16 Mayıs 2014 14:45

'Soma'daki suç kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle işlenmiştir'

Uluslararası Sendikalar Federasyonu (DSF) Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, Başbakan Erdoğan'ın Soma katliamı hakkında yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Bu suç, kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle ve insan yaşamını önemsemeyen bir sistem yüzünden işlenmiştir" dedi.

\'Soma\'daki suç kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle işlenmiştir\'
Paylaş

Uluslararası Sendikalar Federasyonu (DSF) Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, Başbakan Erdoğan'ın Soma katliamı hakkında yaptığı açıklamaları eleştirerek, "Bu suç, kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle ve insan yaşamını önemsemeyen bir sistem yüzünden işlenmiştir" dedi.

Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin temaslarda bulunmak amacıyla Türkiye'ye gelen Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) Genel Serketeri Yorgos Mavrikos ve beraberindeki heyet, DİSK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona yaşamını yitiren maden işçilerinin anısına üzerine karanfiller bırakılan siyah bez asıldı. Toplantıya, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, DSF Genel Sekreter Yardımcısı Valentin Pacho, DSF Gençlik Sekreteri İlias Baltas, Yunanistan İletişim İşçileri (SETİP) Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Tüm katıldı.

'ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ'

Toplantıda ilk olarak söz alan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Soma'da yaşamını yitiren maden işçilerinin ailelerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. İşçilerin ölümüne kapitalizmin kâr hırsının neden olduğunu belirten Çerkezoğlu, buna karşı mücadele etme sözü verdi. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde emekçilerin iş bırakma eylemini hatırlatan Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun İzmir'de yapılan eylemler sırasında polis tarafından atılan gaz bombasından etkilendiğini, görme ve işitme kaybı yaşadığı bilgisini vererek hala hastanede olduğunu söyledi.

Çerkezoğlu, Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbir ve önlemlerin belirlendiği Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi'nin 76'ıncı maddesini imzalaması için çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.

'SUÇ İNSAN YAŞAMINI ÖNEMSEMEYEN BİR SİSTEM YÜZÜNDEN İŞLENMİŞTİR'


Çerkezoğlu'nun ardından söz alan DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, yaşamını yitiren maden işçileri için yasta olduklarını söyledi. Soma'da yaşanan katliamı "suç" olarak niteleyen Mavrikos, Türkiye'de maden işçilerinin aileleriyle dayanışmaya ve Soma katliamını uluslararası camiaya taşımak amacıyla geldiklerini ifade etti.

Mavrikos, Başbakan Erdoğan'ın Soma katliamı için "kader" nitelendirmesini kabul etmediklerini ve bunun bir suç olduğunu dile getirerek, "Bu suç, kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle ve insan yaşamını önemsemeyen bir sistem yüzünden işlenmiştir" dedi. Sendikaların da yaşanan faciadan kendilerini sorgulaması gerektiğinin altını çizen Mavrikos, uluslararası bir sempozyum yaparak madencilik sektöründe ne gibi önlemlerin alınması gerekeceği konusunda tartışmalar yürüteceklerini söyledi.

'SOMA'DA YAŞANAN KATLİAM VE CİNAYETTİR'

Konuşmaların ardından Mavrikos, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin katliamın trafodan değil, başka bir nedenden dolayı kaynaklandığının açıklamalarının hatırlatılması ve bu konu hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine Mavrikos, hükümet yetkililerin gerçeği gizlediğini kaydetti.

Aynı soruyu yanıtlayan Çerkezoğlu ise Soma'da yaşananın işçi cinayeti olduğunu dile getirerek, "Yaşanan katliamın nedeni de özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıdır. Özelleştirme ve taşeronlaştırma ortadan kaldırılmazsa ve her şey maliyet olacaksa bu tür cinayetlerin ortadan kalkması mümkün değildir" diye belirtti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Okullarda Soma için saygı duruşuna müdür engeli

SONRAKİ HABER

Faciayı AKP’li savcı savuşturacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...