21 Mayıs 2014 10:02

Mehmet Ayvalıtaş davasında yeni görüntüler paylaşıldı

Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen davada mahkeme, ifadesi alınamayan Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkardı. Davada, olay anına dair yeni görüntüler de gösterildi.

Mehmet Ayvalıtaş davasında yeni görüntüler paylaşıldı
Paylaş

Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen davada mahkeme, ifadesi alınamayan Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkeme, olayın başlangıcından bitiş anına kadar olay yeri ve sonrasını gösterir tüm kamera kayıtlarının araştırılıp temini için emniyet müdürlüğüne müzekkere yazılmasına karar verdi.

Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen davanın 3. duruşması görüldü. Duruşma, Ayvalıtaş ailesinin, bazı avukatların ve gazetecilerin duruşma salonunun yetersiz olduğu gerekçe gösterilerek salona alınmaması nedeniyle gergin başladı.

AYVALITAŞ AİLESİNE DESTEK
Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, ilk celse ifade veren tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş katıldı. Hakkında duruşmaya zorla getirilmesi kararı verilen diğer tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ise duruşmaya yine gelmedi. Aktaş'ın avukatı mazeret dilekçesi gönderdi.
Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal'ın babası Mustafa Kartal ise duruşmada yer aldı.
Ayvalıtaş ailesinin 50'ye yakın avukatı ise duruşmada hazır bulundu. Ayvalıtaş'ın ailesine destek olmak için duruşmayı Gezi parkı olaylarında yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ailesi ve Ethem Sarısülük'ün ailesi de izledi. Baba Ali Ayvalıtaş ise oğlunun çerçeveli fotoğrafını duruşma boyunca elinden düşürmedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Olaya ilişkin görgü tanıklarının dinlendiği duruşmada mahkeme, 3 celsedir duruşmaya gelmeyen ve hakkında zorla getirme kararı bulunun sanık Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkardı. Davayı takip eden insan çokluğuna da değinen mahkeme, duruşma salonunun yetersiz kalması nedeniyle geniş kapsamlı bir salonda duruşmaların yapılması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi. Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak tarafından dosyaya sunulan olay yerine ilişkin görüntülerin net bir şekilde resme aktarılması için TÜBİTAK'a müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, olayın başlangıcından bitiş anına kadar olay yeri ve sonrasını gösterir tüm kamera kayıtlarının araştırılıp temini için emniyet müdürlüğüne müzekkere yazılmasına karar verdi. Duruşma 22 Eylül 2014 tarihine ertelendi. Duruşma sonrasında baba Ali Ayvalıtaş, tutuksuz sanıklara tutuklama kararı çıkmamasına tepki gösterdi, "Biz insan değil mi, sizin vicdanınız yok mu, o da sizin evladınız" değil mi diye konuşarak mahkeme başkanına seslendi.

15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grubun yolu trafiğe kapatmak istedi. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal'a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi, Seyit Kartal ise yaralandı. Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında “taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

YENİ GÖRÜNTÜLER GÖSTERİLDİ
Davada avukatlar olay anına ilişkin yeni görüntüler sundu. Bir vatandaş tarafından cep telefonuyla çekildiği belirtilen görüntülerde olay anı yer alıyor.

BABA AYVALITAŞ SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ


Ayvalıtaş ailesi ve avukatları 22 Eylül'e ertelenen duruşmanın ardından basın açıklaması yaptı. Hayli üzgün olduğu gözlenen ve güçlükle yürüyen Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, "Eğer insansanız, hırsız değilseniz, emekçiyseniz en büyük suçlusunuz. Bize adalet işlemiyor, adaletimiz yok. Ben Allah'a havale ediyorum" diyerek sinir krizleri geçirdi.

Kalabalığın arasından çıkarılan Ali Ayvalıtaş baygınlık geçirdi. Mehmet Ayvalıtaş'ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş da " 20 yaşında kardeşimin hakkını aramaya geldiğimiz yere, eziyet edilmek, hor görülmek dalga geçilmek için gelmedik " diyerek tepki gösterdi. Ailenin avukatı Sevgi Evren sanık hakkında tutuklama kararı çıkarmayan mahkeme heyetine tepki göstererek," Sanık üçüncü defa gelmedi duruşmaya. Taleplerimiz kabul etmedi. En azından bir aşama kaydedildi. Şuanda yakalama kararı çıkarıldı. Dinlenen her tanık, sanıkların kasıtlı davranışlarını ifade etmesine rağmen hakim sanıklar hakkında tutuklama kararı vermedi" diye konuştu.

 

BERKİN ELVAN'IN BABASI DA GELDİ

Ayvalıtaş ailesine destek vermek için duruşmaya katılan Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, "Sadece adalet ve adil bir yargılama istiyoruz. Çocuklarımız boşu boşuna ölmediler. Ortada adaletsizlik olduğu için bu çocuklar sokağa çıktı, katledildi. Dilerim ki aynı bizim çocuklarımız gibi onlar da adaleti ihtiyaç duyar" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bariyer olmayan geçitte yük treni otomobile çarptı

SONRAKİ HABER

Yer altındaki faciayı, 4 bin metrede protesto ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa