17 Mayıs 2014 11:26

4 yıl önce ölen 30 madenci anıldı

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 maden işçisi için yapılan anmada konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, 'Uyarılarımız dikkate alınsaydı bu facialar yaşanmayacaktı' dedi.

4 yıl önce ölen 30 madenci anıldı
Paylaş

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 maden işçisi, facianın 4'üncü yıldönümünde ocak önünde anıldı. Soma'daki facia ile acıları yeniden tazelenen madenciler, törende büyük üzüntü yaşadı.

Yerin 540 metre altında üretim öncesi hazırlık çalışması yaparken yaşanan faciada ölen taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi için ocak önünde saat 07.30'da anma töreni düzenlendi. Törene, grizu faciası sırasında Karadon Müessese Müdürü olan TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ ile gece vardiyasından çıkan işçiler ve gündüz ocağa girecek işçiler katıldı.

Soma'da yaşanan facia nedeniyle 4 yıl önce yaşadıkları acılar yeniden tazelenen maden işçileri, törende büyük üzüntü yaşadı. Yakalarına, '17 Mayıs'ı unutmadık' yazısı takan işçiler, hem ölen 30 arkadaşları, hem de Soma'da hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulundu.

'İŞ CİNAYETLERİNİN SON BULMASINI İSTİYORUZ'

GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, konuşmasında maden sektöründe taşeronlaşmanın getirdiği iş kazalarına dikkat çekti. Yer altında taşeronlaşmanın başladığı 2004 ve 2005 yıllarından itibaren eylemlerle uyarılar yaptıklarını, ama taşeronlaşma politikasında hükümetin ısrarcı olduğunu vurgulayan Uludağ, şöyle konuştu:

"Yeraltı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade ettik. Soma'da facianın yaşandığı şirket de aynı dönemde ihaleye girerek üretim işini almıştı. Ve bu, 'Soma modeli' diye başta sendikamız olmak üzere bir çok yerde dayatma olarak karşımıza çıkarıldı. Ama biz baştan itibaren madenciliğin maliyet ve kar hesabıyla yapılabilecek bir iş olmadığına dikkat çekiyoruz. Taşeronların, kar etmeyi ön plana alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden ödün vereceğini, eğitimsiz, güvencesiz işçi çalıştıracağını savunduk. Ama ısrarla taşeronlaşmayı sürdürdüler. Bu yaşanan faciaların tümü bundan kaynaklanıyor. 13 Mayıs'ta Soma'da tüm halkmızın yüreğini yakan bir taşeron felaketini daha yaşadık. Büyük bir acı içindeyiz. Bizi dinlememeyenler, Karadon'da, Kozlu'da, Soma'daki facialarla sarsıldılar. Uyarılarımız dikkate alınsaydı bu facialar yaşanmayacaktı. Göz göre göre gelen bu faciaları yaşamak istemiyoruz. Bu iş cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İTÜ\'de işgal sonuç verdi: Gürkan\'ın üyeliği iptal edildi

SONRAKİ HABER

\'AKP, sorumluluğu ölmüş müdüre yıkmaya çalışıyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...