21 Mayıs 2014 13:31

Madencinin ‘çizmemi çıkarayım’ sözü sınav sorusu oldu

Soma’da yaşanan madenci katliamında yaralı kurtulan maden işçisinin 'Çizmemi çıkarayım sedye kirlenmesin' sözleri Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinin İşletme dersinin sınav sorusu oldu: İktisadi adam (Homo economicus) ölümcül bir kaza atlattıktan sonra sedyeyi kirletmemek için ‘Çizmemi çıkarayım mı’ der mi?

Madencinin ‘çizmemi çıkarayım’ sözü sınav sorusu oldu
Paylaş

Soma’da yaşanan madenci katliamında yaralı kurtulan maden işçisinin “Çizmemi çıkarayım sedye kirlenmesin” sözleri Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinin İşletme dersinin sınav sorusu oldu.

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinin İşletme dersi final sınavını yapan Yardımcı Doç. Dr. Çiğdem Boz sınav kağıdında önce öğrencilerinden özür diledi. Boz, Soma’daki katliamı örnek göstererek “Ders kitaplarında anlatılanlarla gerçek hayat arasındaki farkı yeterince anlatmamış olma ihtimalim için beni bağışlayın” dedi.

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri 20 Mayıs günü daha önce hiç girmedikleri ilginç bir sınava girdi. İşletme dersinin final sınavında yer alan satırları öğrenciler şaşkınlıkla karşıladı. Söz konusu sınav kağıdında, hazırlayan Yardımcı Doç. Dr. Çiğdem Boz'un şu ifadeleri yer aldı: “Günah listem uzun. İktisat biliminin ortaya çıkması için ‘Homo economicus’un (çıkarını kollayan adam) sahneye çıkmasını beklediğini söylerken, bunun iyi bir şey anlamına geldiğini ima etmiş olma ihtimalim için... Daha ilk günden sizlere iktisadın tanımını yaparken ‘sınırsız ihtiyaçlar’, ‘sınırlı kaynaklar’dan dem vurarak, ihtiyaçların değil, isteklerin sınırsız olduğu kısmının yeteri kadar altını çizmediğim için... Üreticilerin amacının kâr maksimizasyonu olduğunu, bunun da ancak fiyat artışı ya da maliyet düşüşüyle olabileceğini söyleyerek kârdan daha önemli şeyler olduğunu belirtmediğim için (maliyetleri düşürmek adına maden ocağında, yüzlerce ocak söndürüldü zira)... Tüketicilerin amacının fayda maksimizasyonu olduğunu söyleyip, hayatta kendi çıkarından başka bir şey düşünmeyen bencil bir insan tipi çizerek, arkadaşlarını kurtarmak için duman dolu madene kendini atan insan olasılığını atladığım için... Azalan marjinal fayda kuramından yola çıkarak, kıt olanın değerli, bol olanın değersiz olacağını söyleyip, emek arz eğrisini acımasızca sağa kaydırarak bunu reel ücretleri düşürdüğünü gösterirken, reel ücretin cebindeki parayla alacağı ekmek sayısı anlamına geldiğini atladığım için, (Günlük 30 ekmeklik reel ücreti için yerin dibine girmenin açıklaması emek arzının artması zira)... İktisat politikalarının en önemli amaçlarından birinin üretimi artırmak olduğunu söyleyip, yaşam kalitesini artırmayan iktisadi büyümenin bir anlamı olmadığını yeterince vurgulamadığım için (Daha fazla kömür çıkarabilmek için o kadar ömrün gitmesi gerekmiyordu zira)... Eldeki girdilerden maksimum verilerini almaya çalışmanın etkinlik olduğunu söyleyip, etik olmayan bir etkinliğin anlamsız olduğunu yeterince belirtemediğim için... Tam rekabet piyasasının toplumsal refahı maksimize edeceğini söyleyip devletin daha iyi bir patron olabileceği durumları daha net belirtmediğim için (Madenlerin özel sektöre geçmesiyle birlikte iş kazaları artmıştır zira).
Ders kitaplarında anlatılanlarla gerçek hayat arasındaki farkı yeterince anlatmamış olma ihtimalim için beni bağışlayın.”

‘MASUMİYET SINAVINI GEÇEMEDİM’
Sınav kağıdında bu ifadelere yer veren Yardımcı Doç. Dr. Çiğdem Boz'un sorusu ise “İktisadi adam (Homo economicus) ölümcül bir kaza atlattıktan sonra sedyeyi kirletmemek için ‘Çizmemi çıkarayım mı’ der mi? Ya da bunu diyebilen insanları çoğaltmak için nasıl bir ekonomik sistem önerirdiniz?​” oldu.

Ayrıca sınav kağıdında şu şekilde bir not da yer aldı: “Lütfen not kaygısı gütmeksizin cevabınızı yazınız. Masumiyet sınavını geçememiş biri olarak, kimseyi bırakmaya niyetim yok zira.” (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yanarak yaralanan BEDAŞ işçisi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Somalı işçiler Meclise gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa