21 Mayıs 2014 06:00

Ölümlerin nedeni özelleştirme ve taşeron

Soma kömür havzasında iş cinayetine kurban verdiğimiz 301 kardeşimizin acısını bir işçi olarak içimde hissediyorum. Tuzla Tersaneleri’nde yakın bir tarihte ölümlü iş cinayetlerinin yoğunlaştığı dönemde medyanın, kamuoyunun ve emek güçlerinin yönelimi ile tersaneler tartışılır hale gelmişti. Çalışma koşullarının zorluğu, iş güvenliğinin yok denecek kadar olması, taşeronlaştırma, götürü usülü çalışma vb. gibi sorunları gazetemiz okurları biliyorlar.

Ölümlerin nedeni özelleştirme ve taşeron
Paylaş

İsmet TORUN
Tuzla Tersane İşçisi

Soma kömür havzasında iş cinayetine kurban verdiğimiz 301 kardeşimizin acısını bir işçi olarak içimde hissediyorum. Tuzla Tersaneleri’nde yakın bir tarihte ölümlü iş  cinayetlerinin yoğunlaştığı dönemde medyanın, kamuoyunun ve emek güçlerinin yönelimi ile tersaneler tartışılır hale gelmişti. Çalışma koşullarının zorluğu, iş güvenliğinin yok denecek kadar olması, taşeronlaştırma, götürü usülü çalışma vb. gibi sorunları gazetemiz okurları biliyorlar. T

ersaneler, bunca sorunla boğulurken ortalarda görünmeyen Dok Gemi-İş Sendikası, tersane patronlarının talimatı ile kadrolu işçileri üye yapmakla uğraşıyordu. Onlar için patronları zora sokacak meselelere kafa yormak gündemlerinde yoktu. Soma’dan canlı yayında konuşan sendikanın Soma Şube başkanı, “İşçiler madendeki eksiklikleri ve sorunları bizlere bildirmiyorlar. 11 temsilcimiz var. Onlardan bilgilenmeliyiz” diyor. Vah senin sendikal çalışmaya bakışına. Sen o madenden çıkıp o koltuğa oturmadın mı? 

Tam bu noktada Somalı kardeşlerimi uyarmak istiyorum. Acınızı ve mağduriyetinizi kullanarak TV’ler, gazeteler ve kamu görevlilerinin kuşatması altında olacaksınız. Sermaye örgütleri kampanyalarla yardımlar yapacak, halkın sorunlarını popüler reklam malzemesi yapan sanatçı geçinenler ve sporcular sadakalarını gönderecekler. Ve siz madenci kardeşlerimizin acısını ve sorunlarını kendilerince çözmüş olacaklar.

Her yerde ‘Somalılar şöyle anıldı’ gibi haberler o kadar çok ki. Fakat madencilere yapacağımız katkı bunlarla sınırlı olmamalı. 301 canımızı alan özelleştirme, taşeronlaştırma ve düşük ücretle güvencesiz çalışma koşulları yerinde duruyor. Daha da kötüsü torba yasa ile taşeronluk sistemi yasal ve meşru hale getiriliyor. Madenlerde iş güvenliği ve sağlığını düzenleyen İLO’nun 176.  maddesi ülkemizce kabul edilmiş değil. Taşeronun yasaklanması, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, iş güvenliğinin, uygun koşullarda çalışmanın sağlanması için mücadeleye omuz verilmelidir. Gerisi fasa fiso.

ÖNCEKİ HABER

Sadece alın terimizi değil canımızı da alıyorlar

SONRAKİ HABER

‘Taşeron izleme kurulu’ oluşturduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...