22 Haziran 2011 15:51

Koçali: Kararı tanımıyoruz

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır Milletvekili Mehmet Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etmek için Diyarbakır'da başlatılan oturma eyleminde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, "Biz bu kararı tanımıyoruz" dedi.Hatip Dicle'nin YSK tarafından milletvekilliğinin dü

Koçali: Kararı tanımıyoruz
Paylaş


Hatip Dicle'nin YSK tarafından milletvekilliğinin düşürülmesini protesto etmek için yolu trafiğe kapatan yurttaşların eylemi sona erdi. Öğle saatlerinden itibaren sıcak havaya rağmen BDP Yenişehir İlçe binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, YSK'nin kararını protesto etti. Eylemin devam ettiği sıralarda DTK Daimi Meclis toplantısının sona ermesinin ardından BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, Blok'un Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Altan Tan, Van Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Blok'un Dersim milletvekili adayı sanatçı Ferhat Tunç da BDP İlçe binası önüne geldi. "Amed sizinle gurur duyuyor" sloganları ile karşılanan BDP ve Blok milletvekilleri yurttaşları selamladı. "Özgürlük mahkumları" şarkısı ile seçim otobüsüne çıkan sanatçı Ferhat Tunç, kısa bir konuşma yaptı. Halkın özgürlük ve demokratik iradesini engelleyenlerin savaşı dayattığını belirten Tunç, "Ama biz artık bu topraklarda şiddetin ve savaşın bir çözüm olmadığına inandık ve 36 tane vekilimizi seçtik. Şimdi devlete sormak lazım, ayıptır utanın daha ne istiyorsunuz. Bu sorunu parlamento zemininde çözmesi için 36 vekil tayin ettik. Halkın iradesine saygı gösterin. Bizim için demokratik direnişin vazgeçilmez olduğuna inanıyorum. Demokratik direnişi örgütlemenin zamanıdır" dedi.

'HİÇ KİMSE HALKIN İRADESİ ÖNÜNDE DURAMAZ'

Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Koçali, YSK'nın Dicle ile ilgili verdiği karara dikkat çekerek, "Biz bu kararı tanımıyoruz" dedi. Seçim barajını yıktıklarını, polis ablukası altındaki sandıkları da aşarak 36 vekil seçtiklerini belirten Koçali, "Hiç kimse halkın iradesi önünde duramaz. Her zaman kazanan biz olduk" dedi. "Bu karar hukuki değil, siyasidir, ahlaki ve vicdani değildir" diyen Koçali, "Hakkımızı sokaklarda arayacağız. Sokaklardan evlere gitmeyeceğiz. Hatip arkadaşımızı Meclis'e gönderene kadar evlerimize gitmeyeceğiz. Mesele sadece bir arkadaşımızın vekilliğinin düşmesi değildir. Bunlar imha ve inkarda ısrar ediyor. Biz de bunu boşa çıkarcağız" diye konuştu. "Ya hep beraber ya hiçbirimiz" diyen Koçali, Meclis'in tatile gireceğine dikkat çekerek, "Bizim beklemeye tahammülümüz yok. Ya çözeceksiniz ya da biz çözeceğiz" dedi.

'HALKIMIZ OYUMUZU ÇALARAK KOLTUĞA OTURANLARI MEŞRU GÖRMEMELİDİR'

Daha sonra konuşan Blok'un Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Seyid Rıza'nın idam sehpasına giderken söylediği, "Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu; ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun" sözü ile konuşmasına başladı. "Bu direnişiniz onlara dert oldu. Zehir zıkkım olsun inşallah" diyen Tan, "Kürtlere 'niye dağa çıktınız, gelin demokratik kanallar var. Silahları bırakın Ankara'ya gelin Meclis'te bu sorunu çözelim' diyorlardı. Siz inandınız mı, hayır. Biz de zaten inanmadık, dedik ki, bir tecrübe kazanalım" diye konuştu. Tan, Dicle ile ilgili karardan birinci dereceden Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sorumlu olduğunu söyledi. Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesinin ardından AKP'li adayın mazbatasını almasına sert tepki gösteren Tan, "Halkımız oyumuzu çalarak koltuğa oturanları meşru görmemelidir. AKP'li vekiller bunu kınamalı, yapamıyorlarsa istifa etmeliler" çağrısında bulundu.

OTURMA EYLEMİ SONA ERDİ

Açıklamaların ardından BDP Eş Genel Başkanı Koçali ile Blok vekillerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi Gevran Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık caddeyi trafiğe kapatarak oturma eylemine geçerken, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Katil AKP", "Biji Serok Apo" ve "PKK halktır halk burada" sloganları attı. Cadde üzerinde uzun süre devam eden oturma eyleminin ardından kitle eylemine son verirken, protesto gösterilerinin yarın da devam edeceği belirtildi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kaldığımız yerden ama daha da büyüyerek!

SONRAKİ HABER

İstanbul'daki YSK protestosuna polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...