20 Mayıs 2014 00:49

Yunanistan'da koalisyon oy kaybediyor

Yunanistan’da Pazar günü yapılan yerel seçimler koalisyon partilerinin, önümüzdeki hafta yapılacak AB parlamentosu seçimlerinde büyük oy kaybına uğrayacaklarını gösterdi.

Yunanistan\'da koalisyon oy kaybediyor
Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina


Yunanistan’da Pazar günü yapılan yerel seçimler koalisyon partilerinin, önümüzdeki hafta yapılacak AB parlamentosu seçimlerinde büyük oy kaybına uğrayacaklarını gösterdi.
Başkent Atina başta olmak üzere büyük kentlerde ilk turda yüzde 50’yi bulamayan adaylar ikinci turda yarışacaklar. Anamuhalefet adayı ve koalisyonun Atina belediye eski başkanı da ikinci turda kazanmak için daha şimdiden ittifak arayışlarına başlamış bulunuyorlar.  Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise büyük kentlerden biri olan Patra kentinde ikinci tura kaldı.  Yunanistan Komünist Partisi'nin ülke genelinde gösterdiği adaylar ile yüze 7’ye yakın oy almış oldu.
Seçimlerde ortaya çıkan diğer bir önemli sonuç ise Faşist Altın Şafak Partisinin oy oranını artırması oldu. Başkent Atina da yüzde 16 oy alan Altın Şafak’ın ülke genelinde yüzde 10 düzeyinde bir oy potansiyeli olduğu görülüyor.
Koalisyon partilerinin Başkent Atina’da önemli kayıplar vermesinin altında yatan neden olarak  yaşanan krizine ve işsizliğin başkentte daha etkili olması görülüyor.
Seçimin en önemli sonuçlarından biri ise geniş emekçi kesimlerin hükümete güven duymadığı ve bu partilerin emekçilerin taleplerini karşılamadığı Seçimlere katılım oranının yüzde 40’larda kalması koalisyon ortaklarını korkutuyor.
Bir diğer önemli sonuç ise AB ve IMF yanlısı politikalara karşı çıkan partilerin oyların ezici çoğunluğunu almış olması.  Tüm kamuoyu araştırmaları önümüzdeki hafta yapılacak AB parlamentosu seçimlerinde yüzde 27- 30’da oy alan ana muhalefet partisi SYRİZA’nın önde gideceğini ve koalisyon ortaklarının ise bu oranın altında kalacağını gösteriyor. Bu durumda ülkede erken seçim tartışmalarının başlayacağı kaçınılmaz olacak. Hükümet yerel seçimlerin sonuçlarına karşı temkinli ve düşük tonda bir yaklaşım gösterirken SYRİZA Başkanı Aleksis Cipras “Asıl golü ikinci yarıda atacağız” dedi. AB parlamentosu seçimlerine ise parti ismiyle girileceği için partilerin gerçek oy oranı ortaya çıkacak.

ÖNCEKİ HABER

Çerkes diline sahip çıkılmalı

SONRAKİ HABER

El Kaideliyi geçirip Rojavalıyı öldüren sınır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...