22 Mayıs 2014 13:26

Salih Müslim: Rojava’yı çetelere terk etmeyeceğiz

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Londra Üniversitesinde katıldığı panelde, Rojava ve bölgedeki sorunları anlattı. Son zamanlardaki gelişmeleri aktaran Müslim, çetelere, selefilere ve cihatçılara kimlerin destek olduğunu bildiklerini belirterek 'Rojava’yı selefi ve cihatçılara terk etmeyeceğiz' dedi.

Salih Müslim: Rojava’yı çetelere terk etmeyeceğiz
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere İngiltere’de bulunan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Londra Üniversitesinde katıldığı panelde, Rojava ve bölgedeki sorunları anlattı. Son zamanlardaki gelişmeleri aktaran Müslim, çetelere, selefilere ve cihatçılara kimlerin destek olduğunu bildiklerini belirterek “Rojava’yı selefi ve cihatçılara terk etmeyeceğiz” dedi.
Londra’da birçok görüşme yapan Müslim, önceki gün Londra Üniversitesinde katıldığı panele Kürtlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Panelde Rojava’daki diğer Kürt partilerinin yönetimde fazla yer almamasına ve Barzani’nin politikalarına ilişkin sorular yoğunluk kazandı.

'SURİYE ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK’
Rojava’daki son gelişmeler, oluşturulan yönetimler ve kadınların rolü, nüfus ve konuşulan dillerle ilgili bilgi veren Müslim, Suriye’nin artık eskisi gibi olmayacağını, Şam yönetiminin bütün halkların temel hak ve özgürlüklerini tanıması gerektiğini söyledi.
Kendi bölgelerini korumaya ve savunmaya çalıştıklarını ve gelen saldırılar karşısında sessiz kalmadıklarını belirten Müslim, Suriye’nin diğer bölgelerindeki sorunlara eğilemediklerini ve bunu da düşünmediklerini söyledi. “Biz kendi bölgemizi kontrol altına almaya çalışıyoruz. Nereden gelirse gelsin, hiçbir gücün etkisinde kalmayarak bölgemizi selefi ve cihatçılara terk etmeyeceğiz” diyen Müslim, bütün demokrasi güçlerine ve ülkelere çağrıda bulunarak yardım istedi.

‘ÇETELER TÜRKİYE’DEN GELİYORLAR’
Diplomasiye ve ikili ilişkilere önem verdiklerini ve bu yüzden Ankara, Bağdat, Tahran, Londra gibi yerlere ziyaretlerde bulunduklarını söyleyen Müslim, Ankara ile görüşmelerinde, Türkiye’den gelen çete gruplarına ilişkin görüştüklerini ve Türkiye yetkililerinin ise, “Bunlarla bir bağlantımız yok” dediklerini aktaran Müslim, “Çetelerin ve onlara desteklerin Türkiye’den geldiğini biliyoruz. Bu konuda elimizde bilgiler var” dedi.
Bu gruplar, insanları sokak ortasında kesecek kadar insanlık dışı insanlar olduğunu ve bunlara karşı mücadeleyi bırakmayacaklarını söyleyen Müslim, binlercesinin de Batılı ülkelerden gelen cihatçılar olduğunu ve buralardan eğitildiklerini belirtti.

‘BARZANİ EKONOMİK ÇIKARLAR PEŞİNDE’
Müslim, Barzani’nin politikalarına ilişkin, “Barzani’nin kimlerle ilişkide olmasına biz karar veremeyiz. Bizim ilişkilerimize başkalarının saygı göstermesini beklediğimiz gibi, biz de onların ilişkilerine karışmayız. Fakat ekonomik ve siyasi çıkarlar için bir başka Kürt kardeşine hendek kazmak doğru değildir. Onun bu mantığının değişmesi gerekiyor” dedi.

‘İNSANİ YARDIM TALEBİMİZ CEVAPSIZ KALDI’
Salih Müslim, demokrasi yanlıları ve bir çok ülkeyle görüşmeye ve destek almaya çalıştıklarını, Avrupa’nın da çok kapısını çaldıklarını, fakat kimseden destek alamadıklarını söyledi. Müslim, insani yardım için başvurdukları Birleşmiş Milletler’den cevap bile alamadıklarını belirterek, bütün Kürtlerin ve dostlarının yardım elini uzatması çağrısı yaptı.
 

ÖNCEKİ HABER

Çadırda sobadan zehirlenen tarım işçisi aile hastanelik oldu

SONRAKİ HABER

Tayland'da darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...