19 Mayıs 2014 13:44

Gür İplik'te dayanışma büyüyor

Gür İplik işçilerinin fabrika önünde sürdürdükleri mücadeleye destek de büyüyor. Bir haftadır fabrika önünde bekleyişleri süren işçileri ziyaret eden kurum temsilcileri, “Bu haklı mücadelede yalnız değilsiniz” mesajları verdiler.

Gür İplik\'te dayanışma büyüyor
Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Gaziantep


Gür İplik işçilerinin fabrika önünde sürdürdükleri mücadeleye destek de büyüyor. Bir haftadır fabrika önünde bekleyişleri süren işçileri ziyaret eden kurum temsilcileri, “Bu haklı mücadelede yalnız değilsiniz” mesajları verdiler.

KESK Gaziantep Şubeler Platformu, TÜMTİS, İşçi Hakları Derneği ve ESP temsilcilerinin yanı sıra HDK ve HDP Gaziantep İl Eş Başkanları ile Emek Partisi (EMEP) il ve merkez yöneticileri de destek ziyaretlerinde bulundu. Önceki günlerde ÖDP’den de bir grup, işçileri ziyaret etmişti.

Ziyaretçileri, işçilerle birlikte karşılayan DERİTEKS Genel Teşkilatlanma Sekreteri Hasan Uluşan, yaptığı konuşmalarda Gür İplikte yaşanan soruna dair bilgilendirme yaptı ve dayanışmanın, işçilerin haklı mücadelesine sahip çıkmanın önemine dikkat çekerek gösterilen destekten dolayı teşekkür etti.

‘BİRLEŞE BİRLEŞE BÜYÜYECEĞİZ’

KESK Şubeler Platformu adına söz alan Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersöz, “Mücadeleyi kendi mücadelemiz görerek, bu şiarla birleşe birleşe büyüyeceğimizi, haklarımızı birleşerek kazanacağımız bilinciyle mücadelenizi paylaşmak adına buradayız” dedi. Soma katliamına da değinen Ersöz, yaşananlardan tüm çalışanların, ezilenlerin ortak bir mücadele hattında buluşmalarının öneminin daha da belirginleştiğine dikkat çekti. Ersöz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir tarafta hem ucuz iş gücü olarak hem de çalışma koşulları uluslararası hukuka da insani hukuka da uygun olmayarak, daha fazla mesai yaptırılarak adeta belli bir sermaye kesimine bütün insanlığın yaşamı peşkeş çekiliyor”

HDP Eş Başkanı Mehmet Karayılan da “HDK ve HDP olarak emekçi arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın yanında olduğumuzu ifade ediyoruz ve selamlıyoruz” diye başladığı konuşmasında işçilere şöyle seslendi: “Haklı ve meşru davanızda geri durmamanız ve bu konuda dik bir duruş sergilemeniz Antep’te önemli ve değerlidir. Hak mücadelesinde sayı ne olursa olsun, tavır göstermek önemlidir. Bu haklı mücadeleye herkes desteğini sunacaktır. Türkiye’de hak mücadelesi olan herkesin yanında olduğumuzu ve birbirimizle dayanışarak büyüyeceğimizi esas alarak tavrımızı sürdüreceğiz.”

Söz alan tüm temsilcilerin destek ve dayanışmaya dair mesajları, işçiler tarafından da coşkuyla karşılandı. Gür İplik önünde işçilerle buluşan tüm ziyaretçiler, sloganlarla karşılandı ve uğurlandı.


‘MÜCADELEYİ ÖRGÜTLÜ BİR GÜCE ÇEVİRMELİYİZ’

Gür İplik işçilerine destek ziyareti yapan Emek Partisi adına da İl Başkanı Mecit Bozkurt bir konuşma yaptı. İşçilere, “İnsanca çalışma koşulları, güvenceli bir iş ve insanca yaşayabilecek bir ücret alabilmek için verdiğiniz mücadele haklı ve onurlu bir mücadeledir. Emek Partisi olarak bu onurlu mücadelenizi destekliyoruz” diye seslendi. Başpınar’daki benzer mücadele örneklerine değinen Bozkurt, “Daha iki yıl önce kölece çalışma koşullarına, düşük ücrete, ücretlerin zamanında ödenememesine karşı 5 bin kişiyle bir direniş gerçekleştirdi. Başpınar işçileri şunu gösterdiler, ‘Biz bu koşullarda çalışmak istemiyoruz’ dediler ve buna isyan ederek bir gecede 5 fabrikada birden 5 bin işçi şalter indirdi ve OSB’nin büyük bir kısmında hayatı durdurdu.”

Bozkurt, mücadelelerde kısmi olarak taleplerin karşılanmasının yetmediğine de dikkat çekerek, “Uğruna mücadele ettiğimiz taleplerin, mücadeleyi örgütlü bir güce dönüştürmediğimiz takdirde elimizin altından nasıl kayıp gittiğini de görüyoruz. Bunun nedeni ve suçlusu sizler değilsiniz. Başpınar’da tüm işçi arkadaşlarımız bunları görüyor ve bir arayış içindeler. Bugün Gür İplik işçilerinin mücadelesinin yakın zamanda olan diğerlerinden farkı, taleplerini kalıcı bir hale dönüştürmek için sendikal bir arayışa da girdiler ve DERİTEKS’te örgütlendiler” dedi.


EVDEN ÖNCE DİRENİŞE GİTTİ

Gür İplik direnişinde, geçtiğimiz gün trafik kazası geçiren Ayhan isimli işçi de taburcu olur olmaz eve gitmeyerek arkadaşlarının yanına geldi. Ayhan, geçirdiği sarsıntıya rağmen direnişe gelme nedenini gazetemize şu sözlerle anlattı: “Eve gitmek istedim aslında ama sonra burada mücadele veren arkadaşlarımı, onların psikolojisini düşündüm. Kazadan dolayı zaten moralleri bozuldu. Ben de o yüzden hemen buraya geldim, morallerini yüksek tutmak için, mücadeleye devam etmek için buradayım.”

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Alp Gürkan\'ı tanımam

SONRAKİ HABER

Yandaşın manşetleri yine tek kalemden çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...