16 Mayıs 2014 06:00

Doğaya da halka da düşman

Siirt Pervari’de yapılması planlanan HES projeleri, hem doğanın tahribatına yol açacak hem de geçim kaynağı tarım olan vatandaşları zorunlu göçe mecbur bırakacak.

Doğaya da halka da düşman
Paylaş

Oktay YUĞURTÇU

Üzerinde yapılması planlanan 8 HES projesiyle ileride yok olmakla karşı karşıya olan Botan Vadisi, baraj inşaatlarının başlamasıyla birlikte şimdiden tahrip edilmeye başlandı. Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Beğendik beldesinde yapılmaya başlanan HES inşaatına tepki gösteren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bêdar Temsilcisi Mahfuz Erdoğan, baraj inşaatının bütün atık ve hafriyatının Botan Çayı’na döküldüğünü belirtti. Muzaffer Turşak adlı vatandaş ise HES’lerle birlikte bölgede geçim kaynağı kalmayan yurttaşların zorunlu göçe mecbur bırakıldığını söyledi.
Doğanın ekolojik dengesinin bozulmasına neden olan HES projelerinin merkezlerinden biri olan Botan Vadisi, yapımı planlanan 8 HES projesiyle ileride yok olmakla karşı karşıya. Ayrıca bu projeler, bölgede başlıca geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkiliyor. HES’lerle birlikte artık bölgede geçim kaynağı kalmayan vatandaşlar ise zorunlu göçe maruz kalıyor.

‘AĞAÇLAR KESİLİYOR’

Beldelerinde yapılan baraja tepki gösteren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bêdar Temsilcisi Mahfuz Erdoğan, yapımı süren Pervari Barajı inşaatının bütün atık ve hafriyatının Botan Çayı’na döküldüğünü dile getirdi. Erdoğan, “İnşaatın yapıldığı alanda bulunan ağaçları kesiyorlar. Ormanı mahvediyorlar. Şu an çalıştıkları arazi de bütün Bêdar halkının tapulu olmayan ortak arazisi. Kullanmaları karşılığında vatandaşlara hiçbir şekilde bir ödeme yapılmadı” dedi.

‘HALKIN YÜZDE 80’İ GÖÇ EDECEK’

Belde sakinlerinden Türkiye Tabiatını Koruma Derneği üyesi Muzaffer Turşak ise, yapılan baraj inşaatının tamamlanmasıyla beraber vatandaşların üzerinden geçimlerini sağladıkları sulak tarım arazilerinin yüzde 80’inin sular altında kalacağını ifade etti.
Turşak, “Belde sakinlerinin yüzde 97’si geçimlerini bu tarım arazilerinden sağlıyor. 300 haneli beldemizde 2 bin 800 civarında kişi yaşıyor. Yapılacak barajla birlikte halkımızın yüzde 80’i mecburen geçimini sağlamak amacıyla şehirlere göç edecek. Biz bunun olmasını istemiyoruz. Şehirlerde yapamayız. Oralarda geçimimizi sağlayamayız” dedi. (Siirt/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’da Soma için uyarı nöbetleri

SONRAKİ HABER

TIR’ları arayanlara casusluk davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...