22 Mayıs 2014 18:16

Soma işçileri Meclis’te çözüm aradı

Soma’da maden faciasında 301 arkadaşını kaybeden maden işçilerinden 10 kişilik bir heyet taleplerini iletmek üzere Ankara’da Başbakan, bakanlar ve Meclis’te grubu bulunan parti temsilcileri ile görüştü.

 Soma işçileri Meclis’te çözüm aradı
Paylaş

Soma’da maden faciasında 301 arkadaşını kaybeden maden işçilerinden 10 kişilik bir heyet taleplerini iletmek üzere Ankara’da Başbakan, bakanlar ve Meclis’te grubu bulunan parti temsilcileri ile görüştü.

İşçiler, işyerlerinin iyileştirilmesi, madenlerin ILO standartlarına getirilmesi, kamulaştırılması, bu doğrultuda Maden Yasası’nın yeniden çıkarılması ve insanca yaşanacak bir ücret verilmesi taleplerini dile getirip, partilerden söz istediler.

Sabah saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AKP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve bir grup milletvekili ile görüşen işçiler daha sonra taleplerini Meclis’teki partilerin gruplarına taşıdılar.

Meclis’te sırasıyla CHP, MHP, HDP ve AKP grup başkanvekilleri ile görüşen işçilerin talepleri tüm görüşmelerde aynı oldu. Bazı işçilerin oldukça duygulandığı, konuşmakta zorlandığı görüşmelerde işçiler; “ölmek istemediklerini” dile getirdiler.

Maden işçisi Tevrat Gül, bir çözüm bulunana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Madenden arkadaşlarını kendilerinin çıkardığını belirten Gül, çözümü de mücadele ile sağlayacaklarını dile getirdi.

‘SENDİKAMIZI BİZ SEÇMEDİK’


Maden işçisi Eren Malkoç  ise yaralanmaların, ölümlerin olmaması için mücadele verdiklerini, kendilerini koruyacak bir sendikalarının da olmadığını, sendikacıları kendilerinin seçmediğini söyledi.
Grup Başkanvekillerine, “Bizimle birlikte madene girecek misiniz?​” diye soran Malkoç, madenlerde gerekli denetimler yapılıp, güvenlik önlemleri ILO standartlarında olmadan madenlere girmek istemediklerinin altını çizdi. Artık bu facia üzerinden siyaset yapılmamasını, tüm partilerin bir daha ölümler olmaması için önlemler konusunda birleşmelerini isteyen Malkoç, “Ben o madene her sabah çocuğumu son kez öpüp koklayarak girmek istemiyorum. Ölmek benim  kaderim değil. Biz madenciler el ele verdik” diye konuştu. Malkoç, “ Ölmemizi istemiyorsanız elimizi tutar mısınız?" diyerek elini CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'ye uzattı. Hamzaçebi de madencinin uzattığı eli tuttu.

‘ÖLMEK İSTEMİYORUZ’

Başbakan ve bakanlarla görüşmelerden olumlu mesajlar aldıklarını belirten Eren Malkoç, tüm siyasi partilerin çıkarılacak Maden Yasası, insanca yaşayabilecekleri ücret ve güvenli çalışma ortamı konusunda destek vermelerini istedi. Artık ölmek, ikinci sınıf insan olmak istemediklerini belirten Malkoç, grup başkanvekillerinden destek sözü istedi.

Ahmet Arslanbey de ölümden, hafta tatili nedeniyle izinli olmasından dolayı kurtulduğunu anlattı. Kazayı duyduğunda annesinin ameliyatına bile gidemediğini belirten Arslanbey, artık ölümleri, acıları kaldıramadıklarını, önlemlerin alınmasını istediklerini söyledi.

‘ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ’


Mahmut Çoban da kaybettikleri arkadaşlarına duadan başka yapacakları bir şey olmadığını belirterek, “Ama sizin yapacağınız çok şey var. Artık ikinci sınıf vatandaş olmak istemiyoruz. Çok şey de istemiyoruz, sadece  insanca yaşayabileceğimiz ücret ve iş güvencesi istiyoruz” dedi.

Çetin Esmer, Murat Gökmen Tekin, Arif Şengül, Arif Aksoy, Engin Sal; Mehmet Fen de  tek tek söz alarak,şunları söylediler:

"Sömürülmeden, insanca yaşamak istiyoruz. Sendika diye birşey yok. Demokratik seçimle gelecek bir sendika istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz ".

"Kaderimize terk edilmek istemiyoruz. Sadece arkamızda olun. Bunun siyaseti olamaz"

"Çanakkale Savaşı’nda nasıl birleştiysek yine öyle birleşelim."

Daha sonra söz alan Akif Hamzaçebi de  "bu acıların bir daha yaşanmaması için elimizden geleni göstereceğiz" dedi. Taşeronluk yasa tasarısı konusunda olduğu gibi yapılacak diğer düzenlemelerin de siyasi partilerin desteği ile kabul edileceğine inandığını belirten Hamzaçebi, parlamento bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi.

‘ÖNLEMLER ALINMADAN MADENLER AÇILMAMALI’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de HDP olarak bu konuda ne tür destek isteniyorsa, her tür desteği sunmaya hazır olduklarını söyledi. Tarihin en ağır işçi, emekçi katliamı olduğunun altını çizen Baluken, bu acı tablonun sorumlusunun bakanlar, hükümet ve ilgili madenin sahibi olduğunu söyledi.  Bakanların görev ve sorumluluklarına vurgu yaparak, “onların istifasını beklerdik, ancak istifa müessesini işletmedikleri için gensoru verdik” dedi. Bakanlar istifa etmeseler bile hükümetin bakanları görevden alması gerektiğini belirten Baluken, sadece Soma değil, bütün maden ocaklarının risk altında olduğunu söyledi. HDP olarak yasa taslağı hazırlığında olduklarını belirten Baluken, bütün madenlerde gerekli tedbirle alınana, uluslararası sözleşmelerden çekinceler kaldırılana, madenler ILO normlarına kavuşuncaya kadar madenlerin açılmamasını, işçilerin ücretlerinin devlet tarafından ödenmesini istediklerini söyledi. Baluken HDP olarak bu konularda işçilerin, emekçilerin yanında olacakları, her türlü desteği verecekleri konusunda söz verdi. (Ankara/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

Adliyede avukatlara müdahale

SONRAKİ HABER

Taraf yazarlarına 52\'şer yıl hapis istemiyle dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...