22 Mayıs 2014 09:38

Kanlı madenden sorumlu bürokrata ödül olarak Mercedes vermişler!

Katliamın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri’ni denetlemekle yükümlü, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmeleri’nin (ELİ) Müdürü Hakkı Duran’ın geçtiğimiz yıl yüksek üretim karşılığında Mercedes makam aracıyla ödüllendirildiği ortaya çıktı.

Kanlı madenden sorumlu bürokrata ödül olarak Mercedes vermişler!
Paylaş

Katliamın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri’ni denetlemekle yükümlü, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmeleri’nin (ELİ) Müdürü Hakkı Duran’ın geçtiğimiz yıl yüksek üretim karşılığında Mercedes makam aracıyla ödüllendirildiği ortaya çıktı. Son altı altı yıldır vergi rekortmeni olan şirketin internet sitesindeki onur belgeleri de dikkat çekiyor.

TKİ DENETLEMEK ZORUNDA

Taraf'tan Tuğba Tekerek'in haberine göre katliamın yaşandığı, Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Eynez Ocağı’nın hemen yanındaki binada Yeraltı Kontrol Şube Müdürlüğü bulunan Ege Linyit İşletmeleri, uzmanlara göre, ruhsatını kiraladığı madenlerde üretimin nasıl yapıldığını denetlemekle yükümlü. Taraf’a konuşan Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun “Mevzuata göre, özel şirkete kiraladığınız yerde üretim projeye uygun olmalı. Örneğin, siz havalandırma yapmadığınız yerde üretim yapamazsınız. O halde orada işçi sağlığı şartlarını da denetlemelisiniz” dedi.

Ancak, Soma faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmada Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdür Yardımcısı Ali Ulu, gözaltına alındıktan sonra denetimli serbestlikle serbest bırakıldı. Müessese Müdürü Hakkı Duran’la ilgili olarak ise herhangi bir işlem yapılmadı.

'ŞÜKRANLARIMI SUNARIM'

Bu arada ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran’a kuruma kazandırdığı yüksek gelir nedeniyle lüks makam aracı tahsis edildiği ortaya çıktı. Duran’a geçen yıl tahsis edilen Mercedes SLK 200 model makam aracı ilçe halkının çoğunluğu gibi, Soma Taşeron Çalışanları Derneği Başkanı Emre Kara’nın da dikkatini çekti. Kara, bunun üzerine BİMER’E başvurarak Duran’a neden bu aracın tahsis edildiğini sordu. Yaklaşık altı ay önce gelen yanıtta, Duran’ın kuruma yüksek miktarda kazanç sağladığı, bu nedenle Türkiye Kömür İşletmeleri yönetimin kurulunun, kendisine bu aracı tahsis ettiği belirtildi. 2013 yılında Ege Linyit İşletmeleri’nin sadece Soma’daki ocaklarında en az sekiz işçi iş kazalarında hayatını kaybetmişti. Bu arada altı yıldır Manisa’nın vergi rekortmeni olan şirketin müdürüne verilen teşekkür ve onur belgeleri de dikkat çekti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ELİ’nin vergi rekortmeni olmasının ardından 2012’de gönderdiği mektupta “Başarı hikâyesinin kahramanı olan sizlere daha çok ürettiğiniz, daha çok istihdam yarattığınız için hikayenin diğer bütün kahramanları, Maliye Bakanlığı ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

İŞLERİ ORGANİZE EDEN HÜSEYİN TANRIVERDİ

Taraf ’a konuşan CHP Manisa vekili Hasan Ören, “Birkaç yöneticiyi aslanların önüne atarak kurtulamazsanız. TKİ’deki yetkililer dahil hepsinin ifadesi alınmalıdır. Bu işin asıl azmettiricisi AKP’dir”dedi. Ören, Soma’da kömür işletmeleriyle AKP’nin ilişkilerini şöyle anlattı: “Siyasetin bu şirketten talepleri oldu. Mesela işçiler AKP mitingine götürüldü, şirketin de talepleri vardı. Yetkililer de bu şirkette işçi güvenliği tedbirlerinin alınmamasına göz yumdu.” Maden sahası ruhsatlarının da şirketin talepleri arasında yer aldığını söyleyen Ören, Soma’da tüm bu maden işlerini düzenleyen kişinin AKP vekili Hüseyin Tanrıverdi olduğunu söyledi. 2007-2012 yılları arasında AKP Genel Başkan Yardımcısı koltuğunda oturan Tanrıverdi, son seçimlerde Manisa Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştu. Ören, AKP vekiline yönelik eleştirilerini ¨Meclis’te 6 Kasım’da yaptığım konuşmada Tanrıverdi’ye ‘Elini buradan çek. Yoksa bu madende ölenlerin iki eli yakanda olur’ demiştim. Soma’da bu maden işlerini organize eden, tüm temasları yürüten Hüseyin Tanrıverdi’dir¨ şeklinde sürdürdü. Ören, ayrıca Tanrıverdi’nin Enerji Bakanı Taner Yıldız’la dünür olduğuna dikkat çekti.

Hakkı Duran’ın müdürü olduğu Ege Linyit İşletmeleri, son altı yılın vergi rekortmeni. Bu nedenle şirketin internet sitesinde bulunan onur belgeleri dikkat çekiyor. Maliye Bakanı Şimşek’in gönderdiği mektupta da, Duran’dan “Başarı hikâyesinin kahramanı” olarak söz ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD\'de polis vahşeti

SONRAKİ HABER

Dayak mağduru Erdal Kocabıyık maden işçisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...