16 Mayıs 2014 15:59

İzmir'deki Roboski eylemi davasında savcı beraat istedi

İzmir'de geçen yıl aralık ayında, Roboski’de 34 kişinin ölümünün yıldönümünde yapılan basın açıklamasına katıldıkları için haklarında dava açılan 19 kişinin yargılanmasına başlandı. Savcı, ilk duruşmada 19 kişinin de beraatini talep etti. Hakim, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

İzmir\'deki Roboski eylemi davasında savcı beraat istedi
Paylaş

İzmir'de geçen yıl aralık ayında, Roboski’de 34 kişinin ölümünün yıldönümünde yapılan basın açıklamasına katıldıkları için haklarında dava açılan 19 kişinin yargılanmasına başlandı. Savcı, ilk duruşmada 19 kişinin de beraatini talep etti. Hakim, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuksuz yargılananlardan Sergen K., Umut T., Hacay Y., Yakup İ., Seda B., Dilek K., İdris Y., Abdülhakim B., Can S., Süleyman G. Y., Sercan Ü., Ruken B., Atilla D., Yesra G. ve avukatları ile tanık polis memurları katıldı.

Can S. savunmasında, belirtilen eyleme katıldığını, ancak polisin dağılma uyarısında bulunmadan aniden müdahalede bulunduğunu belirterek, "Ben polise direnmedim, kimseye de vurmadım" dedi.

İdris Y., dağılın uyarısı yapılmaksızın 5 polisin aynı anda kendisini dövdüğünü, ayakkabısının çıktığını, gözaltı boyunca ayakkabısız dolaştığını, polise direnecek gücünün olmadığığını söyledi. Seda B., ESP üyesi olduğunu, polise parti olarak demokratik haklarını kullanarak basın açıklaması yapıp dağılacaklarını söylemelerine rağmen çevik kuvvetin kendilerini darp edip sürükleyerek götürdüklerini, bir polisin saçlarından sürükleyerek götürdüğünü ve hakkında şikayetçi olduğunu ifade etti.

Hacay Y., “Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin savaş uçakları tarafından 34 Kürt yurttaşın katledilmesinin yıldönümü nedeniyle yapılan basın açıklamasına katıldım. Faillerin ve sorumluların ortaya çıkarılmasını istedim, halen de istiyorum. Yüzüme gaz sıkan polisleri görsem tanırım, kendilerinden de şikayetçiyim, ben polise direnmedim, kimseye de vurmadım" dedi.

Yesra G., tiyatrocu olduğunu, bir sanatçı duyarlılığıyla duygulandığını ve eyleme katıldığını, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış ifade, düşünme ve bunları ifade edebilme özgürlüğünü kullandığını söyledi.

Avukatlar olay tarihindeki mobese kamera kayıtlarının getirtilmesini talep etti. Avukat İmdat Ataş, dosyadaki suçun sabit olmadığını belirtip, “Yarısından fazlası çocuk olan 34 Kürt yurttaşın katli emrini verenler yargı karşısına çıkmamıştır, ancak protesto edenler yargılanmaktadır. Basın açıklaması yapar mıyız yapamaz mıyız tartışması sürerken polis saldırı düzenlemiştir. Mahkemenin derhal beraat kararı vermesini talep ederiz" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Göksel Eğridere, sanıkların ayrı ayrı anayasal haklarını kullandıklarını, suç oluşmadığını, memura mukavemet suçunun da unsurları itibariyle oluşmadığını kaydederek, sanıkların ayrı ayrı beraatleri yönünde mütalaa verdi.

Hakim Hasan Çelik, avukatlar ve savcının, beraat kararı verilmesine ilişkin taleplerinin reddine, olay günü Konak Meydanı'nda bulunan mobese kayıtlarının istenmesine, Ali R. B. hakkında yargılamadan kaçtığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmasına, gelmeyenlerin bir sonraki celse hazır bulunmasına karar vererek duruşmayı erteledi. (İZMİR)
 

ÖNCEKİ HABER

Temizlik yaparken hastanelik oldu

SONRAKİ HABER

\'7 gün rapor aldı\' denilen Tekmeci Müşavir turp gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...