17 Mayıs 2014 18:03

Karadon'da ölen 30 madenci anıldı

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010’da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 maden işçisi, facianın 4’üncü yıl dönümünde ocak önünde anıldı. Soma’daki faciayla acıları yeniden tazelenen madenciler, törende büyük üzüntü yaşadı.

Karadon\'da ölen 30 madenci anıldı
Paylaş

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010’da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 maden işçisi, facianın 4’üncü yıl dönümünde ocak önünde anıldı. Soma’daki faciayla acıları yeniden tazelenen madenciler, törende büyük üzüntü yaşadı.

Yerin 540 metre altında üretim öncesi hazırlık çalışması yaparken yaşanan faciada ölen taşeron firma Yapı-Tek’te çalışan 30 maden işçisi için ocak önünde sabah saatlerinde  anma töreni düzenlendi. Yakalarına, “17 Mayıs’ı unutmadık” kokartlarını takan işçiler, hem ölen 30 arkadaşları, hem de Soma’da hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulundu.

MADENCİLİKTE KÂR HESABI YAPILAMAZ

Törende konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, maden sektöründe taşeronlaşmanın getirdiği iş kazalarına dikkat çekti. Yer altında taşeronlaşmanın başladığı 2004 ve 2005 yıllarından itibaren eylemlerle uyarılar yaptıklarını, ama taşeronlaşma politikasında hükümetin ısrarcı olduğunu vurgulayan Uludağ, şunları söyledi  “Yeraltı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade ettik. Soma’da facianın yaşandığı şirket de aynı dönemde ihaleye girerek üretim işini almıştı. Ve bu, ‘Soma modeli’ diye başta sendikamız olmak üzere bir çok yerde dayatma olarak karşımıza çıkarıldı. Ama biz baştan itibaren madenciliğin maliyet ve kâr hesabıyla yapılabilecek bir iş olmadığına dikkat çekiyoruz.”

UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI

Taşeronların, kâr etmeyi ön plana alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden ödün vereceğini, eğitimsiz, güvencesiz işçi çalıştıracağı uyarılarında bulunduklarını hatırlatan Uludağ “Ama ısrarla taşeronlaşmayı sürdürdüler. Bu yaşanan faciaların tümü bundan kaynaklanıyor. 13 Mayıs’ta Soma’da tüm halkımızın yüreğini yakan bir taşeron felaketini daha yaşadık. Büyük bir acı içindeyiz. Bizi dinlemeyenler, Karadon’da, Kozlu’da, Soma’daki facialarla sarsıldılar. Uyarılarımız dikkate alınsaydı bu facialar yaşanmayacaktı. Göz göre göre gelen bu faciaları yaşamak istemiyoruz. Bu iş cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz.”

4. YILDIR SONUÇLANMAYAN DAVA

30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciasıyla ilgili açılan ceza davası, patlamanın 4’üncü yıl dönümünde hâlâ sonuçlanmadı. Faciadan 1.5 yıl sonra 6 Aralık 2011’de, şu anda TTK Genel Müdür Yardımcısı olan dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse’nin de aralarında bulunduğu 28 kişi hakkında, ‘Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçlamasıyla dava açıldı. 28 sanığın 15 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılandıkları 2’nci Ağır Ceza Mahkemesindeki dava, facianın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen sonuçlanmadı. (ZONGULDAK)

ÖNCEKİ HABER

Selma Irmak: Ölümün rengi olmaz, acı aynı

SONRAKİ HABER

Özdil’in Roboskî sendromu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...