19 Mayıs 2014 15:08

Libya'da parlamento baskını sonrası atmosfer gergin

Libya’nın başkenti Trablus’taki parlamento binasına silahlı bir grup tarafından baskın düzenlendi. Baskında bazı milletvekilleri ile görevliler kaçırıldı.

Libya\'da parlamento baskını sonrası atmosfer gergin
Paylaş

Libya’nın başkenti Trablus’taki parlamento binasına silahlı bir grup tarafından baskın düzenlendi. Baskında bazı milletvekilleri ile görevliler kaçırıldı.

Dünya Bülteni’nin haberine göre Libya Savunma Bakanı Yardımcısı Halid eş-Şerif, El-Ka'ka' ve Es-Savaık isimli silahlı gruplara bağlı milislerin geçici meclis Milli Genel Kongre (MGK) binasına baskın girişiminde bulunduğunu ve bazı milletvekilleriyle görevlileri kaçırdığını söyledi. Meclis Başkanı Nuri Ebu Sehmin’in sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Şerif, ordu birliklerinin baskın girişimine karşı koyduğunu ve Meclis ile çevresindeki binalarda kontrolü sağladığını ifade etti. Silahlı milislerin baskınında Meclis binasında hafif hasar meydana geldiği belirtildi.

Milletvekili Ömer Buşah, daha önce yaptığı açıklamada, milletvekillerinin baskından birkaç dakika önce aldıkları istihbaratla meclis oturumuna son verdiklerini dile getirmişti.
Libya haber ajansında yer alan haberde ise “Bir grup silahlı kişi, meclis oturumunun sona erdirilmesi ve üyelerin dışarı çıkmasının ardından binaya baskın düzenlemiştir” ifadesine yer verilmişti.

El-Ka'ka' ve es-Savaık grupları Şubat 2011 devriminden sonra Libya'da kurulan en büyük milis gruplardan kabul ediliyor. Bu gruplar MGK’nın yönetimi halka devretmesi talebiyle daha önce de pek çok kez meclis binasına saldırmıştı. MGK'nın görev süresi geçen şubat ayında dolmuştu ancak MGK, Şubat 2014 seçimlerinin tarihini bir yıl erteleyerek görev süresini uzatma kararı almıştı.

Bingazi’de ise emekli General Halif Haftar’a bağlı gruplar ile el Kaide bağlantılı silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda en az 79 kişi yaşamını yitirdi. Haftar, Kaddafi döneminde ABD’ye sığınmış, Kaddafi’nin devrilmesi sürecinde ülkeye geri dönmüştü.

Haftar yanlısı birliklerin helikopter ve savaş uçağı kullanması nedeniyle, Libya'nın geçici meclisi olan Milli Genel Kongre (MGK), Bingazi'yi uçuşa yasak bölge ilan etti ve yasağı delen tüm hava taşıtlarını düşürme tehdidinde bulundu. Ancak hükümetin böyle bir gücü olmadığı belirtiliyor.  General Haftar, “Halkımızın ‘Bingazi’yi teröristlerden temizleyin’ çağrısına uyduk” ifadelerini kullandı ve “Bu operasyon bir darbe değildir, otoriteyi ele geçirmeyi amaçlamamaktadır” dedi.

Trablus'ta ise MGK'nın Başkanı Nuri Ebu Sehmen, Başbakan Abdullah Es Sini ve Genel Kurmay Başkanı Abdusselam Ubeydi ortak bir basın toplantısı düzenledi. Ebu Sehmen, Haftar'a bağlı birlikleri meşru yönetime darbe girişiminde bulunmakla suçladı ve yasadışı saldırıları püskürteceklerini savundu.

Muammer Kaddafi döneminde ordudan kaçarak ABD'ye sığınan Haftar, 2011'de ülkeye dönerek muhaliflerin safında yer almıştı. Haftar’ın ABD destekli olduğu biliniyor. Haftar’ın mensubu olduğu Farjani Kabilesi ülkedeki güçlü kabilelerden birisi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan\'a \'insanlığa karşı suç\' tan suç duyurusu

SONRAKİ HABER

İzmir Barosundan gözaltılara tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa