19 Mayıs 2014 16:09

Eğitim Sen Genel Kurulu’nda Soma öfkesi

Eğitim Sen 9. Olağan Genel Kurulu Soma’daki maden katliamına tepkilerle başladı. Kamu emekçilerinin yeni yasalarla mevcut durumdan daha güvencesiz çalışacağına dikkat çekildi. Öte yandan ataması yapılmadığı için çalıştığı Soma madeninde katledilen öğretmenler de anıldı.

Eğitim Sen Genel Kurulu’nda Soma öfkesi
Paylaş

Eğitim Sen 9. Olağan Genel Kurulu Soma’daki maden katliamına tepkilerle başladı. Kamu emekçilerinin yeni yasalarla mevcut durumdan daha güvencesiz çalışacağına dikkat çekildi. Öte yandan ataması yapılmadığı için çalıştığı Soma madeninde katledilen öğretmenler de anıldı.

Eğitim Sen 9. Olağan Genel Kurulu dün başladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, eğitimin baştan aşağı yeniden düzenlendiği ve var olan sorunların daha da derinleştiği, şehirler arası eşitsizliklerin arttığı bir dönemden geçildiğini söyledi. Öğrencilerin ucuz iş gücünün ve çocuk emeğinin sömürüldüğünü belirten Yıldız, eğitim emekçilerinin emeğinin değersizleştirilmeye çalışıldığını ifade etti. 300 bin öğretmenin atanmadığını ve eğitim emekçilerinin daha güvencesiz çalışma koşullarının beklediğini dile getiren Yıldız, Türkiye’deki eğitim sisteminin hem piyasacı, hem de antilaik yanının eleştirilmesi gerektiğini söyledi. AKP’nin yeni bir düzen inşa etmeye çalıştığını belirten Yıldız, kapitalizmin krizin yükünü emekçilere yıkmaya çalışmasının ve Ortadoğu’daki emperyalist savaş politikalarının bu sistemin ana unsurlarından olduğunu ifade etti.

SORUŞTURMA ÜSTÜNE SORUŞTURMA

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Türkiye’de emek ve demokrasi güçlerinin Kürt halkının serhıldanıyla Gezi’yi birleştirmesi gerektiğini dile getirdi. AKP’nin güvenlik önlemlerini arttırarak muhalif güçlere saldırılara daha fazla hazırlandığına dikkat çeken Özgen, birçok ilde yaptıkları eylemlerin soruşturmalarla karşılaştığını hatırlattı. Bütün yolsuzluk, talan ve kirli ilişkilerin bu düzenin böyle gidemeyeceğini gösterdiğini ifade eden Özgen, AKP’nin toplumu kutuplaştırarak iktidarını ve sistemini yeniden inşa etmeye çalıştığını söyledi.
Eğit-Sen, Töb Der, Öv-Der, yabancı ülkelerdeki eğitim sendikları ve birçok kamu emekçisi sendikanın yanı sıra siyasi partiler de genel kurula katıldı. 5 gün sürecek olan genel kurul, Cuma günü yapılacak seçimlerle sona erecek.

TİCARET, SİYASET VE SENDİKAL BÜROKRASİ



Soma’daki işçi katliamının ardından HDP vekilleriyle birlikte madene gittiklerini ve tam anlamıyla bir kıyamet tablosuna şahit olduklarını söyleyen Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Bize düşen borç emek ve demokrasi güçlerine görevlerini tek tek hatırlatmaktır" dedi. Gürkan, ticaret, siyaset ve sendikal bürokrasinin gerçeklerin üzerindeki perdeyi yırttıklarını söyledi. Soma Madeni'ndeki katliamın ardından bazı sendikaların yaptıkları açıklamalarla sınıfın tarihine ibretle geçeceklerini kaydeden Gürkan, sendikal bürokrasiye karşı bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu ve burada sendikaların tüm merkez, şube, işyeri temsilcileri ile bütün işçilere görev düştüğünü vurguladı.
Gürkan kamu emekçilerinin de son torba yasayla madenlerdeki ‘dayılık’ sistemine geçeceklerine dikkat çekti. Gürkan, bu yasayla amele pazarlarındaki gibi kamu emekçilerinin de esnek ve güvencesiz çalıştırılacaklarını ifade etti.

‘MADEN İŞÇİLİĞİ YAPAN ÖĞRETMENLER ÖLDÜRÜLDÜ’

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu adına konuşan Hasan Basri Ekici ise Soma’da katledilen yüzlerce maden işçisi arasında öğretmenlerin de bulunduğuna dikkat çekti. Öğretmenlerin ataması yapılmadığı için Soma’da, Zonguldak’ta maden işçiliği yapmak zorunda kaldıklarını belirten Ekici, “Eğitim Sen artık ataması yapılmayan öğretmenler mücadelesinin yalnızca destekçisi olmaktan çıkmalı. Yalnızca kamusal alanda değil, özel sektörde ve sayıları 300 bini bulan işsiz öğretmenler arasında da çalışmalı. Çünkü kapitalizm işsizlikten besleniyor” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Orhan Çelebi, Türkiye’de hak arama ve sınıf mücadelesinin yükseldiğine dikkat çekerek, tüm demokrasi güçlerinin birleşmesi gerektiğini vurguladı.

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Aydın ise kapitalizmin iş güvencesizliğinin engellenemediği için Soma’nın hesabının sokaklarda ve işyerlerinde sorulması gerektiğini ifade etti. Aydın, “Ben ve bizim neslimiz dayanışmayı ve devrimciliği öğretmenlerimizden öğrendi. 12 yaşındaki oğlumda Eğitim Sen’li öğretmeniyle birlikte Berkin Elvan için yürüdü” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

‘Baba’nın görüntü yönetmeni yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Skandal açıklama: Çocukta korku emaresi yoktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...