17 Mayıs 2014 06:00

Dumanı gören işçiler birbirleriyle helalleşti

Soma Kömürleri AŞ’de meydana gelen kazadan sağ kurtulan İşçi Bayram Çakın, kaza anını ve nasıl kurtulduğunu anlattı. 33 yaşındaki Çakın, 9 yıldır madende çalışıyor.

Dumanı gören işçiler birbirleriyle helalleşti
Paylaş

Emine UYAR
Soma


Soma Kömürleri AŞ’de meydana gelen kazadan sağ kurtulan İşçi Bayram Çakın, kaza anını ve nasıl kurtulduğunu anlattı. 33 yaşındaki Çakın, 9 yıldır madende çalışıyor. 13 Mayıs günü meydana gelen kaza sırasında H panosunda çalışan Çakın, 14.50 sularında kaza olduğu haberini aldıklarını ve dumanı gördüklerini belirtti. Her iki yönden duman arasında kaldıklarını söyleyen Çakın, amirlerinin korkudan bayıldığını ve dumanın etrafı sardığını gören işçilerin birbirleri ile vedalaştığını anlattı. Çakın madenlerdeki güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istediklerini söyledi.  

MASKE 45 DAKİKA KORUDU HERKES FENALAŞMAYA BAŞLADI

Kaza olduğu haberini alır almaz yürümeye başladığını belirten Çakın, o esnada bir amirin “Duman var yukarı gitmeyin” dediğini belirtti. “Zaten dumanın arasında kalmışız. Gürültü falan duymadık o arada ben zaten dışarı çıkıyordum. Duman önümüzde rastlayınca biz durduk” dedi. O gün sabah 7.30’da madene girdiklerini belirten Çakın çalıştıkları yerin 2.5-3 km. ileride olduğunu belirtti. “Sonra maskeleri taktık. Yarım saat- 45 dakika bizi gazdan korudu. Sonra ‘mekanize’ dediğimiz bir yer var. 150-200 metre bir boşluk varmış, havası temizmiş oranın. Burada 1.5 saat barındık. Sonra mekanize ayağının içine gidince duman da arkamızdan geldi. Araya sıkıştık. Önde zaten duman vardı, arkadan da gelince arada sıkıştık. Sonra herkes fenalaşmaya, can çekişmeye başladı. Sonra Işıklar’ın (şirketin diğer ocağı) Müdürü Barbaros Bey geldi. ‘Duman biraz hafifledi arkadaşlar’ dedi. O sırada yukarı çıkmaya çalıştım. Toplam 150 kişi idik” dedi.

‘700-800 İŞÇİ VARDI’

Tam sayısını bilmediğini ama içeride 5-6 pano olduğunu belirten Çakın “Biz H panosunda idik sonlarda. İşçi sayısı gündüz vardiyasında biraz fazla oluyor. 750-800 civarı olabilir işçi sayısı” dedi. Çakın, madende sigortasız işçi çalışmadığını sözlerine ekledi.

Çakın, “Barbaros beyle birlikte çıktık. O da zaten nefes nefese kalmıştı. Kendini zor götürüyordu. Ben de onunla birlikte çıktım. Orada zaten hava temizmiş, otura otura çıkardım onu. 2 kilometre yürüdük. Saat 22.30-23.00 sıralarıydı, dışarıya çıkışımız. 3-4 kişi biz çıktık. Arkamızdakileri de kurtarma ekibi çıkarmış” dedi.

Diğer işçi arkadaşlarının baygın oldukları için çıkamadığını belirten Çakın, herkeste sadece bir tane maske olduğunu ve maksimum 45 dakika idare ettiğini dile getirdi. Emniyetten sorumlu üç-dört amirin, korkudan bayıldığını belirten Çakın, “Olaya hiçbir şekilde müdahale edilemedi arkamızda da önümüzde de duman vardı. 100-150 metrelik temiz bir yer vardı oraya sıkıştık hepimiz. Herkes kendi can derdine düştü. Bayılan amirlerin vefat ettiğini duydum” dedi. Evli ve bir çocuk babası Çakın işe girerken kendilerine 3 gün eğitim verildiğini belirtti. İşçilerin düz işçi olarak başladığını yedek, usta diye kademelerin bulunduğunu 1800 lira maaş aldığını söyledi.

‘İŞÇİLERİN YÜZDE 90’I BORÇLUDUR’

3 km derinlikte çalıştıklarını anlatan Çakın ocakta 2 yerden çıkış olduğunu ancak duman her yere dağılınca kaçma imkanlarının kalmadığını söyledi. “Biraz daha emniyetli olmasını  istiyoruz çalıştığımız yerlerin” diyen Çakın, yeraltında çalışanların yüzde 90’ının borçlu olduğunu mecburiyetten çalıştıklarını anlattı. Çakın aynı ocakta 5-6 ay önce de bir işçinin göçük altında kalarak yaşamını yitirdiğini söyledi. Çakın, dumanı gördüklerinde herkesin bir biri ile vedalaşıp, helalleştiklerini anlatarak,  “Bazıları o an bayıldı” diye belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Soma\'ya giden Hak-İş Başkanı\'na \'ne diyelim?\'

SONRAKİ HABER

Şehit demeyin, katliam yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...