20 Mayıs 2014 06:00

Bu kadar baskı fiziğe aykırı!

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde 2010'dan beri görevini devam ettiren Doç. Dr. Afif Sıddiki'ye uygulanan mobbing, bilim hayatını bitirecek olan soruşturmalara vardı. Sıddiki, 22 Mayıs günü kendisine açılan 5 disiplin ve 2 ceza soruşturmasından sonuncusu için YÖK Disiplin Kurulunda savunma verecek.

Bu kadar baskı fiziğe aykırı!
Paylaş

Metin AKARSU
İstanbul


Akademik çalışmalar yürüten bilim insanlarına dönük baskılar devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde 2010'dan beri görevini devam ettiren Doç. Dr. Afif Sıddiki'ye uygulanan mobbing, bilim hayatını bitirecek olan soruşturmalara vardı. Sıddiki, 22 Mayıs günü kendisine açılan 5 disiplin ve 2 ceza soruşturmasından sonuncusu için YÖK Disiplin Kurulunda savunma verecek.

DÜNYA STANDARDINDA LABORATUVAR KURDU
2012 yılında İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümünde kurulan ve Afif Sıddiki’nin öncüsü olduğu Kuantum Teknolojileri Laboratuvarı, düşük sıcaklık-yüksek manyetik alan deneylerinin yapılabileceği ender laboratuvarlardan biri. Laboratuvara kurulan aletler de kendi sınıfında dünyanın en gelişkinleri arasında yer alırken, Doç. Dr. Sıddiki’nın yaşadığı baskılar ise laboratuvarın geliştirilmesi taleplerinin ardından başladı.
Sıddiki’nin girişimleri sonucu hiçbir adım atılmazken, geliştirilmeyen laboratuvarın ‘sorumlusu’ görevinden kendi isteği ile ayrılan Sıddiki, kendi kurduğu laboratuvarda çalışma yapamaz hale getirildi.
Sıddiki, İstanbul'da verilen Genç Bilim Adamları ödülünü almaya giderken bile Dekandan izin almaya zorlandı. Bütün bu baskılar yüzünden Sıddiki psikolojik destek almak zorunda kaldı.

5 DİSİPLİN 2 CEZA SORUŞTURMASI
Doç. Dr. Sıddiki'nin yaşadığı baskı bir süre sonra ceza ve disiplin soruşturmalarına dönüştü. Hem de sadece attığı elektronik postalar ve Facebook paylaşımları nedeniyle. 5 kez disiplin 2 kez ise ceza soruşturması geçiren Sıddiki, disiplin soruşturmalarının ikisinden ‘3 yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması’ cezası aldı. Sıddiki hakkında bir soruşturmadan daha aynı ceza isteniyor. Aynı cezayı üç kez alan akademisyenin bir üst disiplin kuruluna sevk edilmesi kuralı üzerine Sıddiki’nin dosyası YÖK Disiplin Kuruluna gönderildi. Sıddiki ‘kamu görevinden çıkarma’ cezası istemi ile soruşturuluyor .

UYARI E-POSTASI HAKARET SAYILDI
Sıddiki'ye açılan soruşturmalardan ikisi Facebook üzerinden yapılan paylaşımlar. Bu paylaşımlardan birini asla yapmadığını ve bunun soruşturmada somut bir kanıt olarak sunulamadığı ilgililerce belirtilirken, Sıddiki'nin diğer Facebook paylaşımında ise hiçbir kişi ve mevki adı yer almıyor. Buna rağmen Sıddiki bu iki soruşturmadan da 'Amirine ve maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak' nedeniyle ceza aldı. Sıddiki'nin bir diğer soruşturmasının nedeni ise kendi 'sorumluluğu' içinde olan laboratuarın kendisi ülke dışındayken içindeki aletlerin denetlenmek istenmesine karşı yazdığı elektronik posta. Sıddiki bundan dolayı da 'Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek' suçunu işlemiş kabul edilerek ceza aldı. Öte yandan öğrencileri ve akademisyenler ise Doç. Dr. Sıddiki'ye destek olmak için 'herseyeragmen.biliminsaniyiz.biz' isimli bir İnternet sitesi açtı ve bir imza kampanyası başlattı.

ÖĞRENCİLERİ ENDİŞELİ
DOÇ. Dr. Sıddiki ile birlikte çalışan ve burs alan 11 öğrenci ise yaşananların önemli tanıklarından. Sıddiki'nin okul ile ilişkisi kesilirse bu öğrencilerin de çalışmaları son bulabilir. Öğrencilerden Eren İren bu süreçte yaşadıkları baskı için örnekler veriyor. İren, Sıddiki ve ekip arkadaşlarının üniversiteye giriş çıkışlarda zorluklar yaşadıklarını, bazı arkadaşlarının yüksek lisans projelerinin uzun süre kabul edilmediğini belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de madenlerin hiçbiri güvenli değil!

SONRAKİ HABER

İlkokul öğrencileri Soma\'yı çizdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...