15 Mayıs 2014 23:32

'Cehenneme git Erdoğan!'

Soma Katliamı ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın 1800’lü yıllardan örnekler vermesi ve protesto edilmesi yurt dışında da büyük yankı uyandırdı. Erdoğan’a en sert tepkilerden biri de Der Spiegel’den geldi. Alman Der Spiegel dergisinin İnternet sitesinde “Cehenneme git Erdoğan” başlığı kullanıldı. Maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikayesinin anlatıldığı haberde,” Bunlar kocası, kardeşi, oğlu veya amcasının haberini bekliyor: O hayatta mı?” ifadeleri kullanıldı ve Erdoğan’ı felaketi hafife almakla suçladı.

\'Cehenneme git Erdoğan!\'
Paylaş

Soma Katliamı ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın 1800’lü yıllardan örnekler vermesi ve protesto edilmesi yurt dışında da büyük yankı uyandırdı. Erdoğan’a en sert tepkilerden biri de Der Spiegel’den geldi. Alman Der Spiegel dergisinin İnternet sitesinde “Cehenneme git Erdoğan” başlığı kullanıldı. Maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikayesinin anlatıldığı haberde,” Bunlar kocası, kardeşi, oğlu veya amcasının haberini bekliyor: O hayatta mı?​” ifadeleri kullanıldı ve Erdoğan’ı felaketi hafife almakla suçladı.

 Haberi, “Türkiye’de madende patlama: Perişan aileler daha kötüsünden korkuyor” başlığıyla veren İngiliz The Guardian gazetesi Soma’daki faciaya iki sayfa ayırdı. Başbakan Erdoğan’ın Soma’da “katil” ve “hırsız” sloganlarıyla karşılandığına işaret edilen haberde, kömür madeninin işletmecilerinin iktidar partisi ile bağlantısı olduğuna dikkat çekildi.

The Guardian ayrıca, Erdoğan’ın facia ile ilgili açıklamalarında 19. Yüzyılda İngiltere’de yaşanan maden kazaları ile paralellik kurduğu da vurgulanarak, “Kömür madenlerinde bunlar normaldir” sözlerine de yer verdi.

Haberde “eş-dost kapitalizmi” ifadesine de yer veren The Guardian, Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin sahibi Alp Gürkan’ın facianın meydana geldiği madeni “Birinci sınıf bir çalışma yeri” olarak nitelediğine de dikkat çekti.

Haberde ayrıca, Elektrik Mühendisleri Odası yetkililerinin olayı “Kaza değil cinayet” olarak nitelediği, maden işletmecilerini eski ekipman kullanmak ve ihmalle suçladıklarına da yer verildi.

UZLAŞMAZ SİYASET

ABD’de yayınlanan The New York Times haberinde, “Maden Faciasının Ardından Kızgın Türkler Sorularına Yanıt Arıyor” başlığıyla verdiği haberinde, Soma ve Türkiye’nin her yerinde Başbakan Erdoğan ve AKP’ye karşı yükselen protestolara işaret edildi

Soma’da binlerce kişinin endişeli bekleyişi sürerken, öfkelerinin de büyüdüğü ve Erdoğan’ın protesto edildiği belirtilen haberde, AKP ilçe binasının da taşlandığına dikkat çekildi.  İngiliz Financial Times gazetesi ise  “Erdoğan, maden ziyaretinde halkın tepkisiyle karşılaştı” başlığıyla verdiği Soma haberinde, Başbakanın kızgın halk tarafından “yuhalandı”ğına dikkat çekti.  Haberde, ana muhalefet partisi CHP’nin Soma’daki madenlerde güvenli çalışma sorunlarıyla ilgili bir önerge verdiği, ancak reddedildiği de belirtildi.Bir başka İngiliz gazetesi The Times da iki tam sayfa ayırdığı Soma’daki katliam için, “Kurtarma ekipleri yüzlerce madenciyi kurtarmak için cehenneme iniyor” ifadesini kullandı.  Recep Tayyip Erdoğan’ın “Savunmacı bir tavır” takındığını söyleyen gazete “Trajedinin boyutu Erdoğan’ın uzlaşmaz siyasetine olan öfkeyi artırabilir. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Mezopotamya’nın mucizesi: Asasız Musa

SONRAKİ HABER

Ekşi Sözlük’ün kurucusuna 10 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...