18 Mayıs 2014 06:00

Bazıları göçüğün altında kalacak...

"Kimisinin çizmesi görünüyor, kimisinin eli. Koca koca taşlar yığılmış. Üstüne bir de küllü su basıldı. Bazıları göçüğün altında kalacak...” Soma AŞ’ye ait Işıklar ocağında kepçe operatörü olarak çalışan bir işçi gördüklerini bu şekilde anlatıyor.

Bazıları göçüğün altında kalacak...
Paylaş

Vedat YALVAÇ
Soma


"Kimisinin çizmesi görünüyor, kimisinin eli. Koca koca taşlar yığılmış. Üstüne bir de küllü su basıldı. Bazıları göçüğün altında kalacak...”

Soma AŞ’ye ait Işıklar ocağında kepçe operatörü olarak çalışan bir işçi gördüklerini bu şekilde anlatıyor. Bakan Taner Yıldız’ın “18 kişi madenden çıkarılamadı” dediği gün madende bir yangın çıktı ve içerideki tahtalar yandığı için göçük oluştu. Kepçe operatörü bir işçi de diğer arkadaşlarıyla beraber yangını söndürmek için gelmiş.

POSA İŞÇİLERİN ÜZERİNE AKMIŞ

Gördüklerinden dolayı psikolojisinin bozulduğunu söylüyor işçi: “İçeride bir galeride çıkan yangından dolayı tahkikat tahtaları yandığı için yukarıdaki posa (kömür, toprak, taş) aşağıya akmış. İşçilerin üzerine akmış. Biz de içeri girerken büyük korkular yaşadık” Bu posanın kaldırılmasının 10 günü bulacağını belirten işçi göçüğün altında cesetlerin kaldığını da söylüyor: “Bazılarının çizmesi görünüyor, kimisinin eli. Koca koca taşlar yığılmış. Üstüne bir de küllü su basıldı yangının söndürülmesi için. Küllü su beton etkisi yaratıyor. Bazı işçiler illa bu göçüğün altında kalacaklar. Hepsinin çıkarılması mümkün değil”

ASIL YERE İNİLMEDİ

Soma’ya ait 4 ocak olduğunu söyleyen işçi, “İçlerinde en iyisi Işıklar Ocağı. Eynes’de bulunan bu ocakta kontrol yapılmadı. Taner Yıldız’ın kontrolünü yaptığı, teknolojisi iyi dediği ocak Işıklar Ocağı. Arabalarla girip çıktılar. Asıl yere de inilmedi” dedi.
Ayrıca çıkardığı egzoz dumanından dolayı olmaması gerekirken, aşağıda 11 adet kepçenin olduğunu da belirtti.
Yine madenden çıkan başka bir işçi, “Bir galeride yangın çıktı. Soğutma sistemi yapıyorduk. Bastığımız soğuk küllü su sıcak olarak aşağı dökülüyordu. İçerisi çok sıcak. Her şey yanmış” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten direnişteki işçilere ziyaret

SONRAKİ HABER

Oğlu Başbakan tarafından dövülen Ali Ö: Ne ev bıraktılar ne araba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa