17 Mayıs 2014 11:16

İTÜ'de işgal sonuç verdi: Gürkan'ın üyeliği iptal edildi

Soma’daki maden faciasını protesto etmek için, İTÜ Maden Fakültesi’ni işgal eden öğrencilerin eylemi sonuç veriyor. Soma Holding patronları Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiği açıklandı. Öğrenciler saat 14.00'de açıklama yapacak...

İTÜ\'de işgal sonuç verdi: Gürkan\'ın üyeliği iptal edildi
Paylaş

Soma’daki maden faciasını protesto etmek için, İTÜ Maden Fakültesi’ni işgal eden öğrencilerin eylemi sürüyor. Öğrencilerle dün saat 22.00 sıralarında İTÜ Genel Sekreteri Tayfun Kindap ile birlikte görüşen İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, dekanlık tarafından, Soma Holding patronları Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiğini açıkladı.  

ÖĞRENCİLER NE İSTİYOR?

İTÜ'de işgal eylemi yapan işçiler taleplerini şu şekilde sıralamıştı: "Soma'daki olaylar Tüm Türkiye'nin yüreğine düşen bir ateş. Üniversite'nin rektörlüğü ve dekanlığı Soma'daki patronlarla işbirliği yapıyor. Bizim bu işgali yaparken birçok talebimiz vardı. Bunlardan ilki üniversitenin Soma Holding ile ilişiğinin kesilmesiydi. Akademik Danışma Kurulu'ndan Soma Holding ile üniversitenin ilişkisinin kesildiğine dair söz aldık. Ancak bununla ilgili halen yazılı ve imzalı bir metin elimize ulaşmadı. Bunun dışında bizim birçok talebimiz var. İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Orhan Kural'ın 'Madenciler tatlı öldü' sözünü söyleyen birisinin üniversitemizden istifa etmesini istiyoruz. Ayrıca burada işgale katılan bütün arkadaşlarımızın Soma'yı savundukları için hiçbir şekilde soruşturma açılmamasını istiyoruz. Bir diğeri ise İTÜ'de bulunan taşeron sisteminin tamamen terk edilmesi. Biz taleplerimizin arkasındayız. İşgalimize devam edeceğiz. İTÜ Rektörlüğü'nden ve dekanlığından resmi yazı yazılana kadar da direnişimizi sürdüreceğiz"

ORHAN KURAL ÖZÜR DİLEDİ

İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Anabilim Dalı ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, kendi resmi internet sitesinden özür metni yayınladı.
Kural'ın yayınladığı 'özür' metni şöyle:
"Ben sadece karbonmonoksitin bilimsel gerçeklerini anlatmaya çalışmıştım. Daha önce de açıkladığım gibi tamamen yanlış anlaşıldım. Tüm İTÜ Ailesi'nden ve tüm öğrencilerimden özür dilerim. Prof. Dr. Orhan Kural"

İŞGALE DESTEK ÇAĞRISI

Öte yandan işgal eylemine devam eden öğrenciler fakülte önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Taksim Dayanışması, Kent Savunmaları, TMMOB, Eğitim Sen ve çok sayıda öğrencinin de destek verdiği açıklamada, "Soma'nın katili AKP", “AKP'den hesabı gençler soracak", "Üniversite ayağa Soma'nın hesabını sormaya" pankartları açıldı. Açıklamada sık sık, "Soma'nın katili Roboski'nin faili", "AKP'den hesabı gençler soracak", "Soma işçisi onurumuzdur" sloganları atıldı. Direnişte olan öğrenciler açıklama öncesi Soma faciasında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Öğrenciler adına yapılan açıklamada Soma Holding'in patronları Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu'nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verilmesi noktasında taleplerinin sözlü olarak kabul edildiği, fakat bunun resmi olarak hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. İşgali gerçekleştirerek yaşanan katliama ortak olmadıklarını ve üniversitelerinin de bu insanlık suçuna alet edilmeyeceğini belirtildiği açıklamada, Roboski, Reyhanlı ve Soma'daki katliamların faillerinin cezalandırılması için mücadele edecekleri kaydedildi. Öğrenciler talepleri resmi olarak kabul edilinceye kadar direnişlerine devam edeceklerini ve işgallerin meşru olduğunu belirterek, tüm üniversiteleri işgale destek vermeye çağırdı.

Fakülteyi işgal eden öğrenciler fakülte duvarlarına, "Kürdistan'dan Soma'ya her yer direniş", "İçeride katil hocalar var", “Soma'nın ateşi AKP'yi yakacak" sloganları yazıldı. Öğrenciler amfileri de "kolektif yaşam” odalarına çevirdi.

Öğrenciler düzenledikleri forumla işgal eylemine devam ediyor. (DHA)

Soma için, Maden fakültelerini işgal ettiler

ÖNCEKİ HABER

Grup Yorum, konseri iptal edip anma düzenledi

SONRAKİ HABER

4 yıl önce ölen 30 madenci anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...