22 Mayıs 2014 23:00

Zîlan deresinde HES tehditi

Van Erciş’te bulunan Zîlan Deresi’nde yapılması planlanan HES’lere ilişkin yurttaşları ikna edemeyen Gökakım Elektrik Üretim AŞ’nin, yurttaşları tehdit ettiği iddia edildi.

Zîlan deresinde HES tehditi
Paylaş

İdris YILMAZ

Van Erciş’te bulunan Zîlan Deresi’nde yapılması planlanan HES’lere ilişkin yurttaşları ikna edemeyen Gökakım Elektrik Üretim AŞ’nin, yurttaşları tehdit ettiği iddia edildi.
Tarım ve hayvancılık yapan bölge halkı, HES projelerinin kendilerine vereceği zararı bildiklerini ve 2 yıldır bu talana karşı çıktıklarını dile getirerek, köylerine gelen ve kendilerini devlet memuru olarak tanıtan bazı kişilerin tehdidine maruz kaldıklarını söyledi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Ulupamir köyü sakinleri, gelen kişilerin taziye evinde alınan bir toplantıda, “Siz kendinizi ne sanıyorsunuz. Kullandığınız bu arazilerin önemli bir kısmı devletindir. Bu yapılacak olan projelerde devletin ve kamuoyunun menfaatine olacaktır. Bazılarının galeyanına gelip işi zora sürüklemeyin yoksa zararlı olan sizler olursunuz” dediğini iddia etti.

İsmini açıklamaktan kaçınan bir yurttaş, “Röportaj yapığımız için başımız bayağı bir ağrıdı. Devlet dairelerine her işimiz düştüğünde önümüze bu yapılan haberleri koydular. Son olarak HES için köyümüzde yapılan toplantıda görevliler açık bir şekilde, DİHA ve İpekyolu gazetesine bilgi vermememizi söylediler. Basına bilgi vermemiz durumunda devleti karşımıza alacağımız söylendiler. Şimdi biz size açıklamada bulunursak, başımız belaya girecek” diyerek, endişesini dile getirdi. Zîlan bölgesinde çiftçilik ve hayvancılık yaptıklarını ifade eden Hasanabdal (Hesenevdal) köyünden Hüseyin Matur ise, tek gelir kaynaklarının HES’ler ile ellerinden alınacağına vurgu yaptı. “Ekmeğimizin elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz” diyen Matur, mücadele edeceklerini söyledi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tarih koruculara emanet

SONRAKİ HABER

Polisin vurduğu Uğur Kurt yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...