16 Mayıs 2014 09:02

Katliam, Londra ve Atina’da da protesto edildi

Soma'da yaşanan maden katliamı, Londra ve Atina'da da protesto edildi. Atina'daki eylemde 'Kaza değil cinayet', 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Proletaryanın vatanı yoktur' gibi pankartlar açıldı.

Paylaş

LONDRA
Arif BEKTAŞ


Soma’da meydana gelen katliam, İngiltere’de yaşayan Türkiyeli emekçilerde de büyük üzüntü yarattı.Bu hüzün kısa bir sürede Erdoğan hükümetine ve patronlara tepkiye dönüştü. Kazadan bir gün sonra Kuzey Londra’da Wood Green bölgesinde toplanan yüzlerce Türkiyeli emekçi, “Katil devlet”, “Kim öldürdü devlet öldürdü” Kim öldürdü özelleştirme öldürdü” sloganları attı. Bir çok İngiliz emekçi de gösteriye katılarak destek verdi.
Britanya Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen protesto, dün de Londra’nın merkezinde Trafalgar Meydanı’nda devam etti. Katillerin devlet kademesinde işverenlerle kol kola olanların olduğu belirtilen gösteride, yüzlerce emekçi Soma halkının yanında olduklarını ve desteklerini devam ettireceklerini belirtti.

SENDİKALAR TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ YANINDA
Geçtiğimiz yıl Haziran Direnişi esnasında Türkiye’ye heyet olarak giden sendikacıların kurduğu Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT)’a, sendikalardan gelen bir çok mesajda başsağlığı dilendi ve dayanışma içinde olacaklarını belitti. Kamu Sendikası PCS’in bir hafta sonra yapacakları konferansında gündem yapılacağını belirten PCS, Türkiye işçilerine daha yakından desteğe de hazır olacaklarını aktardı.
Bir çok sendika şubesinin yanı sıra, çeşitli kurum ve kuruluşlar da İngiltere’den katliama sessiz kalmayacağını ve Soma halkına destek vereceklerini açıkladı. Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından yapılan açıklamada, göz göre göre bir cinayetin işlendiği ve yandaş medyayla birlikte gerçeklerin üstünün örtülmeye çalışıldığı ifade edilerek, yurt dışından Soma halkına destek çağrıları yapıldı. DAY-MER çağrıyı İngiltere’deki tüm sendika ve kurum kuruluşlara ulaştırdı.
                                                
ATİNA
Seyit ALDOĞAN


Eğitim Emekçileri Federasyonu, Kağıt - Kitap İşçileri Sendikası, Teknik Elemanlar Sendikası gibi birçok sendika ve siyasi örgütlerin çağrısı üzerine Yunanistan’ın başkenti Atina'da gösteri ve yürüyüş düzenlendi.
"Kaza değil cinayet", "yaşasın halkların kardeşliği", "proletaryanın vatanı yoktur" gibi pankartların açıldığı gösteri, Atina Üniversitesi’nin önünde bulunan Propilya meydanında başladı. Burada, Yunan halkına Türkiyeli işçi ve emekçilerle dayanışma çağrısı yapıldı. “Sermaye sınıflarının sözcüsü olan Erdoğan hükümetinin cinayeti olağan bir iş kazası olarak göstermesi hükümetin katil yüzünün gizlenmesine yetmeyecektir” denildi.
Gösteriye, Atina Belediyesi Meclis Üyesi Petros Papakonstantınos da katıldı.
Çevik kuvvet polisleri yürüyüş kortejine paralel olarak yürüyünce göstericiler tepki gösterdi. Polis, Türkiye büyükelçiliğine giden yolu Meclis binasının bulunduğu yerden keserek otobüslerle barikat kurdu. Papakonstantinos burada yaptığı konuşmada, “Türkiyeli işçi kardeşlerimiz sermaye hükümetinin taşeronlaştırma ve özelleştirme politikalarına kurban gitmişlerdir. Soma Holding patronu ve yöneticileri işçileri hükümetten aldıkları destekle ortaçağ çalışma koşullarında çalışmaya mecbur etmişlerdir. Türkiyeli emekçiler katillerden hesap soracaktır. Ayrıca Yunan hükümetinin Türk büyükelçiliğine yürümemize izin vermemesini de protesto ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Başbakanın vurduğu genç: Özür bekliyorum

SONRAKİ HABER

Maden ocağına çok sayıda asker sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...