21 Mayıs 2014 06:00

Ankaralıya hızlı tren ‘mobbing’i

İşleri nedeniyle her gün Polatlı’dan Ankara’ya hızlı trenle yolculuk yapmak zorunda kalan Ankaralı emekçiler, 45 lira daha fazla yol parası ödemek zorunda bırakıldı. 155 TL olan aylık bilet fiyatları 200 TL’ye yükseldi. Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir hızlı tren biletlerine yüzde 10; Polatlı-Ankara biletlerine ise yüzde 30’a yakın zam yapıldı.

Ankaralıya hızlı tren ‘mobbing’i
Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara


İşleri nedeniyle her gün Polatlı’dan Ankara’ya hızlı trenle yolculuk yapmak zorunda kalan Ankaralı emekçiler, 45 lira daha fazla yol parası ödemek zorunda bırakıldı. 155 TL olan aylık bilet fiyatları 200 TL’ye yükseldi. Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir hızlı tren biletlerine yüzde 10; Polatlı-Ankara biletlerine ise yüzde 30’a yakın zam yapıldı.

Çoğunluğunu otel görevlileri, garsonlar, çeşitli bakanlıklarda memur ya da hizmetli olan yüzlerce emekçi ceplerinden her ay fazladan 45 TL çıkmasına yol açan hızlı tren zamlarına karşı öfkeliler. Seslerini çeşitli yollarla duyurmaya çalışan emekçiler, TCDD, Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı ve birçok kuruma dilekçeler verdiler.

Emekçiler bu durumu zorunlu bir zam değil, hızlı trenle şehir içi yolculuk yapılmasını engellemek isteyen yetkililerin “mobbing”i olarak yorumluyor.

45 TL ZAM BİNDİRDİLER

Yetkililere verdikleri dilekçelerde, “İşleri gereği Polatlı-Ankara arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT) kullandıklarını, ikametleri Polatlı’da ancak işleri Ankara’da olduğu için bir haftanın 6 günü bu hattı kullanmak zorunda kaldıklarını” kaydeden emekçiler, “Fakat gelin görün ki 01 Mayıs 2014 tarihinde 155 TL olan YHT Yolcu Kartına 45 TL birden zam bindirdiler. Bizler Polatlı’dan Ankara’ya gelebilmek adına Polatlı’da bulunan YHT Garına bir de dolmuş ile geldiğimizden aylık 85.80 TL dolmuş parası ile 300 TL’ye yakın yol parası veriyoruz. Asgari ücret ile evimize ekmek götürmeye çalışan biz emekçiler için bir anda 45 TL zam inanılmaz ağır olmuştur ve asgari ücrete yapılan zammın yarısından fazladır (yıllık)” dediler.

‘YANIT BİLE ALAMADIK’

Dilekçelerine yanıt alamayan emekçiler, gazetemiz aracılığıyla seslerini duyurmak istedi. Gazetemizi telefonla arayan aralarında otel görevlisi, güvenlik görevlisi, polis, sağlık memuru ve Milli Eğitim Bakanlığı memurlarının da bulunduğu çok sayıda emekçi, bu zamların Ankara-Polatlı hattında yolculuk yapanlara “mobbing” olarak yorumladı. Sabah akşam tren garına gitmek için 3.30 TL dolmuş parası verdiklerini, 26 gün işe gittikleri hesaplandığında 85.80 TL dolmuş parası ile 300 TL’ye yakın yol parası vermek zorunda kaldıklarını belirten emekçiler, asgari ücretle ya da asgari ücretin biraz üzerinde aldıkları maaşla geçinememekten endişeli.

‘İSTANBUL YOLCUSUNUN YERİNİ İŞGAL EDİYORSUNUZ’

TCDD yetkililerinin, “Yakında İstanbul-Ankara hattı açılacak. Siz İstanbul yolcularının yerini işgal ediyorsunuz, zararı bir şekilde karşılamak zorundayız” dediklerini aktaran emekçiler, “Bize, treni kullanmamamız için mobbing uyguluyorlar” görüşündeler.

TCDD Yolcu Dairesinden aradığımız, ancak isimlerini vermek istemeyen yetkililer ise, “İlk başta yolcu tutabilmek için ücreti düşük tuttuk. Kilometre hesabına göre zam yaptık. Hem İstanbul hattı da açılacak, zarar etmemesi için acı biberi birilerinin yemesi gerekiyor” dediler. “Acı biberi” yemek istemeyen Polatlı yolcusu emekçiler ise “Bu fahiş zam belimizi büküyor, karşılayamayız” diyor.

SORUNLAR BİRDEN FAZLA


Bu hattı mecbur kaldıkları için kullandıklarını belirten Ankaralı emekçiler, zammın yanında farklı sorunlara da dikkat çekiyor. Buna göre, son zamanlarda trenlerde kadın yolcunun yanına erkek, erkek yolcunun yanına kadın yolcu için bilet verilmemeye başlandı. Bu durum, “YHT kartlı olmamıza ve trende yer olmasına rağmen ayrıca bir de ceza ödüyoruz içeride. Bari hepten haremlik selamlık yapsınlar da bizler de rahat edelim. Hangi vagona bineceğimizi biliriz hiç yoktan. Bu kadar mantıksız bir davranışı 2014 Türkiyesi’nde görmek de bu yöneticiler sayesinde oluyor” sözleriyle yorumlanıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Otopark inşaatı için mahalle yıkıyorlar

SONRAKİ HABER

‘Telafi çalışması’ iddiası belgelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...