19 Mayıs 2014 15:04

Başbakan'a 'insanlığa karşı suç' tan suç duyurusu

Başbakan Erdoğan ve Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Soma'lı vatandaşlara yönelik "tekmek ve yumruklu" saldırısı Halkevleri Hukuk Dairesi avukatlarınca yargıya taşındı. "İnsanlığa karşı suç", "Kasten yaralama/Cebir", "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlarından suç duyurusunda bulunan avukatlar, yeterli delil ve kanıtın bulunduğunu, bu nedenle ivedilikle kamu davası açılmasını istedi.

Başbakan\'a \'insanlığa karşı suç\' tan suç duyurusu
Paylaş

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Soma'lı vatandaşlara yönelik "tekmek ve yumruklu" saldırısı Halkevleri Hukuk Dairesi avukatlarınca yargıya taşındı. "İnsanlığa karşı suç", "Kasten yaralama/Cebir", "İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlarından suç duyurusunda bulunan avukatlar, yeterli delil ve kanıtın bulunduğunu, bu nedenle ivedilikle kamu davası açılmasını istedi.

Manisa Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilen suç duyurusu dilekçesi Av. Deniz Özbilgin ve Av. Doğukan Tonguç Cankurt ismiyle sunuldu. Bahse konu suç duyurusu dilekçesinde olaya dair görüntü ve çıkan haberler örnek gösterildi.

'DAVA AÇILMAZSA ADALETE GÜVEN SARSILIR'

Başbakan ve Yerkel hakkında kamu davasının açılması gerektiğine işaret eden avukatlar, "Aksi bir olumsuz tutumun, biz meslektaşlarınız ve bütün ülke yurttaşları nezdinde, adalete ve yargı erkine duyulan güveni, temelinden sarsacağı da açıktır" dediler.

'DOKUNULMAZLIK ZIRHINA SIĞINSA DA, YARGILANABİLİR'

Dilekçede, "Olayda, şüphelilerden Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümetinin Başbakanı ve aynı zamanda TBMM 24. Dönem İstanbul Milletvekili olmasından kaynaklı, 'yasama dokunulmazlığı' zırhına sahip olduğu görülmektedir. Ancak bu durumun, 'yasama sorumsuzluğu/mutlak dokunulmazlık' kapsamında bulunmadığı, yalnızca bu şüpheliye özgü özel bir soruşturma usulünü, bir 'muhakeme koşulu'nun tesisini gerekli kıldığı, savcılık makamının da bilgisi dahilindedir. Benzer suç duyuruları karşısında kimi zaman kolaylıkla verilen 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararlarının bu nedenle hukuki ve haklı bir dayanağı bulunmamakta olup, her durumda bu şüpheli yönünden TBMM Başkanlığı'na başvuru ile yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulması gerekmektedir"denildi. Orada bulunan diğer kamu görevlileri hakkında da 'olayı bildirmeme' sorumsuzluğu nedeniyle davaya tabitutulmaları gerektiği belirtildi. Avukatlar ivedilikle soruşturma yapılması ve ardından kamu davasının açılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak’ta 8 öğrenci açlık grevinde

SONRAKİ HABER

Libya\'da parlamento baskını sonrası atmosfer gergin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...