23 Mayıs 2014 06:00

Hükümet: Süreç devam etsin ama somut adım atmayayım!

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın geçtiğimiz yıl Newroz’da okunan mesajıyla başlayan Kürt sorununda çözüm süreciyle birlikte ateşkes ilan edildi, PKK gerillaları sınıra çekildi ve silahlar karşılıklı olarak sustu. Ancak aradan geçen zaman boyunca Kürtlerin taleplerinin karşılanması konusunda bir türlü somut adımlar atılmadı.

Hükümet: Süreç devam etsin ama somut adım atmayayım!
Paylaş

Alper ATALAY

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın geçtiğimiz yıl Newroz’da okunan mesajıyla başlayan Kürt sorununda çözüm süreciyle birlikte ateşkes ilan edildi, PKK gerillaları sınıra çekildi ve silahlar karşılıklı olarak sustu. Ancak aradan geçen zaman boyunca Kürtlerin taleplerinin karşılanması konusunda bir türlü somut adımlar atılmadı. Bölge’de huzursuzluk ve sürecin gidişatına ilişkin belirsizlik devam ederken HDP Milletvekillerinden oluşan heyet, geçtiğimiz günlerde bir kez daha önce Abdullah Öcalan ve Kandil’deki KCK yetkilileri ile ardından da hükümet temsilcileriyle bir görüşme yaptı. Vekiller görüşmenin şimdiye kadar yapılan görüşmelerin en önemlisi olduğunu belirtirken, görüşmede hükümetin sürecin ve ateşkesin devamını istediği ancak somut adımlar konusunda yine suskun kaldığı belirtiliyor.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder ile grup başkan vekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, 26 Nisan günü İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Öcalan’ın heyet ile yaptığı görüşmede bahsettiği ve Kandil’e yazdığı 18 sayfalık mektup, bir hafta sonra heyetin eline ulaştı ve mektup, Kandil’e gönderildi. Mektubun ardından 17 Mayıs’ta heyet Kandil’e giderek KCK yetkilileri ile temaslarda bulundu. Kandil’de yapılan değerlendirmede KCK yetkilileri, karakol ve kalekol yapımının kaygı verici olduğunu ve bunun ateşkesin ihlali anlamına geleceğini söyledi.

ERDOĞAN’DAN SÜREÇ TOPLANTISI

Tam bu süreçte Başbakan Erdoğan 18 Mayıs günü ‘çözüm süreci’ne ilişkin Başbakanlık Yeni Bina’da kurmayları ile bir toplantı yaptı. Toplantıya, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AKP genel başkan yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Hüseyin Çelik, AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, Başbakan Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.

HÜKÜMET-HEYET GÖRÜŞMESİ

HDP Milletvekillerinden oluşan İmralı Heyeti ise Kandil görüşmesinin ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Aslında görüşme için 26 Nisan’da randevu istenmişti. Hükümetten hemen cevap gelmedi ve daha sonra Soma’da meydana gelen maden katliamı görüşmeyi erteletti. İmralı heyeti ile hükümetin yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay sürecin normal yürüdüğünü ve görüşmenin olağan olduğunu söyledi.
Görüşmeye ilişkin HDP kulislerine yansıyan bilgilere göre ise görüşme sürecin gidişatına ilişkin ve İmralı’ya giden heyetin gözlemleri üzerine yapıldı. Görüşmede heyet, hem Öcalan ile hem de Kandil’de yaptığı görüşmeleri aktararak, yapılması gerekenleri sıraladı. Hükümet tarafı ise şimdiye kadar yapılanları sıralarken, bundan sonra yapılacaklara ilişkin bir şey söylemedi. Ancak çalışmaların sürdüğü belirtildi.

İKİ YASA VURGUSU

Görüşmede, İmralı Heyeti’nin hükümetin ısrarla atmadığı adımları sıraladığı, cezaevinde bulunan siyasi ve hasta tutuklulara ilişkin bir gelişme olmaması konusunda hükümeti eleştirdiği belirtiliyor. Görüşmede heyet, hükümete Öcalan’ın önerdiği 2 yasanın net bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini de söyledi. HDP’liler karakol ve kalekollara ilişkin tepkileri de hükümete iletirken, bu konunun süreci zorladığını belirttiler. Heyetin bu bilgilendirmesine karşın hükümet yetkilileri de PKK tarafından zaman zaman askeri mevzilere taciz atışı yapıldığı şikayetini dillendirdiği öğrenildi. Hükümet heyeti, Başbakan Erdoğan’ın kendileri ile yaptığı toplantıya ilişkin detaylı bilgi vermedi. Ancak Erdoğan’ın sürecin ve çatışmasızlık pozisyonunun devam etmesi gerektiğini söylediğini paylaştılar.

AKP’NİN YOL HARİTASI YOK

Görüşmeye katılan İmralı heyeti görüşmeyi şimdiye kadar yapılanlar arasında en önemli görüşme olarak tanımlarken, Hükümetin sürekli söylem noktasında kalması ve pratik adım atmamasını eleştirdi, ufak adımların süreci rahatlatacağı vurgusunu yaptı. Görüşmede ayrıca karakol ve kalekol yapımlarına son verilmesinin önemli bir adım olacağı da belirtildi. Görüşmede hükümetin yol haritasının ve projelerinin hazır olmadığı ve heyete bu yönde bir şey sunmadığı da öğrenilirken, yeni heyetlerin gidişine dair istek de bakanlara iletildi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Süreçten kaygılıyız

SONRAKİ HABER

Başka ülkede olsa hükümet düşerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...