20 Mayıs 2014 12:19

AKP'lilerin tehdit ettiği Der Spiegel muhabiri, Evrensel'e konuştu

Der Spiegel’in Türkiye muhabiri Hasnain Kazım’ın hükümete yönelik eleştirel haberleri sebebiyle ölümle tehdit edildiği iddia edildi. Kazım’ın bir maden işçisinden alıntı yapılan haberi, 'Cehenneme git Erdoğan' başlığını taşıyordu. Evrensel'e konuşan Kazım'ın bir süreliğine Almanya'ya döneceği açıklandı.

AKP\'lilerin tehdit ettiği Der Spiegel muhabiri, Evrensel\'e konuştu
Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da yayımlanan dünyaca ünlü haber dergisi Der Spiegel’in, “Cehenneme git Erdoğan” başlığıyla hazırladığı haberin yankısı sürüyor. Hasnain Kazım, Alman haber ajansı Epoch Times’a yaptığı açıklamada ölümle tehdit edildiğini ileri sürdü.

Yandaş medya günlerdir Der Spiegel'in haberine tepki gösteriyor. Twitter’da da Alman dergisine hakaret dolu mesajlar yağıyor. Son olarak, haber7 adlı İnternet sitesi, Der Spiegel'in Türkiye temsilcisi Hasnain Kazim ile ilgili hedef gösterici bir habere imza attı.  Kazim’in Erdoğan hakkında kışkırtıcı haberler yaptığını ileri süren İnternet sitesinde şu ifadeler kullanıldı: “Daha önce Türkiye'de yaşanan bazı olayları Der Spiegel dergisi ve İnternet sitesinde (online) ilginç başlıklarla sunan gazeteci, son olarak Soma'da yaşanan maden faciasını fırsat bilerek Başbakan Erdoğan'a akıl almaz ithamlar ve hakaretlerde bulunuyor. Bir başka ilginç tarafı ise Türkiye'de gerçekleşen olumlu olayları servis etmemesi. Örneğin Marmaray projesi...
Bir kaç gün önce 'Cehenneme kadar yolun var Erdoğan' diye manşet atan der Spiegel, şimdi de Türk okuyuculara ulaşmak için Almanca İnternet sayfasında Türkçe çevirili haberler vermeye başladı. Bu çevirileri ise bizzat Hasnain Kazim yapıyor. Der Spiegel İstanbul temsilcisi Hasnain Kazim adlı gazetecinin bildirdiklerine dayanarak yapılan haberler aynı şekilde devam ederken akıllarda soru işaretleri çoğalıyor?​”

ERDOĞAN’I HEDEF ALDIĞI İLERİ SÜRÜLDÜ
Der Spiegel’in 17 Aralık yolsuzluk süreciyle ilgili de haber yaptığını anımsatan haber7 İnternet sitesi, Hasnain Kazim’ın bu haberleri yapmaktaki amacını da şu sözlerle sorguluyor: “Gazeteci Hasnain Kazim'in özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsını hedef alarak yıpratıcı, hakaret içerici, gerçeği yansıtmayan haberleri servis etmesi ne anlama geliyor?​”

DER SPİEGEL, HABERİN ARKASINDA DURDU
Öte yandan  Der Spiegel'in "Cehenneme git Erdoğan" haberinin arkasında durdu. Twitter’dan ve yandaş medyadan gelen tepkilere yanıt veren gazete, #ScherDichZumTeufelDerSpiegel başlığını kullandı. Hasnain Kazım, yayınladığı ikinci haberinde, yanlış bir şey yapmadığını, bir işçinin tepkisini dile getirdiğini, otoriter Erdoğan hükümetinin, maden katliama ilişkin hesap vermektense, Somalı bir gence şiddet uyguladığını söyledi.

KAZIM, EVRENSEL'E KONUŞTU
Hasnain Kazım, Evrensel’e yaptığı açıklamada, “Cehenneme kadar yolun var Erdoğan” başlığından çok sayıda tehdit aldığını doğruladı. Kazım şunları söyledi: “Haberin çıkmasından sonra hem sosyal medya hem de mail aracılığıyla çok sayıda tehdit aldım. Açık bir şekilde tehdit ediliyorum. Neden bu şekilde tepki gösterildiğini doğrusu anlayabilmiş değilim. Çünkü ben o haberde sadece bir işçinin söylediği sözü başlığa çıkardım” dedi.

Soma’daki maden ocağı felaketinden sonra olay yerine gittiğini ve bir çok insanla konuştuğunu söyleyen Kazım, “Ortalık tam anlamıyla bir felaketti. Dayanılabilecek gibi değildi. Yakınları maden ocağında kalan çok sayıda insanla görüştüm. Eşleri, çocukları madende olanlar duygu ve düşüncelerini tercüman aracılığıyla anlattılar. İşçilere Erdoğan’ın konuşmasını sordum ve onlardan birisi yazıya da başlık olan ‘Cehenneme kadar yolun var Erdoğan’ sözünü sarf etti. Ben de o sözü yazıya başlık yaptım. Bir çok kesim bu sözün benim tarafımdan söylendiğini söylüyor. Halbuki bu doğru değil. Ben başkasının söylediğini sadece aktardım. Bu nedenle gelen tepkileri anlayabilmiş değilim” dedi.

DJV’DEN TEPKİ
Kazım’a yapılan tehdit Alman Gazeteciler Cemiyeti (DJV) tarafından kınandı. Cemiyet Başkanı Michael Konken yaptığı yazılı açıklamada, “Gazetecilerin göreve oluşan tabloyu gerçekçi bir şekilde aktarmaktır. Eğer Soma’da insanların öfkesi Başbakan yönelmişse o da olduğu gibi medyada yer alabilir. Bu nedenle tehdit edilen Spiegel muhabiri ile dayanışma içerisindeyiz” dedi. Konken, Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik saldırıları da eleştirdi.

MUHABİR ALMANYA’YA DÖNÜYOR
Öte yandan Der Spiegel yönetimi açıklama yaptı. Spiegel “Muhabirimiz Hasnain Kazim AKP'li olduğu tahmin edilen grupların ölüm tehdidine maruz kaldığından bir süreliğine Almanya’ya dönecektir. Muhabirimizin fotoğrafları bazı sitelerce yayınlanmakta, yolda görülmesi halinde boğazının kesileceği söylenmektedir” dedi.

HABERDE NE DENİLMİŞTİ?
Soma’dan izlenimlerini paylaşan ve hayatını kaybeden işçilerin yakınlarıyla görüşen Der Spiergel Muhabiri Hasnain Kazim yaşananları “Cehenneme git Erdoğan” başlıklı yazısında dile getirmişti. Maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikayesinin anlatıldığı haberde, “Eşlerinden, kardeşlerinden, oğul ya da torunlarından haber bekliyorlar. Acaba yaşıyor mu?​” denilmiş ve tek tek röportajlar yapılarak katliam yerinden bir izlenim aktarılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Polis\'in esnafı dövdüğü anlar, güvenlik kamerasında

SONRAKİ HABER

Su kaynağına çöp yığdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...