19 Mayıs 2014 14:33

İTÜ’de işgal bitti

Soma’da maden ocağında yaşanan işçi katliamının ardından İTÜ Maden Fakültesi’ni işgal eden öğrencilerin talepleri dekanlık tarafından kabul edildi. Öğrenciler İTÜ’de işgali 4. gününde bitirme kararı aldı.

İTÜ’de işgal bitti
Paylaş

Soma’da maden ocağında yaşanan işçi katliamının ardından İTÜ Maden Fakültesi’ni işgal eden öğrencilerin talepleri dekanlık tarafından kabul edildi. Öğrenciler İTÜ’de işgali 4. gününde bitirme kararı aldı.

Siyasi haber inter sitesinin haberine göre İTÜ yönetimi, yapılan görüşmelerin ardından Soma Holding’ten Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiği ve öğrencilere soruşturma açılmayacağı resmi olarak açıkladı.

İşgalin ardından Orhan Kural kişisel internet sitesinden yaptığı açıklamayla özür diledi, “Ben sadece karbonmonoksitin bilimsel gerçeklerini anlatmaya çalışmıştım. Daha önce de açıkladığım gibi tamamen yanlış anlaşıldım. Tüm İTÜ Ailesi’nden ve tüm öğrencilerimden özür dilerim” dedi.

İşgalci İTÜ öğrencileri bugün saat 13′de İTÜ Maden Fakültesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Okulun önünde grup adına açıklamayı Baran Sen ve Gizem Saraçer okudu.

İşgalci öğrenciler; “Madencilerimizin ölümünün katliam olduğu gerçeğini kabul etmeyen, bilimin ve insanlığın gerektirdiği gerçekler yerine danışmanlığını yaptığı katil şirketi savunan zihniyet, bütün bir üniversite sisteminin sermaye tarafından tutulduğunun göstergesidir” derken  Soma’daki katliamın sorumlularından hesap sormaya İTÜ’den başladıklarını ifade ettiler.

Öğrenciler; Katil patron Alp Gürkan’ın üniversiteyle tüm ilişkilerinin kesilmesi, kârlarını her türlü değerin ve en önemlisi insan hayatının önünde tutan kapitalistlerin üniversiteyi ve ülkeyi yöneten temel sınıfsal güç olmasına yönelik itirazları olduğunu dile getirdi.

Öğrenciler ayrıca; İTÜ’de taşeronun kaldırılmasına yönelik taleplerinin, İTÜ’den başlayarak köleliğin adı olan taşeron sisteminden kurtulmak için tüm halka yapılan bir mücadele çağrısı olduğunu vurguladı.

İTÜ’nün Soma’daki katliam karşısındaki tavrını rektörlük değil Maden Fakültesi işgalinde ifadesini bulan öğrencilerin iradesi yansıttığını vurgulayan öğrenciler; “Bu irade Soma’daki katliamın hesabını sorma, katillerin peşini bırakmama iradesidir. Ancak işgal eylemi Soma’daki katliamın hesabını sormak için tek başına yeterli olmamıştır, mücadelenin güçlenerek devam etmesi gerekir. Taleplerimizin hayata geçirilmesi için ne verilen sözlü vaatlere, ne rektörlük tarafından yapılan kurumsal açıklamaya ne de bugüne kadar üniversite-sermaye işbirliğini her şeyin üzerinde tutan İTÜ yönetiminin iradesine bel bağlıyoruz. Taleplerimizin hayata geçmesinin güvencesi olarak Maden Fakültesi işgalinde ortaya çıkan mücadele iradesine ve üniversite emekçileriyle birlikte öğrencilerin örgütlü gücüne güveniyoruz” dedi.

Roboski’den, Reyhanlı’dan Soma’ya katillerin ve tüm sorumluların cezalandırılmasının takipçisi olacaklarını vurgulayan öğrenciler işgal eylemiyle ilgili şunları kaydetti:

“Bugün sona erdirdiğimiz işgal eylemi üniversite sermaye işbirliğine ve taşerona karşı savaş ilanımız için sadece bir başlangıçtır. İşgal eylemleri tüm üniversitelere yayılarak devam etmelidir. Taleplerimizin peşindeyiz. Soma katliamını affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Katliamların hesabını sormak için yeni işgaller, yeni boykotlar yeni grevlerle mücadeleyi büyüteceğiz. Bu daha başlangıç mücadeleye devam.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

\'3 yıl içinde ne yaptınız, istifa edecek misiniz?\'

SONRAKİ HABER

Soma madeninde çalışan işçi: Sıcak kömür geliyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...