16 Mayıs 2014 15:16

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, suçu örtbas etmeye çalıştı

Soma’daki faciaya ilişkin açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, 'Şoförlerle ilgili bir önerge verilse, reddetsek ve iki TIR çarpışıp bir sürü insanı öldürse suçlu biz mi olacağız?' diyerek hükümeti facianın sorumluluğundan aklamaya çalıştı

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, suçu örtbas etmeye çalıştı
Paylaş

Soma’daki faciaya ilişkin açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, “Şoförlerle ilgili bir önerge verilse, reddetsek ve iki TIR çarpışıp bir sürü insanı öldürse suçlu biz mi olacağız?​” diyerek hükümeti facianın sorumluluğundan aklama telaşı içinde açıklama yaptı.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Çelik, “‘Başbakan marketin içinde yumruk attı’ diye servis edildi, sosyal medyada dolaştırıldı. Bu bir iddiadır” diyerek Başbakanın vatandaşı tokatlamasının gerçek olmadığını iddia etti. Çelik, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in bir vatandaşı yerde tekmelerken görüntüleri için ise “Bir tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün gerçeği saptamanız mümkün değildir. Yusuf Yerkel, yerde tekmelediği kimsenin kendisine saldırdığını, kendisini yaraladığını, 7 günlük rapor aldığına dair açıklama yaptı” diye konuştu. Çelik’in bu açıklaması sosyal medyada “Yusuf Bey ayağınız nasıl tekme atacak kadar iyileşti mi?​”, “Yerkel 7 gün rapor almış, tekmelediği kimsenin kendisine saldırdığı ve kendisini yaraladığı için. Şaka gibi” diye tepki topladı.

‘SORMAYALIM MI? SORGULAMAYALIM MI?​’


Firmanın ne kadar haklı ne kadar haksız olduğunun inceleme sonucu ortaya çıkacağını söyleyen Çelik, “Devlet buranın denetimini yapmakla mükelleftir. Onun ötesinde araştırmalar bittikten sonra kime ulaşırsa ulaşsın, kim kasıt içerisindeyse, yasaların hukuk devletinin gördüğü şekilde cezalandırılacaktır” diye konuştu.

Bu yangının nereden çıktığını konuşulabileceğini söyleyen Çelik, “Efendim bunu sormayalım mı, sorgulamayalım mı? Olup bitene kadar. Böyle bir şey söz konusu değil. Yangından sağ kurtarabildiğimiz insanları kurtaracağız, acımızı yaşayacağız” ifadelerini kullandı.  

HÜKÜMETTEN BAŞKA HERKES SUÇLU


Başbakanın Soma’ya gittiğinde iş riskine değindiğini hatırlatan Çelik suçlunun kim olduğunu açıklamak yerine ‘mesleğin kaderi’nde bunların olabileceğine benzer açıklamalar yaptı. Çelik’in sorumluluğu hükümetten başka herkese atan açıklamaları ise şöyle: “Madencilik inşaat ve kimya sektörü, riski en büyük olan sektörlerdir. En çok iş kazası olan mesleklerdir. Başbakanın söylediği şudur, eğer siz gemiciyseniz, sizin fırtınaya tutulmanız çok daha yüksektir. Siz askerseniz kurşuna hedef olma ihtimaliniz yüksektir. Kazalar minimize edilir. Ülkemizde demek ki hâlâ o seviyede değiliz. Başbakanın iş riskine temas etmesinden dolayı, bunu abartıp Başbakanın bu işi hafif gördüğü, insanların acılarını görmezlikten geldiği yönünden anlamak doğruyla yanlışla bağdaşamaz.” Çelik, ayrıca “Şoförlerle ilgili bir önerge verilse, reddetsek ve iki TIR çarpışıp bir sürü insanı öldürse suçlu biz mi olacağız?​” diyerek sorumluluğu hükümetin üzerinden attı.

‘SENDİKALARI SORGULAYIN’

Soma’da Başbakanı ve hükümeti protesto edenlerin hayatını kaybedenlerin yakınları olmadığını ileri süren Çelik şu ifadeleri kullandı: “Ekip ekip sağdan soldan toplanarak bunu yapıyorlar. Burada sendikaları sorgulayın. İş sağlığı konusunda medya kendisini sorgulayabilir mi? Kamu spotlarını bile yarasalar bile uyuduktan sonra yayınlayan bir çok TV kanalımızın olduğunu biliyor muyuz? Hayır ölümlü bir kaza meydana geldiği zaman, mal görmüş mağribi gibi buradan istismar malzemesi üretmekte üstümüze yoktur.”

‘BU MESELEYİ VANDALİZME...’

Başbakan Soma’ya gittiğinde yaşananları aktaran Çelik, “Soma’ya gitmiş Başbakana ve ekibine saldırmak, araçları, milletvekili araçları pert edildi. Bundan haberiniz var mı sizin? Acılı olan, babasını kaybeden insanlar böyle bir Vandallık içine girmez” diye konuştu. Bunun meseleyi Vandalizme getirmek olduğunu söyleyen Çelik, “Bu hangi hukuk sisteminde var” dedi. Çelik ayrıca, “Oraya gidenlere saldıracaksınız sonra ‘Başbakan şunu tokatladı’ diyeceksiniz, senaryolar yazacaksınız. Yazıktır günahtır” ifadelerini kullandı

VATANDAŞI TEKMELEYEN MÜŞAVİR 7 GÜNLÜK RAPOR ALMIŞ!


Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, madenin sahibinin açıklamalarına dair “Yaşam odası yok. Bu bir yasal sorumluluk değil miydi?​” sorusuna ise “Mevzuat açısından bir sıkıntımız olmadığını, bu işin uzmanlarına sorarak geldim” diye cevapladı.
“Yusuf Yerkel’in kendisi hakkında bir işlem yapacak mısınız? İstifasını isteyecek misiniz?​” sorusuna Çelik, “Bir tek fotoğraf karesinden yola çıkarak bütün gerçeği saptamanız mümkün değildir. Yusuf Yerkel, yerde tekmelediği kimsenin kendisine saldırdığını, kendisini yaraladığını, 7 günlük rapor aldığına dair açıklama yaptı” diye yanıtladı. Başbakan Erdoğan’ın vatandaşı tokatladığına dair soruya ise Çelik, “Taner Kurucan diye birisi iddia ediyor. Görüntü yok. Görüntü dediklerinizi ben de seyrettim. Ama Başbakanın etrafında olan yüzlerce insanın iddialarına itibar etmiyoruz. Bu size kalmış bir şey. Bunu geçiyorum” demekle yetindi.

'MADENİN SAHİBİ DEVLETTİR!

“Madene ruhsat verilmesi noktasında sorumlulukları var. Denetim sorumluluklarına vurgu yapmak yeterli mi?​”sorusuna ise Çelik şöyle yanıt verdi: “Türkiye’deki bütün madenlerin sahibi devlettir. İşletme hakkı özel sektöre verilir. Devlete ait olan bu kömür madenleri, bu milli varlıklar bunlar. Yer altı zenginliğimiz işte budur. Ya petroldür, ya kömürdür, ya diğer madenlerdir. Taşeron işçi çalıştırıldı. Firma diyor ki, alıp çalıştırıyoruz. Taşeron devlet için geçerlidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Jeoloji Mühendisleri Odası, Gürkan hakkında soruşturma başlattı

SONRAKİ HABER

Kadınlar Halime’nin davasına sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...