20 Mayıs 2014 15:16

Soma'da madenciler oturma eylemi yaptı

Soma’daki maden faciasından sonra Maden İşçileri Sendikası’na büyük tepki gösteren işçiler, kaymakamlık önünde oturma eylemi başlattı. İşçilerin yanına giden Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, onlarla konuşarak eylemlerine son vermelerini istedi. Atçı’nın ricası üzerine eylemlerine 45 dakika ara veren işçiler eyleme devam etti.

Soma\'da madenciler oturma eylemi yaptı
Paylaş

Soma’daki maden faciasından sonra Maden İşçileri Sendikası’na büyük tepki gösteren işçiler, kaymakamlık önünde oturma eylemi başlattı. İşçilerin yanına giden Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, onlarla konuşarak eylemlerine son vermelerini istedi. Atçı’nın ricası üzerine eylemlerine 45 dakika ara veren işçiler eyleme devam etti.

İşçiler, “Sendikacılar neden buraya gelmiyor? Neden bize yardımcı olmuyorlar? Faciadan bu yana bir hafta geçti, neredeler? Neden ortaya çıkmıyorlar? Gelsinler konuşalım, sorunlarımızı masaya yatıralım. 301 canımızı kaybettik. Bizden her ay para kesiyorlar ama sahip çıkmıyorlar. Herkes madende çalışmaya mecbur. Herkesin bir borcu var, herkesin çoluğu çocuğu var. Herkes evine bir lokma götürebilmek için o çamurun içine girip çalışıyor. Kimsenin burada toplanıp taşkınlık yapma niyeti yok. Biz dışarıdan gelen yabancı insanlar gibi olay çıkarma niyetinde değiliz. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Bize sahip çıkmayan sendikayı buraya davet ediyoruz. Sorularımızı soracağız. Neden bize sahip çıkmıyorlar? Neden 301 canımız yandı? Biz insan mı yiyoruz, sendikacılar nerede? Oturup para yemekle olmuyor. Neden madenciye bu kadar hor davranılıyor? Neden ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz? Yeter, sıkıldık, ezildik. Biz Soma’da 12-13 bin madenciyiz ve hepsi buraya gelecek. Gece gündüz demeyeceğiz, burada olacağız. Madenlerimizde düzelme yok. Madenlerimizde iyi şartlarda çalışmanın sözünü alana kadar biz buradayız. Diğer madenci arkadaşlarımızı da buraya davet ediyoruz. Taşkınlık yağmadan burada olacağız. Sadece oturacağız ve sessizce isteklerimizi dile getireceğiz. Devlet bizi kendi bünyesi altına alacak, haklarımızı verecek, madenleri Avrupa standartlarına getirecek. Böyle bir sendika istemiyoruz. Biz artık can vermek istemiyoruz.” diyerek tepki gösterdi.

'4-5 GÜNLÜK EĞİTİMLE MADENE İNDİK'
Yaklaşık 5 yıldır Ata Bacası'nda çalışan Çetin Aydın, "İşe ilk girerken 4-5 günlük eğitim aldım, ondan sonra bir daha eğitim almadım. Tatbikat yapıldığı söyleniyor ama bunlar kağıt üstünde, bizde hiç tatbikat olmadı. İşe girerken gaz maskesi verdiler, çalışıyor mu çalışmıyor mu bilmiyorum, kontrol eden de olmadı" diye konuştu.
Eğitimin ardından madene girdiklerini belirten Aydın, "Söylendiği gibi sürekli eğitim verilmiyor. Ben işe başlarken 4-5 gün eğitim aldım, sonra madene indim. Bir gaz maskesi verdiler, yıllardır kimse bir şey sormadı, maske çalışıyor mu çalışmıyor mu bilmiyorum. Çoğu yere sürünerek giriyoruz, makinelerle dar alanlarda kömür çıkartmaya çalışıyoruz. Yeraltındaki kömür oksijenle karşılaşırsa yanmaya başlar. Bu gibi durumlarda o bölgeye soğuk su basılır, biz madenin derinlerine inerken o bölgenin altından geçtiğimizde o suy üzerimize damlıyordu ve bizi yakıyordu. Demek ki orada bir yangın var ve hemen oksijenle bağını kesmek gerekiyor, ancak bu yapılmadı. Can güvenliğimizin olmadığını düşündüğümüz için buraya geldik" diye konuştu.

KÖMÜRE VERİLEN DEĞER İNSANA VERİLMEDİ
Kömürün çıkartılması için baskı uygulandığını da anlatan Aydın, "Kömüre verilen değer insana verilseydi, bunlar yaşanmazdı. Sıkıntılarımızı amirlerimize iletiyoruz ancak bir sonuca ulaşamıyoruz. O tatbikatlar, eğitimler hepsi kağıt üzerinde. Şirket yöneticileri basın toplantısında yangının çıkış nedenini bilmediklerini söylüyor, bunu düz ve işe yeni başlayan biri bile bilir. Yeraltındaki kömür oksijenle birleşirse için için yanmaya başlar. İşler savsaklandığı için bu hallere gelindi" dedi.

KAYMAKAM ATÇI: GEREKEN YAPILACAKTIR
İşçilerin yanına gelen Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, gerekenin yapılacağına inandığını belirtip, "Ben öncelikle Soma halkına destek veren herkese teşekkür ederim. Soruşturma devam ediyor, bunları yakından takip ediyoruz. Biz öncelikli olarak hayatını kaybeden işçi ailelerin ekonomik durumlarıyla ilgili tespitler yapıyoruz, kendilerine yapılacak yardımla ilgili olarak. İşçi kardeşlerimin dile getirdiği şikayetleri ilgili yerlere aktaracağız. Gerekenin yapılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Kaymakam Atçı ise yaptığı açıklamada, faciayla ilgili adli ve idari soruşturmaların devam ettiğini belirterek, "Biz Soma olarak büyük bir felaket yaşadık. Bu konu şu anda araştırılıyor. Adli süreç ve idari soruşturma devam ediyor. Bu olay vesilesiyle kenetlendik diyebilirim. Yurdun her tarafından insanlarımız bizleri arayarak acımızı paylaşıyorlar, yardım ve destekte bulunmak istiyorlar. O kadar çok talep var ki biz emin olun bunları organize etmekte güçlük çekiyoruz. Soma halkı adına çok teşekkür ediyorum. İşçi kardeşlerimiz de haklı olarak sorunlarını dile getiriyorlar. Tabii bu seslere kulak vermek gerekiyor. İşçilerimizin sorunlarıyla bundan sonra daha iyi ilgilenip, daha iyi tedbirler alıp Sayın Cumhurbaşkanımız'ın, sayın bakanımızın da bu yönde ifadeleri oldu, inşallah daha iyi bir şekilde devam edeceğiz. Somamız, en az zararla bu işten inşallah kurtulacak, devam edecek. Tabii ki ölen insanlarımızın canını geri getirmek mümkün olmaz ama onların geride bıraktıklarına yardımlar ederek, destek olarak acılarını azaltmaya çalışıyoruz. Bütün halkımız da bu gayretin içinde.” şeklinde konuştu. (CİHAN)

Somalı madenciler: 301 kişiyi öldüren madenden daha kötü koşullarda çalışıyoruz

Soma Holding, 'madende iş öğrenecek' 100 kişi arıyor!

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy’de #SomaİçinNeYapmalı forumu

SONRAKİ HABER

Soma Holding, \'madende iş öğrenecek\' 100 kişi arıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...