23 Haziran 2011 04:49

Dicle krizinde AKP parmağı

YSK'nin Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesiyle ortaya çıkan krize yönelik hükümet yetkilileri, "Yargı kararıdır, üzgünüz ama yapacak bir şey yok" türünden açıklamalar yaparken, Yeni Şafak, Zaman, Bugün, Star, Taraf gibi gazeteler krizi, "BDP-YSK ortak yapımı" şeklinde yorumladı.

Dicle krizinde AKP parmağı
Paylaş


Diyarbakır'dan rekor oyla seçilen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayı Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşüren YSK kararının yankıları sürerken, kriz derinleşerek devam ediyor. Ancak krizde sadece YSK değil AKP'nin de rol oynadığı ortaya çıktı. Cumhuriyet Gazetesi'nde bugün yayınlanan habere göre Hatip Dicle'nin durumunun YSK'dan önce AKP yönetiminde ele alındığı ve Dicle'nin milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadığı kanaatine varıldığı savunuldu.

İddiaya göre, bu durum sonrasında AKP Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi için YSK'ya başvurma kararı aldı. Karar gereği de AKP'nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek imzasıyla YSK'ya dilekçe verilerek Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi istendi. Dilekçede, Dicle'nin neden milletvekili olamayacağına ilişkin yasa ve anayasa maddeleri hatırlatılarak YSK'ya yol gösterildi. Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi ardından da bu iddiayı doğrulayan bazı gelişmeler yaşandı. Dicle'nin vekilliği düşürülür düşürülmez, AKP'nin Diyarbakır'dan seçilemeyen adayı Oya Eronat, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'na başvuruda bulanarak mazbatasını aldı ve Dicle'nin yerine vekil olarak tayin edildi.

AKP HEM DÜŞÜRDÜ HEM BDP'Yİ SUÇLADI

YSK kararının ardından AKP yetkililerinin, "Bu hukuki bir karardır herkes saygı göstersin, yapacak bir şey yok" türünde açıklamalar yapması ve AKP'ye yakın çevrelerin yaşananlardan YSK ile birlikte Kürt hareketini de sorumlu tutması, AKP'yi krizden soyutlama girişimi olarak nitelendirdi. Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesinde AKP'nin böylesine kritik bir rol oynaması ortadayken Yeni Şafak Gazetesi krizi bugünkü sayısında, "BDP-YSK ortak yapımı" sözleriyle manşetine taşıdı. Taraf, Star, Bugün, Zaman gibi gazetelerde de benzer haberler çıktı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Seçimin kesin sonuçları yayımlandı

SONRAKİ HABER

Dicle'nin avukatları YSK'ya başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...