gerçekleştirdiği müdahale sırasında Okmeydanı Cemevi'nde bulunan ve boynundan vurulmasının ardından kaldırıldığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitiren Uğur Kurt'un cenazesi gece saatlerinde otopsi işlemleri için Yenibosna'da bulunan İstanbul Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Otopsi işlemlerinin ardından Kurt'un cenazesi cenaze nakil aracına konularak, tören düzenlenecek olan Okmeydanı Cemevi'ne getirildi.

ALEVİ DERNEKLERİ AÇIKLAMA YAPTI
Uğur Kurt'un vurulduğu Okmeydanı Cemevi avlusunda Alevi dernekleri yöneticileri açıklama yaptı. İlk olarak Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez konuştu. Geçmez, "24 saat geçmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin savcıları cemevine gelme cesaretini göstermediler" dedi.

Geçmez, "Abluka altındayız şu anda. Uğur kardeşimiz burada. Polisin açtığı ateş sonucu cemevi avlusunda arkadaşımız katlediliyor. Polisin bu katliamlarına dur demek istiyoruz. Türkiye'de gün olmuyor ki alevilere karşı herhangi bir suç işlenmesin.Türkiye'de bir cami avlusunda bir vatandaş polis tarafından vurulsaydı Türkiye'deki alevilerin hali ne olurdu. Düşünmek dahi istemiyorum. Aleviler buna rağmen sağduyularını koruyorlar. Bu sorun artık Alevilerin sorunu değil. Bu sorun Türkiye'nin çoğunluğunu oluşturan sünnilerin sorunudur. Hükümetin bu nefret söyleminden vazgeçmesini istiyoruz. Israrla bizim bir arada yaşamamızı istemiyorlar. Ayrımcılığın başı Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'dır. Bu kışkırtıcılığa devam ettiği sürece bu acıları yaşamaya devam edeceğiz. Uğur canımızın kanı bütün siyasilerin üzerindedir. Alevilere 'terörist' diyenler Uğur kardeşimizin katilidir. İlk defa cemevinde bir canımız katlediliyor. Türkiye'de seçim sürecine girildiğinde bütün Aleviler ateş üzerinde. Önce evlerimiz işaretlerindi. Gezi olaylarında katledilen canların tamamı Alevi" dedi.

"BAŞBAKAN NEFRET SUÇU İŞLİYOR"
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel de "Başbakan'ın kendi gibi düşünmeyenleri sevmediğini biliyoruz" diye konuştu. Özel, "Alevilerden nefret ettiğini çok iyi biliyoruz. Alevilerin demokrasiden yana anlayışları var. Israrla burayı zedelemek istiyorlar. Israrla inancımızın devamı olarak zalimin zulmüne boyun eğmediysek biz asla boyun eğmeyeceğiz. Başbakan elinden gelen kötülükleri polisi aracılığıyla kullanıyor. Reyhanlı'da katledilen vatandaşlarımız için '52 Sünni kardeşimiz öldürüldü' diyebiliyor. Gezi'de katledilen bir can için dahi başsağlığı dilemiyor. Nefret suçu işliyor" ifadesini kullandı.

AKŞAM SİVAS'A UĞURLANACAK
Bu arada Uğur Kurt'un cenazesinin saat 17:00'de cemevi'nde düzenlenecek törenin ardından saat 18:00'de karayoluyla Sivas'ın Hafik İlçesine gönderileceği açıklandı.

SAVCIYA TEPKİ GÖSTERDİLER
Polisin açtığı ateş sonucu vurularak katledilen Uğur Kurt'un vurulmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz ve beraberindeki olay yeri inceleme ekibi, olayın üzerinden 24 saat geçmesinin ardından incelemelerde bulunmak amacıyla Okmeydanı Cemevi'ne geldi. Cemevine gelen Savcı Yılmaz, Kurt'un cenazesi için cemevi önünde toplanan yurttaşların tepkisiyle karşılaştı. Savcı Yılmaz incelemelerini sürdürürken, yurttaşlar da "Katil devlet hesap verecek" sloganlarıyla savcıyı protesto etmeyi sürdürüyor.
Öte yandan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan'ın cemevine gönderdiği çelenk de yurttaşların tepkisi ile karşılanarak parçalandı.

SAVCI CEMEVİ'NDE
Olay yeri inceleme ekipleriyle birlikte Uğur Kurt'un vurulduğu avluya gelen savcıya, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün eşlik etti. Aygün, savcıya yönelik tepkileri engelledi. Kısa bir süre olay yerinde incelemede bulunan savcı, zabıt tutması gerektiğini bunun için uygun ortam sağlanmasını istedi. Bunun üzerine Aygün ve beraberindekiler savcıyı cemevi yönetim katına aldı. Uğur Kurt'un Okmeydanı Cemevi morgunda tutulan cenazesini inceleyen savcı ve olay yeri inceleme ekipleri çalışmaları sürdürüyor.

OLAY YERİNDE 24 SAAT İNCELEME YAPILMADI
Uğur Kurt'un cenazesinin getirildiği Okmeydanı Cemevi'nde açıklama yapan Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Ebru Timtik, savcının henüz olay yerinde inceleme yapmadığına dikkat çekti. Otopside Kurt'un boynundaki mermi çekirdeğinin çıkartıldığını söyleyen Timtik, merminin ise soruşturmada görevli polisin elinde olduğunu söyledi.

Okmeydanı'nda dün polisin açtığı ateş sonucu yaralanmasının ardından yaşamını yitiren Uğur Kurt'un cenazesi sabah saatlerinde İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından cenaze töreni için Okmeydanı Cemevi'ne getirildi. Kurt'un otopsi süreci hakkında açıklama yapan Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Ebru Timtik, olayın üzerinden 24 saate yakın zaman geçmesine rağmen hala savcının olay yerine gelerek inceleme yapmadığı ve delilleri toplamadığına dikkat çekti. Timtik, "Savcı olay yerine gelerek gerekli incelemeyi yapmadı. Ama biz buradayız delilleri toplayacağız. Halkın avukatları olarak buradaki incelemeyi biz yapacağız" dedi.

Kurt'un boynundaki mermi çekirdeğinin de çıkartıldığını belirten Timtik, merminin şu an soruşturmada görevli polislerin elinde olduğunu söyledi. Timtik, "Mermi çekirdeği çıkartıldı. Şu anda soruşturmayı yürüten polislerin elinde. Aslında balistik incelemesinin yapılması gerekiyordu ama çekirdek polisin elinde" dedi.

Kurşunun sekerek Kurt'a isabet ettiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Timtik, Kurt'un hedef gözetilerek açılan ateş sonucu vurulduğunu düşündüklerini belirtti. Timtik, "Sekme olduğunu düşünmüyoruz ama gerçek raporun ardından çıkacak" diye konuştu. Timtik, "Bir süre savcıyı bekleyeceğiz. Eğer savcı gelip delilleri toplamazsa biz bunları kamerayla kayıt altına alacağız" dedi.

ERCAN GEÇMEZ: DELİLLERİ KARARTMAK İSTİYORLAR
Uğur Kurt'un vurulup düştüğü nokta banklarla çevrildi, üzerine beyaz örtü örtüldü. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Ercan Geçmez, "Aramamıza rağmen savcı buraya gelmiyor. Görünen o ki delilleri karartmak istiyorlar" dedi.

POLİSLERİN SİLAHLARINA EL KONULDU
Uğur Kurt'un öldürülmesi ile ilgili savcılık tarafından başlatılan soruşturma sürüyor.. Kurt'u öldüren kurşunun polis silahından çıkmış olma ihtimaline karşı olayın yaşandığı gün Cemevi yakınında çıkan olaylara müdahale eden polislerin silahlarına el konulduğu belirtildi.

BAŞINDAN ÇIKARILAN MERMİ İLE SİLAHLAR KARŞILAŞTIRILACAK
Silahların Kriminal Şube Müdürlüğü laboratuvarına gönderileceği ve Kurt'un başından çıkarılan, onun ölümüne yol açan merminin bu silahlardan çıkıp çıkmadığının araştırılacağı belirtildi.

VALİ MUTLU AÇIKLAMA YAPTI
Vali Mutlu, Genç Türkiye Zirvesi’nden ayrılırken gazetecilerin Okmeydanı olayları ile ilgili sorularını cevapladı. Olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getiren Mutlu, şunları ifade etti:

“Evet, dün arzu etmediğimiz olaylar cereyan etti. Bunlardan en önemlisi de Uğur Kurt’un rahmetli oluşu. Kendisini tekrar rahmetle anıyorum. Kederli ailesine, dostlarına, sevenlerine ve hepimize başsağlığı diliyorum. Bir gencin bu tür olaylarda hayatını kaybetmesi hepimizi fevkalade müteessir ediyor. Zaten acılı günlerden geçiyoruz. Soma’da 301 madencimizin, işçimizin şehit oluşunu hep birlikte yaşadık, bunun yasını tutarken, ilave başka acılar yaşamayı kaldırmak çok zor. O nedenle bu acıların tekrarlanmaması en büyük dileğimiz. Bir can gittikten sonra yapacağımız en önemli şey bununla ilgili kusuru olan, bu olayda ölüme sebebiyet veren hadisenin müsebbibi, müsebbiplerini tespit etmektir. Biz, bu anlamda adli ve idari soruşturmaları başlattık. Faillerin bulunması temennimiz. Biz, olayda kendimiz ile ilgili de araştırmaları yapıyoruz. O bölgede bulunan güvenlik görevlilerimizin silahlarında balistik incelemelerin yapılması adli soruşturma, idari soruşturma olarak devam ediyor. Dün akşam Uğur Kurt’un otopsisi yapıldı. Otopsinin ardından vücutta çıkartılan çekirdekten yararlanılarak balistik incelemeleri yapılacak. Bunlar kamuoyu ile paylaşılacak. Başta Kurt’un ailesi olmak üzere herkes müsterih olsun.
Bizim için can güvenliğinin temini önemli. Ama bir kayıp varsa faillerin, müsebbiplerin yakalanması adliyenin önüne çıkarılması hepimizin görevi. Uğur rahmetlinin hemen akabinde Okmeydanı’nda başka sıkıntılar oldu. Eli silahlı kişileri ele geçirdik. Yine 3 el yapımı parça tesirli bombalı saldırı yapıldı. 7 polis memurumuz bu olayda yaralandı. Biri ağır iki vatandaşımız yaralandı. Bu ağır yaralanan vatandaşımız da az önce vefat etti. Dolayısıyla dün akşamki bombalı saldırıda parça tesirli bombalı saldırıda bir vatandaşımızı daha kaybettik. “

Tüm kesimleri 'itidalli' olmaya çağıran Mutlu, şöyle devam etti:

“Herkesin sükûnet içinde bu olayların normalleşmesi konusunda bize yardım etmesi gerekiyor. Sükûnet ve güvenlik gerekiyor. İstanbul’un ve Türkiye’nin güvenliği ile ilgili hepimiz ortak sorumluluk içinde hareket etmeliyiz. Olayları tırmandırma eğilimi içinde olanları görüyoruz, bu net. Çünkü dün akşam 7 polis memurumuzun, az önce hayatını kaybeden vatandaşımızın uğradığı bombalı saldırının yine başka saldırı yapıldı. Yine başka bir polis memuru arkadaşımız ayağından tabanca ile ateş edilmek sureti ile yaralandı. Bunlar İstanbul’da bilhassa Okmeydanı’nda provakatif olayları tırmandırmaya yönelik birtakım teamüllerin oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu tür olayların yanında herhangi bir şekilde yer almak herkes için bir risk oluşturuyor. Ben, şehrin güvenliği konusunda herkesi duyarlı olmaya, bu ajitasyonu artırmaya çalışan çevre ve mihrakları iyi tanıyarak bunlara fırsat vermemeye davet ediyorum. Süreci takip ediyoruz. Sağlanmış ortamı daha iyi noktaya taşıyacağız.
Uğur Kurt için Okmeydanı’nda saat 15.00’da cem evinde cenaze töreni yapılacak. Daha sonra Kurt, memleketine uğurlanacak. Burada temennimiz ortamın stabil, normal, huzurlu olmasıdır. Başta Kurt’un ailesi olmak üzere cenaze törenine katılacak vatandaşlarımızı kışkırtmaya, ajite etmeye yönelik tavırlara karşı uyarmayalım. Ben, hayatını kaybeden 2 vatandaşımıza Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı diliyorum. Faillerin yakalanması konusunda her türlü çaba objektif olarak değerlendirilecek, kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

“Olaylarda gözaltına alınanların örgüt bağlantısı var mı?​” sorusuna İstanbul Valisi, “Bunların hepsini daha sonra tek tek paylaşacağız. Bu ajitasyonları yapan örgüt ve örgütlerin yapılarını biliyoruz. Bunlar zaman zaman karşımıza çıkan yapılardır. Ama neticelendikten sonra, net olarak ilgilileri tespit ettikten sonra kamuoyu ile paylaşmak doğrudur. Bu aşamada erken bilgi ile yanlış ya da eksik paylaşımda bulunmak istemiyorum. Her şeyi netleştirelim, sonra açıklamayı yaparız.” karşılığını verdi.

“2’nci vatandaşın kimliği belli mi, çünkü yanında kimliği yoktu?​” sorusunu ise Hüseyin Avni Mutlu, “Onun da kimliği ile ilgili incelemeleri emniyet araştırıyor. Onunla ilgili dün akşamdan beri araştırma yapıyoruz. Kimliği belirleyip açıklayacağız.” diye cevapladı. Mutlu, olaylarda yaralı sayısının da 9 olduğunu bildirdi. (DİHA/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye\'nin \'negatif\' görünümü değişmedi

SONRAKİ HABER

Polis, sırttan vurup öldürdü ama cezası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...