17 Mayıs 2014 22:23

Kozağaçlı: Dövüldük diye dayanışmadan vazgeçmeyeceğiz

Soma'da gözaltına alınan ÇHD üyesi avukatlar, öğretmenler, mühendisler ve insan hakları savunucuları serbest bırakıldı.

Kozağaçlı: Dövüldük diye dayanışmadan vazgeçmeyeceğiz
Paylaş

Eda YILDIRIM
Soma

Soma'da gözaltına alınan ÇHD üyesi avukatlar, öğretmenler, mühendisler ve insan hakları savunucuları serbest bırakıldı. Maden faciasını takip etmek üzere kurulan Soma için Adalet Komisyonu Çalışmaları kapsamında Soma’ya gelen ve aralarında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da olduğu 36 kişi polis tarafından Eğitim Sen Soma İlçe Temsilciliği önünde yaka paça darp edilerek gözaltına alındı.

Saatlerce ters kelepçeyle Linyit Spor Salonu’nda gözaltında tutulan ve sağlık muayenelerinin ardından serbest bırakılan 36 kişi Eğitim Sen Soma Temsilciliğinde açıklama yaptı. Burada konuşan Kozağaçlı, “Bizler Somalıyız. Somalılar için birlikte çalışacağız. Soma halkını darp eden polis bugün de avukatları, sanatçıları, mühendisleri, buraya gelen insan hakları savunucularını dövdü diye biz Soma halkıyla dayanışmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kozağaçlı gözaltılar ve darp ile ilgili gerekli yargı sürecini de başlatacaklarını söyleyerek şöyle devam etti:”İşçilerin katilleri ellerini kollarını sallayarak açıklama yapıyor. Biz ise kaldırımda dururken hukuksuz şekilde gözaltına alınıyoruz. Bize bunu yapan polisler, “10 gündür evimize gitmiyoruz. Camide yatıyoruz” diye sızlanıyor. Biz de onlara hakkınızı savunun, amirlerinize ve hükümetinize bir şey söyleyin dedik”.  

Polisin sızlanmalarının, Soma halkının darp edilmesi ve  gerçeklerin saklanmasının gerekçesi olamayacağına  vurgu yapan Kozağaçlı, “Mülki ve idari amirler ve iktidar temsilcileri Soma halkına eziyet etmekten vazgeçsin” dedi. Platform olarak tek amaçlarının Soma halkına gerçekleri anlatmak ve dayanışmak olduğunu ekleyen Kozağaçlı, Soma'da yakınlarını kaybedenlerin açacağı tazminat davalarına Soma Barosunun ücretsiz avukatlık hizmeti sunacağını yine ÇHD olarak da ceza davalarının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
Kozağaçlı yakın zamanda da Soma’da yaşanan ölümlere ilişkin kesin sayı vereceklerini kaydetti.  Kozağaçlı’nın ardından konuşan gözaltına alınan öğretmenlerden Ayşegül Ersoy ise, dedesinin de maden işçisi olduğunu belirterek, “30 senedir Soma’da öğretmenim. Buradaki çoğu insanın öğretmeniyim” dedi. Beden eğitimi öğretmeni olduğunu söyleyen Ersoy, çalıştığı okulun spor salonunda gözaltında bekletilmesinin de farklı bir tesadüf olduğunu söyledi.

'SOMA BEŞ MÜHENDİSİN ÜZERİNE YIKILAMAZ'

Gözaltına alınan Halkın Mühendis Mimarları üyesi Barış Önal ise, Soma’daki facianın madende yaşamını yitiren beş mühendisin üzerine yıkılamayacağını, madenin kapasitesinin üzerinde çalıştırılmasından kaynaklı madende katliamın yaşandığını söyledi. Gözaltına alınmalarıyla da ilgili konuşan Önal, polisin Soma halkını günler öncesinden kendilerine karşı kışkırttığını belirterek şöyle konuştu: “Yüzlerce insanın Soma’ya gelmemesinin nedeni polis terörüdür. Beyaz Saray önünde bile Soma için açıklama yapılıyor ama Soma'da yapılamıyor.”

Gözaltına alınan öğretmenlerden Ali Sait Sürül ise, polisin parmağıyla göstererek rast gele gözaltı yaptığını belirtti.    
 

ÖNCEKİ HABER

İsveçli sendikacılar: Soma\'da yaşananlar mazur görülemez

SONRAKİ HABER

Soma katliamı Bielefeld\'de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...