21 Mayıs 2014 06:00

Otopark inşaatı için mahalle yıkıyorlar

Gebze’nin Hürriyet Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı kararlaştırılan 11 evin sahipleri ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu arasında bir toplantı yapıldı. Belediye yetkilileri tarafından pazartesi günü belediyeye çağırılan mahallelilere en yakın sürede evlerini boşaltmaları ve yıkım gerçekleşeceği bildirildi.

Otopark inşaatı için mahalle yıkıyorlar
Paylaş

Özgür GÖZ
Kocaeli

Gebze’nin Hürriyet Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı kararlaştırılan 11 evin sahipleri ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu arasında bir toplantı yapıldı. Belediye yetkilileri tarafından pazartesi günü belediyeye çağırılan mahallelilere en yakın sürede evlerini boşaltmaları ve yıkım gerçekleşeceği bildirildi.

Yıkım kararı verilen evlerin sahipleri ile tek tek görüşme yapmak isteyen Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, toplu görüşmeyi ise kabul etmedi. Mahallelilerin yoğun ısrarı üzerine yapılan toplantıda mahallede yapımı biten Beylikbağı Kültür Merkezi Otoparkı için belirlenen 11 evin en kısa sürede yıkılacağı hane sahiplerine bildirildi. Evlerini hiçbir şekilde yıktırmayacaklarını söyleyen mahalleliler yaşanan gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.

‘BU MAHALLEYİ BİZ KURDUK, YIKTIRMAYIZ’

Salih Yıldırım: Belediye Başkanı bize ‘işgalcisiniz’ dedi. Yerel seçimlerden önce bize mahallede yıkım olmayacağını söylemişlerdi. Belediye Başkanı ‘O zaman durum öyleydi şimdi ise farklı’ dedi. Kimi evlere 13 bin lira kimi eve ise 23 bin lira değer biçtiler. Bize ‘Nereye giderseniz gidin yıkım gerçekleşecek’ dedi. Yapılmak istenen mahallemizi işverenlere peşkeş çekmektir. Evlerimizi birlik olarak yıktırmayacağız. Ölümüne mücadele edeceğiz.

Hacer Şirin:
Köydeki ineğimi sattım parasını geldim buralara yatırdım. Kocam maden işçisiydi, ağzından kan geliyordu. Kocama bir bardak süt bile veremiyordum. Allah bizim başımıza gelenleri onların başına versin! Allah o paraları yemeyi onlara nasip etmesin! Biz nereye gidelim şimdi? Evimizi yıkmaya gelmesinler.

Münevver Can: Biz bu mahalleye geldiğimizde ne bir yol ne de suyumuz vardı. Kilometrelerce uzaktan sırtımızda su taşıyarak mahalleyi yaşanabilir hale getirdik. Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan’la çekilmiş fotoğrafları ile mahalleyi donattı. Kapı kapı gezerek evlerimizi yıkmayacağını söyledi. Bu kültür merkezini yapmadan bize gelip sorsalardı, bizim görüşümüzü alsalardı ya!

NEDİR BU DEVLETTEN ÇEKTİĞİMİZ!

Betül Şirin:
Biz işçi ve emekçiyiz, tırnaklarımızla kazıya kazıya evlerimizi yaptık. Şimdi üç kuruş para karşılığında yıkmaya çalışıyorlar. Bu devlet neden işçilere bu kadar zulüm ediyor? Ben gece vardiyasında çalışıyorum. İşe gittiğimde bu sorunlarımı düşünürken bir iş kazası geçirsem kim verecek benim elimin kolumun hesabını? Nedir bu işçinin, kadınların  çektiği bu devletten!
 
Yasemin Ersöz:
Artık bu mahalleden AKP’ye oy çıkacağını sanmıyorum. Biz bu ülkede barınmak zorundayız. Çocuklarımızın boğazından kesip var ettiğimiz yerleri şimdi başkalarına vermek istiyorlar. Bize önceden söyleselerdi ne yapmak istediklerini. Belediyenin kendi yaptığı kültür merkezi de kaçak ama belediye başkanı bize ‘işgalcisiniz’ diyor. Madem burası kaçaktı da bize neden elektrik, su aboneliği verdiler? Sonuna kadar mücadele edeceğiz ve evlerimiz yıktırmayacağız. Bulunduğumuz yerde tapularımızı versinler. Hiçbir yere gitmeyeceğiz.

‘ÖRGÜTLÜ DAVRANMAMIZ ÖNEMLİ’

Sabahattin Günel (Rantsal Dönüşümle Mücadele Platformu):
Buralarda yaşayanların çoğu fabrika işçisi, dişiyle tırnakları ile buraları var ettiler. Şimdi ise otopark bahanesi ile insanları sokağa atmaya çalışıyorlar. Türkiye’de 2014 yılında 650 bin konut yıkılacakmış. Gebze’de kentsel dönüşüme karşı bir çok mücadele verdik. Örgütsüz ve dağınık olursak bizi leblebi gibi dağıtacaklar.

Kasım Yağcıoğlu (Hürriyet Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı): Yerel seçimlerden önce Belediye Başkanı mahallelerde toplantı yaparak tapuların verileceği sözünü vermişti. Seçimler biter bitmez ise evlerimizin yıkım kararını aldılar. Mahallede bulunan boş arazilere neden yapmıyorlar bu otoparkı? Burada başarılı olmak gerekiyorsa derneklerimizde örgütlenmeliyiz. Birlik beraberlik içinde mücadele etmeliyiz.
 

ÖNCEKİ HABER

İşçi semtlerinden direnişteki Gür İplik işçilerine destek

SONRAKİ HABER

Ankaralıya hızlı tren ‘mobbing’i

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...