21 Mayıs 2014 06:00

Önce hasta ettiler sonra gizlice işten attılar

“Hastalanan işçinin gizli çıkışı yapılıyor”, “Denetçiler için kuzular çevriliyor”, “Fareler kumanyaları yiyor”... Rahatlıkla uzayabilecek olan bu sözler birkaç ay öncesine kadar madende çalışan işçilerin dudaklarından dökülüyor. Soma Holdinge bağlı maden ocaklarında çalışan işçilerin anlattıkları maden işçilerinin hayatının hiçe sayıldığını gözler önüne seriyor.

Önce hasta ettiler sonra gizlice işten attılar
Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
Uğur ÖKDEMİR
Soma

“Hastalanan işçinin gizli çıkışı yapılıyor”, “Denetçiler için kuzular çevriliyor”, “Fareler kumanyaları yiyor”...

Rahatlıkla uzayabilecek olan bu sözler birkaç ay öncesine kadar madende çalışan işçilerin dudaklarından dökülüyor. Soma Holdinge bağlı maden ocaklarında çalışan işçilerin anlattıkları maden işçilerinin hayatının hiçe sayıldığını gözler önüne seriyor.

“Madende çalışmak her zaman zordur, kolay diye bir şey yok yer altında” diyor Barış Ozan Kuru: “Hele de bizim çalıştığımız Işıklar Ocağında... Kepçelerle giriyorlardı. Yeni açıldığı için çok toz vardı ve işçilerin çoğu da akciğer hastası oldu. Durum böyle olunca yaklaşık 80 işçiye  ‘gizli çıkış’ yapıldı. Toz maskesi vermiyorlardı. Haftada bir ya da iki gün alıyorduk, geri kalan günlerde verilmiyordu. İş eldivenini bile cebimizden alıyorduk.”

MAAŞ ALMAK İÇİN SENDİKAYA ÜYE OLDUK

Barış, katliamla birlikte gündeme gelen Türkiye Maden-İş Sendikasına işçilerin üye olmaktan başka bir seçeneklerinin olmadığını anlatıyor. “Ölenlerin çoğu sendikalı zaten. Sendika olmadığı zaman maaş alamıyor işçi, mecbur kılıyorlar.” diyor.

Şu an işsiz olan Barış’ın ne yapacağını sorduğumuzda “Eğitim bilimi öğrencisiydim, madene devam edip teknikerlik yapacaktım” diyor ve ekliyor “Ama şu an vazgeçtim, bir daha girmem madene...”

DENETÇİ ELBETTE GELİYOR AMA...

Babası da dedesi de maden işçisi olan Haluk Kurt askerliğini bitirir bitirmez daha önce çalıştığı madene geri dönmüş. Kurt, “Ben madene devam edeceğim. Soma’da herkes madenden para kazanıyor” diyor.
Kurt’un anlattıklarına göre madene denetçi uğruyor ama denetleme uğramıyor: “Denetçiler gelip doğru düzgün yer altına girmiyorlardı, girse bile belli yerlere gidiyordu. Geliyorlar, güzel bir yemek yiyorlar, kuzu çeviriyorlar. Beş gün sürüyorsa denetleme, beş gün boyunca adama krallar gibi bakıyorlar. Beş günün sonunda evrakları getirin diyor, imzalıyor ve gidiyor.”
Genç maden işçileri Başbakanı ise şu şekilde eleştiriyor: “Başbakanlık kostümünü çıkarıp eğer varsa insanlık kostümünü giyecekti, o şekilde çıkacaktı oraya.”

FARELERİ ÖLDÜRMEK YASAK

Soma Holding’e bağlı Işıklar Maden Ocağında çalışan genç işçiler anlattıklarından satır başları:
* Işıklar’da yerin altında dozerle yer açtıkları zaman kalkan toz ve egzoz dumanından dolayı işçiler akciğer hastalıklarına yakalanıyor. Bu sebepten dolayı 80 işçi ‘gizli çıkış’la işten çıkarıldı.
* Denetçiler için yemekler veriliyor, kuzu çevriliyor. 5 gün süren bu ziyafetten sonra denetçi evraklara bakmaya başlıyor.
* Yerel seçimlerde şirketin kendisine ait 60 tane araç seçim konvoyuna katılıyor.
* Madende çalışırken kumanyalarımızı saklayacak yer olmadığı için fareler yemeklerimizi yiyor. Aç kalmamak için de yenilmiş kısmı ayırıp gerisini yiyoruz. Ayrıca fareleri öldürmek de yasak çünkü madende tehlike anında ilk kaçanlar fareler.
 

ÖNCEKİ HABER

Sendika da bu ölümlerden sorumludur

SONRAKİ HABER

İşletmenin teknik sorumlusu kahraman ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa