21 Mayıs 2014 16:30

HDP: Halklar Erdoğan ve Gül'e mecbur değil

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için görüş alışverişinde bulunmak ve 'nasıl bir cumhurbaşkanı' olması gerektiği konusunda kriterlerini paylaşmak üzere bazı gazeteler ile kitle, meslek örgütleri ve sendikaları ziyaretlere başladı. İki gün sürecek olan ziyaretler Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin Ankara temsilcileri ile başladı.

HDP: Halklar Erdoğan ve Gül\'e mecbur değil
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için görüş alışverişinde bulunmak ve 'nasıl bir cumhurbaşkanı' olması gerektiği konusunda kriterlerini paylaşmak üzere bazı gazeteler ile kitle, meslek örgütleri ve sendikaları ziyaretlere başladı. İki gün sürecek olan ziyaretler Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinin Ankara temsilcileri ile başladı.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kriterlerini netleştiren ancak henüz adayını belirleyemeyen HDP, güçlü bir aday için temayül yoklaması kararı aldı. HDP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve HDP Milletvekillerinden oluşan 10 kişilik komisyon çalışmalarına dün başladı.

HDP Milletvekilleri; Selma Irmak, Mülkiye Birtane, Hasip Kaplan ve Levent Tüzel'den oluşan heyet, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine dair medya ayağı kapsamında  Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer'i ziyaret etti.

Görüşmelerde HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı konusu tartışıldı.

'ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ'

Edindiğimiz bilgilere göre, Şırnak Milletvekili Selma Irmak, bazı kesimlerin Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda HDP'nin hükümet paralelinde tutum alacağına yönelik iddiaların doğruları yansıtmadığını söyledi. HDP'nin üçüncü bir seçenek olarak ortaya çıkacağını ve kendi adayını çıkaracağını belirten Irmak, "Bizim hükümet paralelinde bir tutum almamız söz konusu değil. Ama genel çıkar söz konusu olduğu zaman uzlaşmaya açık bir kapı her zaman vardır ve biz bu kapıyı hiç bir zaman kapatmayız. İttifaklar halkların ortak çıkarına hizmet ettiği sürece, yahut ileriki bir süreçte farklı bir gelişmeye yolaçabilecekse, öyle bir umut ışığı varsauzlaşma kapısı açıktır. Bu uzlaşma asla ilkesiz bir uzlaşma olmaz ve asla da olmamıştır. Biz Türkiye'yi tek bir alternatife mahkum eden anlayışı reddediyoruz" dedi.

'ADAYI ORTAKLAŞTIRMAK İSTİYORUZ'

Irmak, HDP'nin Cumhurbaşkanı aday profilini “Ortaklaştırmak istiyoruz. Sadece bizim adayımız olsun diye dayatan değil, bütün Türkiye'ye hitap eden uzlaştırıcı, özgürlükçü, kadın özürlükçülüğünü düşünebilen, hukuku, adil sistemi esas alan, Soma'da devlet savunuculuğu, ihmallerin üstünü örten, sessiz kalan, yumruk atan değil; bunu bir yerde sorgulayan, temsil ettiği kesimler açısından hesap da soran bir cumhurbaşkanı” olarak açıkladı.

'İKİNCİ TURA KALACAK BİR ADAY'

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, HDP'nin ikinci tura kalabilecek bir aday arayışında olduğunu söyledi. Kaplan, "Birinci turda aday göstereceğimiz adayın ikinci tura kalmasını sağlayıcı bir çerçeveden bakılırsa hem kendi tabanımıza sahip çıkarız, hem ittifaklar gelişir. Bunun üzerinde kurgulanmış bir siyasette CHP de bir karar aşamasında olacak. Ya MHP tarafına meyil edecek ya da HDP'nin karşılayacağı bir aday..." dedi.

'BİR KADIN ADAY DA OLABİLİR'

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, HDP'nin cumhurbaşkanı adayının bir kadın da olabileceğini, "Toplumsal cinsiyet değerlerini gözeten, buralardaki eşitsizliklere, ayrımcılığa, şiddete karşı; özellikle hassas hale gelmiş olan bu konuda tutumu ile kadınları gözeten bir cumhurbaşkanı adayı olsun istiyoruz" diye konuştu.

Tüzel, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı kriterini şöyle tanımladı: “Birleştirici, ülkenin, halkların ihtiyaçları olan demokrasi, özgürlükleri önemseyen, çatışma değil barışı savunan, inançları istismar etmeyen, doğaya, çevreye sahip çıkan bir cumhurbaşkanı adayı”.

Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adlarının Cumhurbaşkanlığı için geçtiğine, ama ülkenin bu ikiliye muhtaç olmadığına dikkat çeken Tüzel, ayrı bir seçenek çıkaracaklarını söyledi.

Diğer muhalefet partilerinin,  3M formülüyle öngördükleri milliyetçi-muhafazakar bir aday formülüne de sıcak bakmadıklarını, ülkenin milliyetçi bir cumhurbaşkanına ihtiyacı olmadığını, kaydeden Tüzel, CHP ile ittifak konusunda da şunları söyledi: “Ülkenin demokratikleşmesi ve tekçi anlayıştan kurtulması için CHP'ye 'sadece parti dengelerini gözetmeyin, halkın ihtiyaçlarını gözetin' dedik ama buna yanaşılmadı. Mevcut CHP'ye bakıldığında olumlu bir referans yok ortada.”

SOMA KRİTERİ


Başbakan Erdoğan'ın Soma katliamı sırasındaki tutumuna, vatandaşı yumruklayıp, azarlamasına dikkat çeken Tüzel, “Soma'da böyle davranan birinin Cumhurbaşkanı olmaması gerektiğinin” altını da çizen Tüzel, “biz halklardan yana olan bir anlayış ile Cumhurbaşkanlığına yaklaşıyoruz. Bize dayatılan bu tekçi ve milliyetçi anlayışlara karşı seçeneksiz olmadığımızı ifade ettik. Soma faciası bu durumun ne kadar acil olduğunu bize gösterdi. Erdoğan veya Gül'e ya da diğer 'milliyetçi' adaya mecbur değiliz. Bunların dışında da bir seçenek, halk seçeneği olabilir” dedi.

Öğleden sonra da PSAKD, İHD ve TTB ile görüşme programı olan heyet bugün de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Çağdaş Gazeteciler Derneği, TMMOB, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Türk-İş'i ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulunacak.  (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Barış için güven artırıcı adımlar atılsın

SONRAKİ HABER

Hawar, okulsuz bir halkın okulu, gözü, kulağı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...