18 Mayıs 2014 06:00

Tarih ile hayat Odunpazarı’nda birleşir

Bir rivayete göre Eskişehir'e yerleşmeyi düşünen ilk halk Odunpazarı ve şimdiki Porsuk Çayı'nın olduğu bölgeye birer koyun ciğeri asarlar. Hangisi çok dayanırsa orayı yerleşim bölgesi seçeceklerdir. Odunpazarı’ya asılan ciğer daha geç bozulur ve ilk yerleşim burada başlar.

Tarih ile hayat Odunpazarı’nda birleşir
Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir


Tarihi Odunpazarı Evleri, Kent Park,  Sazova Parkı, Firig Vadisi, Porsuk Çayı… Eskişehir’e bir gün yolunuz düşerse görmeden, gezmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında geliyor.  Eskişehir gezilecek yerler konusunda Anadolu’nun en zengin kentlerinin başında geliyor. Son yıllarda gelişen ve güzelleşen şehirde gezip görebileceğiniz birçok yer var. Başta Tarihi Odunpazarı Evleri olmak üzere şehrin birbirinden güzel parkları, müzeleri ve turistik yerleri gezginlerin beğenisini alacaktır. Tarih-kültür dendiğinde kuşkusuz herkesin aklında Tarihi Odunpazarı Evleri gelir. Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı’nda yer alan bu evler, şehrin sakinlerine de konut olmuştur. Bir rivayete göre Eskişehir’e yerleşmeyi düşünen ilk halk Odunpazarı ve şimdiki Porsuk Çayı’nın bulunduğu bölgeye birer koyun ciğeri asarlar. Hangisi çok dayanırsa orayı yerleşim bölgesi seçeceklerdir. Odunpazarı’na asılan ciğer daha geç bozulur ve ilk yerleşim burada oluşur. Böylece Odunpazarı’na yerleşim başlar. Odunpazarı Evleri’ni gezmek istediğiniz de sokaklarda yokuş boyunca sıra sıra dizilmiş ahşap süslemeli, cumbalı evleri göreceksiniz.

LÜLETAŞI İŞLEYEN ATÖLYELERİNİ GEZMEYİ UNUTMAYIN

Odunpazarı evlerini gezmek amaçlı giden herkesi öncelikle Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı aslına uygun yeni evler karşılar. Bir sokağa girip gezmeye başladığınızdaysa eski ama aslına uygun olarak restorasyondan geçmiş evleri görürsünüz. Fakat ilerleyip de yıkılmaya yüz tutmuş evleri görünce de insanı bir hüzün kaplıyor. Odunpazarı’nda gezerken gözünüze çarpacak başka bir detaysa, lületaşı işleyen ustalardır. Odunpazarı bölgesinde birçok tarihi evin alt katında ufak atölyeleri bulunan lületaşı ustaları, işlenebilir lületaşının kaynağı olan Eskişehir’de zanaatlerini ortaya koyuyorlar.  Çok hafif ve gözenekli olan lületaşı kurutulduktan sonra tekrar neme veya herhangi bir gaza maruz kalırsa bu nemi veya gazı büyük ölçüde emiyor. Tekrar kururken de bu nemin veya gazın içindeki artıkları bünyesinde tutuyor. Bu temel özelliği dolayısıyla çok uygun bir pipo malzemesi olan lületaşı,  yaklaşık 300 yıldır büyük ölçüde dünyanın en kıymetli pipolarının yapımında kullanılıyor. Odunpazarı’nı gezerken bu lületaşı atölyelerini gezmeyi unutmayın.

CAM VAZOLARIN NASIL YAPILDIĞINI GÖREBİLİRSİNİZ

Odunpazarı evlerinin olduğu bölgede, dikkatinizi çekecek diğer yapı ise Kurşunlu Camii ve külliyesi. Bu külliye, Osmanlı’nın en tanınmış birkaç minyatür ustasından biri olan Matrakçı Nasuh’un, Kanuni’nin Irak seferi sırasında 29 Aralık 1536 yılında çizdiği Eskişehir minyatürünün en göz alıcı yapısını oluşturuyor. Kurşunlu Camii ve Külliyesi, 1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Avlusunda bir şadırvan, sağ tarafta menzilhane, sol tarafta aşhane ve kervansaray ortada cami ve caminin arkasında medrese odaları ve Mevlevihane bulunmaktadır. Arkada ise son Mevlevi Şeyhi Hacı Hasan Dede ve ailesine ait kabirler bulunmaktadır. Ayrıca külliye bahçesinde Lületaşı Müzesi ve cam müzesi bulunuyor. Cam müzesini gezerken, cam vazoların, kolyelerin nasıl yapıldığını görme imkanı da buluyorsunuz.

ÖNCEKİ HABER

Batı Antarktika, geri dönüşü olmayan noktada

SONRAKİ HABER

Evlatlar babalarını anlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...