16 Mayıs 2014 19:38

'5-6 sene sonra cenazelerimizi kömür olarak satacaklar'

Soma'da yaşanan maden katliamı sonrası herkes konuşsa da en az işçilerin sesi duyuluyor. Somalıların aktarımına göre içeride hâlâ 150-200 işçi var. Ölü sayısı 400'ü geçiyor. Bir işçi "Kül basacaklar 5-6 sene sonra aynı ocağı bizim cesetlerimizle birlikte devlete kömür olarak geri verecekler" diyor.

\'5-6 sene sonra cenazelerimizi kömür olarak satacaklar\'
Paylaş

Soma'da yaşanan maden katliamı sonrası herkes konuşsa da en az işçilerin sesi duyuluyor. Evrensel ve Hayat TV İzmir Temsilcisi Emine Uyar, mikrofonu bir kez daha Somalılara uzattı. Hayat TV'de canlı yayınlanan röportajda doğma büyüme Somalı olduğunu söyleyen Hazar Temizlik Şirketi çalışanı Erkan Gündüz, "İçeride hala 150-200 işçimiz var" diyor.

İşte Erkan Gündüz'ün anlattıkları

"Doğma büyüme Somalıyım. İçeride 150-200 işçimiz kaldı bacada. Bunun ağzına kül döküp işçileri orada bırakmayı düşünüyorlar. Burada basın toplantısı, teftiş yapıyorlar hepsi yalan. 284 cenaze var diyorlar. Hayır öyle bir şey yok. En az 400-500. 780 kişi içeride kaldı. 284 işçinin ölmesi normal mi? 500 kişi kaçabilir mi oradan? Öyle bir şey yok.

Niye böyle diyorlar? Pastadan paylarını mı alıyorlar. Belediye başkanının arabasını Soma Kömürleri aldı. Karısı belediye meclis üyesi oldu. Ramazan Doğru belediyeyi yemliyor. Emniyet Müdürlüğüne araba aldı. Niye? Pastayı herkesle paylaşarak rahat yiyebilmek için. Ramazan Doğru paltosunu giyior, sanki mafya babası. En lüks yerde. Bu adam işin başında durmuyır. İşçiyi müdürleri teftiş etmiyor. Madenciyi düşünmüyor, kendini düşünmüyor. Canı bu kadar ucuz mu? 4 çocuğu olanlarımzı var. Hiç evlenmemiş olanlarımız var...."

Tanju Sal: Maden sektöründe çalışıyorum., özel sektör. 2 bin lira alıyoruz ama burnumuzdan geliyor. Yalan söylüyorlar. 787 işçi vardı aşağıda. Bir de vardiya değişimi diyorlar, 887 işçi. Benim amcam orada vefat etti. "300 ölü, 18 kişi de yeraltında" diyorlar. Geri kalanlar nerede? Yaralı hiç yok. Yaralı dedikleri ne biliyor musun? Kurtarma ekibi giriyor. Karbonmonoksit olduğu için 5-10 dakika duruyor, zehirlenip çıkıyor. Hoop alkış. Yalan söylüyorlar. Oradan sağ çıkan yok. Şu anda benim mühendis arkadaşım bugün çıktı. Tabuta koyamadılar cenazesi şişmiş...

'TAŞERON YOK' AÇIKLAMASINA TEPKİ

Erkan Gündüz: Yeğenim var içeride Tayyip Şenlik; Kurtarmak için girmişler ama çekmişler, neden kül basmak için.  Enerji Bakanı geliyor, toplantı yapıyorlar. Taşeronluk yokmuş, ekip başlığı varmış. Böyle bir şey yok!

Ertuğrul Şahin, Muharrem Ermiş, Celalettin Atmış kim peki? Araştırsınlar. Bunlar taşeron. Bunlar son model arabasına biniyor, geziyor. Bunlar işçinin başında bile değil. İşçinin canının kıymetini hiç kimse düşünmüyor. Herkes cebinin, lüksün peşinde. Madenciyi düşünen yok. Niye işçilerimizi çıkarmıyorlar? Bu aileler mezarın başında niye dua etmesin? Çocuk babasının mezarını niye bulamasın?

KÜL BASACAKLAR CENAZELERİMİZİ KÖMÜR DİYE SATACAKLAR...

Tanju Sal: Kül basacaklar 5-6 sene sonra aynı ocağı bizim cesetlerimizle birlikte devlete kömür olarak geri verecekler. Ben buna kızıyorum.

Erkan Gündüz: Cenazelerimiz orada biz kemiklerini sobada yakacağız. Bu hak mı, bu insanlık mı? Devlet insan hakkını koruyormuş. Nerede hani? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Liseliler Soma için yürüdü

SONRAKİ HABER

Bakan Yıldız\'dan yeni açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...