16 Mayıs 2014 10:56

Brezilya, kupa karşıtı gösterilerle sarsılıyor

Dünya kupasına bir aydan az zaman kala, ev sahibi ülke Brezilya'da '15 M Ulusal Eylem günü, FİFA go home' sloganı ile kupa maçlarının oynanacağı tüm kentlerde gösteriler yapıldı. Brezilya'nın Recife kentinde ise, ücretlerine yapılan zammı yeterli bulmayan polislerin başlattıkları iş bırakma eylemi 4'üncü gününe girdi.

Brezilya, kupa karşıtı gösterilerle sarsılıyor
Paylaş

Dünya kupasına bir aydan az zaman kala, ev sahibi ülke Brezilya'da protesto gösterileri düzenleniyor. "15 M Ulusal Eylem günü, FİFA go home" sloganı ile kupa maçlarının oynanacağı tüm kentlerde gösteriler yapıldı. Sao Paulo ve Rio de Janeiro'da yapılan eylemlerde Panini albümleri ve çıkartmaları yakılırken FİFA da protestolardan nasibini aldı.

Kupanın açılış maçının oynanacağı ve 450 milyon dolara mal olaran Arena Corinthians önünde toplanan "Çatısız İşçiler Hareketi"ne mensup göstericiler "FİFA standartlarında ev istiyoruz" diyerek lastik yakıp kupaya harcanan paraların eğitime ve sağlığa ve barınma harcamalarına aktarılmasını istedi. Polisin stada yaklaştırmadığı gösteriler yolları kapattı.

Akşam saatlerinde ise tüm ülkede aynı anda protestolar başladı. Sao Paulo'da binlerce insanın katıldığı gösterilerde stad inşaatlarında ölen sekiz işçinin anısına çiçekler bırakıldı. Sao Paulo'da 23 Nisan'dan beri grevde olan öğretmenlerin de katıldığı eylem, Paulista caddesinde başladı. Polisin biber gazı ile müdahale ettiği eylemde barikat kurarak karşılık veren bir grup gösterici sokakları ateşe verdi.

PANİNİ ÇIKARTMALARI KUPA KARŞITLARININ HEDEFİ

Rio de Janeiro'da gösterilere katılan binlerce kişi, genel grev çağrısı yaptı, Brezilya bayrağı ile Panini albüm ve çıkartmalarını yaktı. Pani çıkartmaları Brezilya'da kara borsaya düşmüş durumda. Çok yoğun talep olan çıkartmaların piyasada bulunması oldukça güç, bir kaç hafta önce bir kamyon soyularak 450 bin çıkartmaya el konulmuştu. Bu yüzden bir simge haline gelen çıkartmalar, her kupa karşıtı eylemde yakılan ilk "malzeme" oluyor.

Her gittiği yerde kupa karşıtı göstericilerin hedefi olan Dilma Roussef, birkaç gün önce "şampiyona sırasında halkımızın protesto yapma hakkını kullanamasını sağlayacağız" açıklamasını yapmıştı. Tüm ülkeye yayılan gösterilerinin kupa maçları sırasında daha da artması bekleniyor.

POLİS GREVİ NEDENİYLE BÖLGEYE ASKER SEVK EDİLDİ

Öte yandan, Brezilya'nın Recife kentinde, ücretlerine yapılan zammı yeterli bulmayan polislerin başlattıkları iş bırakma eylemi 4'üncü gününe girdi. Yaşanan yağma ve cinayetlerin ardından güvenlik için kentte iki uçak asker sevk edildi.

Yerel hükümet, polisleri görev yerelerine döndürmeye çalışırken zam isteyen itfaiye birliklerinin de eyleme katılmasıyla Recife kentinde tamamen güvensiz bir ortam oluştu. Hükümetin askeri birlikleri sevketme kararının ardından José Eduardo Cardozo "ne pahasına olursa olsun halkımızın güvenliğini garanti altına alma kararındayız. Bu nedenle ordu güçlerinin Recife'ye sevkini sağlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Folha gazetesi, Recife sokaklarından tek bir polis bile görünmediğini, işyerlerinin saldırı ve yağma korkusuyla kepenk kapattıklarını yazdı. Polisin yokluğunu fırsat bilen çeteler salı gecesi birçok dükkanı yağmaladı, olaylar sırasında 7 kişi hayatını kaybetti.

Polis sendikası yerel hükümetin teklif ettiği yüzde 14'lük artışı yetersiz buluyor ve %50'lik bir artışta ısrar ediyor. Salı günü başlayan polislerin iş bırakma eylemi yerel mahkeme tarafından yasadışı ilan edildi ama polisler mahkemenin işbaşı yapma kararına uymayı reddediyor.

Kupanın oynanacağı 12 merkezden biri olan Recife'de14 Temmuz'da Fildişi Kıyısı-Japonya maçıyla resmi açılış yapılacak. Recife, İtalya-Kosta Rika ve Hırvatistan-Meksika maçlarına ev sahipliği yapacak. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Soma Patronu: Kaza 3-4 ay sonra olsa işçiler kurtulurdu!

SONRAKİ HABER

Dersim\'de 2 asker yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa