25 Şubat 2011 22:26

Rize’deki iki HES’e yürütmeyi durdurma kararı

RİZE İdare Mahkemesi, İkizdere ilçesi Dereköy sınırları içerisinde yapılması planlanan Selin 2 HES ve Regülatörü için alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal ederek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.Rize`nin İkizdere ilçesi Dereköy sınırları içerisinde Direnç Enerji Firması t

Rize’deki iki HES’e yürütmeyi durdurma kararı
Paylaş

RİZE İdare Mahkemesi, İkizdere ilçesi Dereköy sınırları içerisinde yapılması planlanan Selin 2 HES ve Regülatörü için alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal ederek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Rize`nin İkizdere ilçesi Dereköy sınırları içerisinde Direnç Enerji Firması tarafından yapılması planlanan Selin 2 HES ve Regülatörü için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülen ‘Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir’ kararı, yöre halkının tepkisine neden olmuştu.
Köy Muhtarı Rahmi Ekşi, 2009 tarihinde köy tüzel kişiliği adına projenin ÇED yönetmeliğine aykırı olduğu, gerekli havza planlamasının yapılmadığı, uluslararası sözleşmelere aykırı hareket edildiği, sucul ve karasal faunanın zarar göreceği gerekçeleriyle projenin durdurulması talebi ile Çevre ve Orman Bakanlığı ve firma hakkında Rize İdare Mahkemesi`ne dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi`nde görülen dava, 27 Ocak 2011 tarihinde sonuçlandı.
Rize İdare Mahkemesi, bilirkişi raporlarını esas alarak, ‘ÇED gerekli değildir kararının uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine’ hükmederek, 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, Çevre ve Orman Bakanlığı ile firmaya 7 gün içerisinde bir üst mahkeme olan Trabzon Bölge İdare Mahkemesi`ne itiraz etme hakkı da tanıdı. (RİZE)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu biz değiliz

SONRAKİ HABER

Gazetelerin her santimi ayrımcılık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...