20 Mayıs 2014 06:00

İlkokul öğrencileri Soma'yı çizdi

İstanbul’un Avcılar ilçesinde bulunan Denizköşkler İlkokulu 2-A sınıfı öğrencileri, maden kazasından duydukları üzüntüleri kaleme aldı. Somalı madencilere ve çocuklarına mektup yazan minikler, üzüntülerini, yaptıkları resimlere de yansıttılar.

İlkokul öğrencileri Soma\'yı çizdi
Paylaş

İstanbul’un Avcılar ilçesinde bulunan Denizköşkler İlkokulu 2-A sınıfı öğrencileri, maden kazasından duydukları üzüntüleri kaleme aldı. Somalı madencilere ve çocuklarına mektup yazan minikler, üzüntülerini yaptıkları resimlere de yansıttılar. İşte o mektuplar:


ÜZÜNTÜ
Nehir ELTEKİN
Çok üzüldüm başınız sağolsun. Artık Türkiye eskisi gibi güzel bir yer değil. Yaralananlar için geçmiş olsun. Çok kötü bir şey olmuş. Geçmiş olsun.

BAŞINIZSAĞOLSUN
Zeynep YAVAŞ
Arkadaşlar size herkes çok üzülüyor. Başanızsağolsun. Öğretmenin ve arkadaşlarım çok üzülüyor. Yeniren başınızsağolsun.

YARALANANLARA GEÇMİŞ OLSUN
Arda ÇIRAK
Ölen madenciler için babasız kalan çocuklara başınız sağolsun diyorum. Yaralanan madencilere de geçmiş olsun diyorum.

AİLENİZE
Ege ULUKAŞ
Sizin işiniz aşağıda. Madende dolap yerine sepet kullandı ve yerin metrelerce altında can verdiler. Size başsağlığı diliyorum.

ÇOCUKLAR BABASIZ KALIYOR
Alper ERDOĞAN
Bu ölen insanların sayısı giderek artıyor. Çocuklar babasız kalıyor. Buna çok üzülüyorum. Yarananlar var onlara da üzülüyorum. Yaralananlara geçmiş olsun, ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum.

İŞÇİLERE
Hümeyra HEMDE
Ölenler için başsağlığı deliremi. Yaralananlara geçmiş olsun. Tekrar tekrar göçmiş olsun. Sizi çok seviyorum.

TÜRKİYE AĞLIYOR
Helen TÜRKMEN
Merhaba yine ben. Sizlere çok üzüldüm. O yüzden size başınız sağolsun diyorum. Duyduğuma göre madendden çok kişi çıkmış ve haberi izlerken göz yaşları döktüm. Sizin için de Türkiye yas tutuyor 3 günlüğüne. Aileniz ağlıyor Türkiye ağlıyor. Bütün çocuklar isizin için mektup, resim yapıyor. Size iki şey söylüyorum. Başınız sağolsun ve geçmiş olsun.

İŞÇİLERE YAZIK OLDU
Bengisu İlay ÖZKURT
Bütün işçilere yazık olmuş. Daracık yerlerden geçiyorlar, küreklerle kömür çıkarıyorlar. Yüzleri kapkara oluyor. Yemeklerini bile madende yiyorlar. Yaralananlara geçmiş olsun, ölenlerin ailelerinin başı sağolsun.

MADENCİLER
Yağmur İLDENİZ
Madenci ağabeyler biliyorum ki madenci arkadaşlarınızın bir çoğu öldü, bazıları yaralandı. Ben buna çok ama çok üzüldüm. Ben tek üzülmedim ölenlerin aileleri de üzüldü. O yüzden kendinize iyi bakın başınız sağolsun.

MADENCİLER
Kayra Tunç ÇAPKIN
Merhaba madenciler. Gene ben Kayra. Tüm ölmüş madencilerin ailelerine başsağlığı diliyorum ve tüm yaralanan madencilere geçmiş olsun. Diğer madenciler siz de dikkat edin madenlerde ölüp yaralanmayın.
Sevgilerle...

BU MEKTUP SİZE
Elif Naz ÇALIŞKAN
Hepiniz zehirlendiniz biliyorum. Ölenlerin başı sağolsun yaralananlara geçmiş olsun. Bu mektubu sizlere yolluyorum hepinizin başı sağolsun.

ÖLEN MADENCİLER
Erdem Eren ALTUN
Yine merhaba görüştük. Sizi gördüm televizyonda tüm anneler ağladı üzüldü. Ölenlerin başı sağolsun.

BABA, ANNE VE ÇOCUK
Berfin ÇELİK
Merhaba yine görüştük ama bu sefer başka söyleyeceğim. Sizi çok ama çok merak ediyorum. Sınıfta şarkı söyledim. Şarkımı size de söylemek isterim. Ama siz hastanede olduğunuz için sizin yanınıza gelmek isterdim. Ailem izin verirse söz veriyorum.


HERKESİN GÖZYAŞI TÜKENDİ

Yürekler Soma’da, akıllar Soma’da... Kaç kişi hayatını kaybetti, kim, hangi açıklamayı yaptı, kim gözaltına alındı... Sorumlu kim, patron nerede, hükümet ne yapıyor... Ve daha onlarca soru...

İşte tüm bunlardan uzak, tüm güzellikleriyle, iyilikleriyle, kocaman yürekleriyle çocuklar... Somalı çocukların travmayı nasıl atlatacağı elbette bir tartışma konusu ancak Türkiye’deki tüm çocuklar kendi yaşıtlarıyla, kardeşleriyle dayanışmaya ve onların acılarını kendi yüreklerinde hisseddiyor. Ve Somalılar için mektuplar yazıyor.

BABASININ ÖLECEĞİNİ BİLSEYDİ ÇOCUKLAR YUMURTA İSTEMEZDİ

2-I sınıfı öğrencisi Ali Erişgin’in yazdıkları “Maden işçileri yerin altında çalışırlar. Çocuklarına ekmek yumurta almak için. Çünkü çocuklar yumurtayı çok sever. Televizyonda işçilerin öldüğünü gördük. Onlar keşke ölmeseydi. Babasının öleceğini bilseydi, çocuk yumurta istemezdi. Televizyonda ağladılar insanlar, benim babam da ağladı. Lütfen artık kimse ölmesin”

AKLIMIZ VE KALBİMİZ SİZİNLE SOMA

Soma’da hayatını kaybeden ve Erzurum Aşkale’de toprağa verilen 45 yaşındaki Semayil Aktaş’ın 9 yaşındaki oğlu Furkan’ın sınıf arkadaşları... Soma’daki öğrencilere mektup yazdı “Kalbimiz sizinle” dedi. “Sevgili Arkadaşlar; şu anda sizlerin ne kadar üzgün olduğunu biliyoruz, emin olun ki en az biz de sizler kadar üzgünüz. Maden ocağında gerçekleşen facia tüm dünyayı sarstı. Eminiz ki, şu an dünyanız kapkaranlıktır. Tıpkı bizim gibi. Şu anda sizin yanınızda değiliz, ama dualarımız hep sizinle. Sakın kendinizi yalnız hissetmeyin, çünkü bizler her zaman sizlerin yanındayız. Şimdi bizler çok üzgünüz hem sizin için hem de sınıfımızdaki bir arkadaşımız için üzgünüz, çünkü o arkadaşımızın da babası Soma’daki maden kazasında hayatını kaybetti. Bu patlama sonucu ne kadar insanın canı gitti. Şimdi bizler için hayat darmadağındır. Nedeni ise kimilerimizin babası, kimilerimizin amcası ve daha niceleri hayatını kaybetti. Sizin durumunuzu anlamak için o faciayı görmek, duymak ve tatmak lazım. Sırf o facia yüzünden herkesin gözyaşı tükendi. Ama siz sakın ağlamayın, ağlamakla hiçbir şey elde edilemez. Sizin elinizden ve bizim elimizden gelen dua etmek, bol bol dua edin, biz de ediyoruz zaten. Vefat edenlerin ailelerine Allah’tan sabır diliyoruz. Hastanedekilerie acil şifalar diliyoruz. Göçük altında kalanların ise bir an önce bulunmasını temenni ediyoruz. Şunu unutmayın biz sizin yanınızda olmakta ve dualarımız hep sizinle. ŞİMDİ AKLIMIZ VE KALBİMİZ SİZİNLE SOMA.

EĞER HER ŞEY DİKKATE ALINSAYDI, BELKİ BU OLAY GERÇEKLEŞMEYECEKTİ

Yaşları biraz daha büyük olanlarsa, yaşananları sorgulamaya başlamış bile. “Kaza” neden gerçekleşti, katliam nasıl yaşandı, sorumlu kimdi? TED Polatlı Koleji’nden 8. Sınıf öğrencisi yazmış bu mektubu... “Eğer her şey dikkate alınsaydı, belki bu olay gerçekleşmeyecekti. Daha az can yakacaktı. Herkes evinde ailesiyle güzel günler geçirecekti. Ama bazı önlemler alınmadı. Çok fazla kişiyi kaybettik. Çok fazla can yandı. Eğer bütün tedbirler alınsaydı, bunların hiçbiri gerçekleşmeyecekti. Biz tüm Türkiye olarak, sizin yanınızdayız. Yalnız değilsiniz. Ve asla yalnız kalmayacaksınız. Ben sizlere söz veriyorum. İleride bir işim olduğu zaman onu düzgün bir şekilde tamamlayacağım. Başımız sağolsın. Acınızı paylaşıyorum. Yanınızdayım. Bütün Türkiye sizin yanınızda. Size destek olacağız. Tüm ailelerimizin yanındayız. Bütün Türkiye yasta. Aklımız, kalbimiz Soma’da. Size verdiğim sözü tutacağım. Keşke her şeyin tedbiri alınsaydı. İleride yapacağım işte her şeyimizi eksiksiz, her şeyimiz yerli yerinde yapacağım. Tüm Türkiye’nin başı sağolsun.”

ÇOCUKLARDAN MEKTUPLAR GELDİ

Kömür madeninde hayatını kaybeden işçilerin mezarları Somalıların yanı sıra civar il ve ilçelerden gelen vatandaşların ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Mezarların üzerlerine konulan mektupları merakla okuyan ölen işçilerin yakınları ve diğer ziyaretçiler gözyaşlarına hakim olamadı.

ÖNCEKİ HABER

Bu kadar baskı fiziğe aykırı!

SONRAKİ HABER

Bir günlük grevle vicdanınız rahat mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...